Открийте ни и в

България

Моряците от “Царевна” се прибират в България за Великден

14-те българи и един украинец бяха евакуирани от кораба си, на който седяха от началото на войната между Русия и Украйна

публикувано

на

Моряците от "Царевна" се прибират в България за Великден

Българските моряци от кораба „Царевна“ ще са в България за Великден, заявиха от фирмата собственик на плавателния съд. Евакуацията им от тук нататък ще се извършва с помощта на българската държава и Министерство на външните работи.

Собствениците на „Царевна“ обясниха, че евакуацията е в ход вече трета седмица. Един от моряците обаче не издържал психически и напуснал плавателния съд по собствено желание, след което установил контакт с армията на ДНР. След това се върнал на кораба и така слезли и останалите моряците, като само

петима остават на борда по собствено желание

„Този начин на евакуация се използва и от други кораби и хора, поради което не можем да го осветим. Важното е, че хората са живи и здрави, за Великден ще си бъдат тук“, казаха от компанията пред bTV.

„Добре сме, не се притеснявайте“: Снимки и видео на българските моряци от "Царевна", които се прибират

От фирмата посочват, че разминаването в информацията за начина на евакуацията на моряците идва от там, че всичко е секретно. „Първо трябва да ги приберем у нас и тогава да ви разкажем как е станало“, казаха от компанията.

Петимата души, които са останали на борда на „Царевна“ са там по свое собствено желание и ако поискат да бъдат евакуирани на по-късен етап, това ще бъде уредено.

„Добре сме, скоро се прибираме“. Това казаха в първото си видео моряците от кораба „Царевна“, който

беше блокиран близо до Мариупол

14-те българи и един украинец в сряда бяха евакуирани от кораба си, на който седяха от началото на войната между Русия и Украйна. Те имаха гориво и провизии, за да отплават, но това беше почти невъзможно заради евентуалното наличие на мини в морето. През миналата седмица премиерът Кирил Петков определи като “алея на смъртта” разстоянието от 260 м до кораба с българските моряци заради неспиращия обстрел от руски танкове срещу украинските войски. Тогава той обяви готовност, когато ситуацията е безопасна, екипажът да бъде изведен.

На 11 април (понеделник) bTV съобщи, че на кораба няма чужденци и не е превзет, позовавайки се на запис на телефонен разговор между капитана Павел Павлов и представител на компанията, мениджър на плавателния съд. Моряците заявили, че не са заплашени нито от руска, нито от украинска страна, като се водят сражения за овладяване на порта, които са на разстояние от кораба.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено