Открийте ни и в

България

МОСВ е спряло разтоварването на заседналия кораб заради замърсяване

Според екоминистерството започналата операция се различавала от това, което било одобрено като действия

публикувано

на

Сн.: БТА

Министърът на околната среда и водите Асен Личев принудително е спрял дейностите по разтоварване на кораба “Вера Су”, който заседна край Камен бряг. Причината – възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при разтоварването чрез воден кран на малки плавателни съдове част от товара попада в морето.

Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд. Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, уточняват от ведомството.

Товари падат в морето при разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб (ВИДЕО)

На среща с институциите, отговорни за провеждането на аварийно-спасителните действия, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар може да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда.

Спря разтоварването на заседналия кораб: И баржата заседна, една от машините се счупи

Предложеният метод от “Морска администрация, който МОСВ одобри, че разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специална фуния и последващото им пренасяне с кран на баржата.

Сн.: БТА

Обърнато е специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА