Открийте ни и в

Интересно

Мотивацията на супербогатите

Първо те искат да оцелеят, после и да печелят

публикувано

на

Милиардерите, които са натрупали състоянието си сами, имат много сходни черти: те обичат страстно работата си и постоянно са мотивирани да постигат велики неща.

Какви обаче са техните причини да стават от леглото всяка сутрин? Какво им дава енергията да преследват такива амбициозни цели? Какво ги мотивира?

Да избягат от бедността

Навийн Джейн, съосновател на Moon Express, е роден в селски район на Индия. На въпрос към какво се е стремял като млад, той отговаря: „О, Боже, аз просто исках да избягам от бедността и да направя нещо полезно с живота си!“

Джейн казва, че отдадеността на майка му към това „той да се измъкне от бедността, която се предавала в семейството“ е нещото, което го мотивирало най-много. „Тя знаеше, че единственият начин това да стане беше чрез образованието“, казва той.

Медийният магнат Опра Уинфри също е родена в бедно семейство. Тя обаче успява да създаде огромна медийна империя и в момента състоянието й се оценява на 2.5 млрд. долара.

Да разрешават проблеми

„Проблемите, с които се срещам във всекидневието си, ме вдъхновяват да намирам решения, казва Михал Соловьов – инвеститор, който основава строителната компания Mitex. – Това е механизъм да се тласкаш сам напред. Да стана милиардер никога не е било мотивиращият фактор за мен.”

Бил Гейтс има същата гледна точка. “Има нужда от много иновации, за да разрешаваме проблеми като маларията или наднорменото тегло, но също така ще се концентрираме повече върху подобряването на качеството на живот”, заяви съоснователят на Microsoft през миналата година.

Да подобряват продукти и услуги

„Движи ме желанието да правя нещата добре — не идеално, а добре, казва Соловьов. – Получавам удовлетворение от това да правя продуктите и услугите все по-добри.”

Подобна нагласа извежда основателя на Amazon Джеф Безос до челното място в класацията на най-богатите хора. “Лидерите имат неумолимо високи стандарти” според изявление на компанията за 14-те й движещи принципа.

Да създават нови неща

Милиардерите са мотивирани от възможността да опитват нови неща и да придобиват нови знания.

Мани Стул, главен изпълнителен директор на Moose Toys, казва, че това, което го мотивира най-много, „е да не стои мирен“. „Смятам, че новите пътища и посоки, по които поемаме, са изключително въодушевяващи.

Иновативно е и е различно“, казва той. „Ако правехме едно и също нещо отново и отново, щях да съм отегчен.“

Да се конкурират и да печелят

Сергей Галицкий е основател на Magnit – една от най-големите вериги супермаркети в Русия. Той твърди, че отначало най-голямата му мотивация била да издържа семейството си. Това обаче бързо се променило в деня, в който се срещнал с ръководители на конкурентна компания. „Когато усещаш интелектуалното превъзходство на някого, това те тласка надолу и трябва да се позиционираш по по-различен начин, казва той. – Това може да превърне конкуренцията в мания.”

Да изграждат неща

Милиардерите са създатели; те извличат удоволствие от това да виждат как визията им се превръща в реалност.

Тони Тан Кактионг, основател и председател на Jollibee Foods Corporation – една от най-бързо разрастващите се ресторантски вериги за азиатска храна, казва, че се мотивира от две неща: „Просто искам да изграждам по-големи неща и да имам по-големи мечти.“ За Франк Хазенфрац, основател на производителя на авточасти Linamar, мотивацията е да изгради устойчив бизнес. „Имам всичките пари на света, но все още работя“, казва той. „Парите, разбира се, мотивират. Да изградиш обаче нещо, което ще остане дълго време, носи по-голямо задоволство.“

Да въздействат в социалната сфера

„Мотивирам съм всеки ден да съм в офиса в 6 ч. сутринта, защото смятам, че единственият начин да се намали бедността е като се създават по-високоплатени работни места“, казва Нараяна Мърти. Мърти е съосновател на индийския технологичен гигант Infosys, която е считана за една от компаниите в световен мащаб, които предлагат най-високо платени позиции.

Инвеститорът Тим Дрейпър казва, че неговата философия за живота е проста: „Имате възможността да окажете въздействие и разполагате с около 80 години, за да го направите. Действайте!“

Да оцеляват

„Когато започваш бизнес, фактор номер едно е оцеляването. Ще оцелея ли? Не всеки обича да си го признава, но страхът от провал е сериозен фактор за много предприемачи, които познавам“, обяснява Джак Коуин, който основава Competitive Foods Australia.

Да имат свобода

Свободата е свързана до голяма степен с това да имаш контрол върху живота си. Точно такъв е и случаят с Коуин. „Основната ми мотивация от самото начало беше да имам нещо, върху което да имам известно влияние и контрол и да бъдат свободен човек, който прави това, което иска“, казва той. Франк Стронак, който основава Magna International, смята, че „ако не си икономически свободен, тогава не си свободен човек. Аз исках да съм свободен човек“, казва той. „Така мога да казвам всичко, което искам, и да правя нещата, които искам да правя.“

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Интересно

„Дракон“ излетя в космоса (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Вторият опит на „Дракон“ тази вечер от космическия център във Флорида се оказа успешен.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на „СпейсЕкс“  излетя точно в 22:25 ч. българско време към Международната космическа станция.

На борда са двама от най-опитните американски астронавти – Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.

Спейс Екс даде зелена светлина за напълване на резервоарите на ракетата с астронавтите в 22:22 часа. Президентът Доналд Тръмп също пристигна в космическия център „Кенеди“, за да наблюдава изстрелването.

„Фалкън-9“ ще пътува 19 часа до Международната космическа станция. След това ще кацне на кораб в океана. Една от иновациите на Илън Мъск, за да може да бъде използван отново.

Мисията е първата от близо 10 години, която се изпълнява от американска земя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

От Рейн до Странджа: Легенди за русалки, самодиви и змейове

публикувано

на

Виж цялата статия
Река Рейн, Снимки: Wikipedia

Райско местенце, закътано в Европа, крие страшна легенда. Товарни кораби пътуват на север по река Рейн до скалата Лорелай в близост до градчето Санкт Гоарсхаузен в Германия. Една от най-известните легенди разказва за русалката Лорелай, седнала на скалата и омайваща рейнските лодкари с песента си. Толкова се унасяли от гласа й, че не обръщали внимание на опасните скали в реката и корабите им се разбивали в тях.

Днес обаче мястото очарова с красотата си.

Скалата Лорелай

Чудно красивата девойка Лорелай била влюбена в също толкова красив младеж. Всъщност, историята измислил един германец през 19 век, Клеменс Бертано, който разказал как една обвинена във вещерство девойка била осъдена да отиде в манастир, а по пътя видяла любимия си от скалата и се хвърлила в реката долу.

Водовъртеж бързо обърнал лодката му, вдигайки като стълб пръски вода край хвърлените весла, и я ударил в скалата. В ужас гледала Лорелай как рицарят й потъва. Водовъртежът го повличал. Сълзи опарили очите на Лорелай. Видяла тя, че

рицарят не се бори с вълните

 не се хваща за парчетата от лодката.

Мислейки само за това как да спаси любимия си, Лорелай протегнала ръце. Все по-ниско се навеждала тя, но изведнъж се смъкнала от скалата и паднала. Дългите й коси заплували над водата като златен кръг. Лорелай и рицарят се скрили заедно във вълните.

В същия миг от дъното долетял далечен глух удар. Казват, че рухнал кристалният дворец на стария бог на Рейн, който го изградил под скалата. Рибите влизали през безбройните прозорци на двореца. Водорасли като килими застилали мраморните му подове. От живота в дълбокия тъмен вир

 белобрадият бог Рейн станал мрачен и зъл

 Оттогава никой повече не е виждал стария бог. Тамошните жители отдавна са го забравили.

А Лорелай я помнят. Живи са още разказите за златните й коси, за дивните й песни, за злощастната й съдба.

Казват, че и сега понякога Лорелай се появява на скалата при залез слънце и реши с гребен дългите си златни коси. Тялото й е станало съвсем прозрачно, а гласът й едва се чува.

И в наши дни наричат това чудновато място „Скалата на Лорелай“…

 Долмените в Странджа

 И ако си мислите, че в България няма самодиви, грешите. Едва ли има друго място в Родината, което да пази толкова много митове и легенди, невероятни истории за танцуващи в транс самодиви и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки, като Странджа планина.

Приказките за самодиви може и да ви се сторят наивни, но хората в Странджа се кълнат, че са истински. И съвсем не на шега си носят в джоба глава чесън или парче от змийска кожа. Казват, че тези две неща имали чудодейна сила и пазели от самодивска магия.

Не е за вярване, но както всички легенди в Странджа, и тези са преплетени с реалността. Тук дори си имат истински доказателства за страшните създания, и то не едно и две. Артефакт, доказващ съществуването на змейовете, са именно долмените. И няма как да е другояче – иначе защо местните ще ги наричат „змейови къщи“?! Те са неразривно свързани с древните легенди за

великани в човешки образ

 които крадат хубавите момичета.

Местните вярват, че водата, която се събира в Марков камък, е лековита.

За Марков камък пък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си. Според друга легенда камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Крепостта Константинопол

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Селцето Шишанци пък, намиращо се едва на 5-6 км от българо-сръбската граница, е известно като

едно от най-страшните места в България

 Тук никой не смее да излезе след 9 часа вечерта.

Хорските суеверия не спират и малцина са останали да живеят в Шишанци.

Причината за това е, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове, гласове на мъже, жени и деца и биене на тъпани. Скептици казват, че това са чакали, но по-възрастните разказват, че когато са били по-млади, са виждали как високи жени с бели роби са танцували край селцето в кръг с вдигнати към небето ръце.

Според легендата гласовете са на жестоко убити хора. Преди много много време тръгнали сватбари от съседно село, за да дават булка в Шишанци. Момичето обаче било желано от друг, който не искал да я дават в това село. По пътя към селото на сватбарите им била направена засада и всички били избити. И да не повярвате в това, обаче възрастните разказват, че от тогава те бродят в района – я като призраци, я като самодиви…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Майкрософт заменя журналисти с роботи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Майкрософт (Microsoft) ще замени няколко десетки нещатни журналисти, работещи за информационния сайта на компанията ЕмЕсЕн, с автоматизирани системи, които ще подбират новини, съобщават британски и американски медии, цитирани от Би Би Си.

Селекцията на новини от медии, както и изборът на заглавия и снимки за сайта ЕмЕсЕн в момента се върши от журналисти.

Изкуственият интелект ще извършва тези задачи, посочиха източници пред „Сиатъл таймс“.

Технологичният гигант съобщи, че това е част от анализа на бизнеса на компанията.

Майкрософт като други технологични компании плаща на новинарски организации, за да използва съдържанието им на своя сайт. Компанията обаче е наела журналисти, които да решават кой материал да бъде взет и как да бъде представен.

Около 50 нещатни журналисти ще изгубят работата си в края на юни, съобщи „Сиатъл таймс“, но екип от журналисти с постоянен договор ще запазят местата си.

Някои от журналистите, които ще бъдат отстранени предупреждават, че изкуственият интелект може да не е напълно запознат със строгите изисквания за подбор на информацията и може да пуснат неподходящ материал.

През цялото време чета за това как автоматизацията и изкуственият интелект ще ни вземат работата и сега взимат моята, каза един от журналистите пред „Гардиън“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada