Открийте ни и в

Интересно

Мотивацията на супербогатите

Първо те искат да оцелеят, после и да печелят
bgvoice

публикувано

на

Милиардерите, които са натрупали състоянието си сами, имат много сходни черти: те обичат страстно работата си и постоянно са мотивирани да постигат велики неща.

Какви обаче са техните причини да стават от леглото всяка сутрин? Какво им дава енергията да преследват такива амбициозни цели? Какво ги мотивира?

Да избягат от бедността

Навийн Джейн, съосновател на Moon Express, е роден в селски район на Индия. На въпрос към какво се е стремял като млад, той отговаря: „О, Боже, аз просто исках да избягам от бедността и да направя нещо полезно с живота си!“

Джейн казва, че отдадеността на майка му към това „той да се измъкне от бедността, която се предавала в семейството“ е нещото, което го мотивирало най-много. „Тя знаеше, че единственият начин това да стане беше чрез образованието“, казва той.

Медийният магнат Опра Уинфри също е родена в бедно семейство. Тя обаче успява да създаде огромна медийна империя и в момента състоянието й се оценява на 2.5 млрд. долара.

Да разрешават проблеми

„Проблемите, с които се срещам във всекидневието си, ме вдъхновяват да намирам решения, казва Михал Соловьов – инвеститор, който основава строителната компания Mitex. – Това е механизъм да се тласкаш сам напред. Да стана милиардер никога не е било мотивиращият фактор за мен.”

Бил Гейтс има същата гледна точка. “Има нужда от много иновации, за да разрешаваме проблеми като маларията или наднорменото тегло, но също така ще се концентрираме повече върху подобряването на качеството на живот”, заяви съоснователят на Microsoft през миналата година.

Да подобряват продукти и услуги

„Движи ме желанието да правя нещата добре — не идеално, а добре, казва Соловьов. – Получавам удовлетворение от това да правя продуктите и услугите все по-добри.”

Подобна нагласа извежда основателя на Amazon Джеф Безос до челното място в класацията на най-богатите хора. “Лидерите имат неумолимо високи стандарти” според изявление на компанията за 14-те й движещи принципа.

Да създават нови неща

Милиардерите са мотивирани от възможността да опитват нови неща и да придобиват нови знания.

Мани Стул, главен изпълнителен директор на Moose Toys, казва, че това, което го мотивира най-много, „е да не стои мирен“. „Смятам, че новите пътища и посоки, по които поемаме, са изключително въодушевяващи.

Иновативно е и е различно“, казва той. „Ако правехме едно и също нещо отново и отново, щях да съм отегчен.“

Да се конкурират и да печелят

Сергей Галицкий е основател на Magnit – една от най-големите вериги супермаркети в Русия. Той твърди, че отначало най-голямата му мотивация била да издържа семейството си. Това обаче бързо се променило в деня, в който се срещнал с ръководители на конкурентна компания. „Когато усещаш интелектуалното превъзходство на някого, това те тласка надолу и трябва да се позиционираш по по-различен начин, казва той. – Това може да превърне конкуренцията в мания.”

Да изграждат неща

Милиардерите са създатели; те извличат удоволствие от това да виждат как визията им се превръща в реалност.

Тони Тан Кактионг, основател и председател на Jollibee Foods Corporation – една от най-бързо разрастващите се ресторантски вериги за азиатска храна, казва, че се мотивира от две неща: „Просто искам да изграждам по-големи неща и да имам по-големи мечти.“ За Франк Хазенфрац, основател на производителя на авточасти Linamar, мотивацията е да изгради устойчив бизнес. „Имам всичките пари на света, но все още работя“, казва той. „Парите, разбира се, мотивират. Да изградиш обаче нещо, което ще остане дълго време, носи по-голямо задоволство.“

Да въздействат в социалната сфера

„Мотивирам съм всеки ден да съм в офиса в 6 ч. сутринта, защото смятам, че единственият начин да се намали бедността е като се създават по-високоплатени работни места“, казва Нараяна Мърти. Мърти е съосновател на индийския технологичен гигант Infosys, която е считана за една от компаниите в световен мащаб, които предлагат най-високо платени позиции.

Инвеститорът Тим Дрейпър казва, че неговата философия за живота е проста: „Имате възможността да окажете въздействие и разполагате с около 80 години, за да го направите. Действайте!“

Да оцеляват

„Когато започваш бизнес, фактор номер едно е оцеляването. Ще оцелея ли? Не всеки обича да си го признава, но страхът от провал е сериозен фактор за много предприемачи, които познавам“, обяснява Джак Коуин, който основава Competitive Foods Australia.

Да имат свобода

Свободата е свързана до голяма степен с това да имаш контрол върху живота си. Точно такъв е и случаят с Коуин. „Основната ми мотивация от самото начало беше да имам нещо, върху което да имам известно влияние и контрол и да бъдат свободен човек, който прави това, което иска“, казва той. Франк Стронак, който основава Magna International, смята, че „ако не си икономически свободен, тогава не си свободен човек. Аз исках да съм свободен човек“, казва той. „Така мога да казвам всичко, което искам, и да правя нещата, които искам да правя.“

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Интересно

Фермер от Тенеси отгледа 400-килограмова тиква. Направи я каяк (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Фермер от град Кливланд, щата Тенеси отгледа 412-килограмова тиква и отпразнува събитието, като я преобрази в каяк.

Джъстин Оунби спусна на вода издълбания странен плавателен съд, влезе в него и започна да гребе, навлизайки в дълбокото. Сценката беше заснета на видео от съпругата на фермера Кристин Оунби и видя бял свят във Фейсбук.

Джъстин се увлякъл по отглеждането на големи тикви, но никога досега не бил се сдобивал с такъв гигант. Успехът си той дължал на семката, която засадил. Тя била взета от тиква-рекордьор на щата Тенеси, с тегло над 770 килограма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мито Орозов – българинът, който впечатли Хенри Форд

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Файтоните на Мито Орозов, Снимки: Еspressonews.bg и Уикипедия

Един голям български майстор на файтони успява да впечатли легендарния Хенри Форд и дори да получи предложение от него – да произвежда купета за прочутия модел автомобили „Форд Т“. Това се случва през 1907 година, а българинът е известният в цялата страна фабрикант на файтони, кабриолети и карети Мито Орозов. Историята разказва, че за него големият български писател Алеко Константинов казал: „Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”

Файтоните на Мито Орозов

В края на XIX и началото на XX век елегантните файтони, майсторени от самоукия врачански фабрикант, печелят местно и световно признание на стопански изложения – в Пловдив, Лондон, Горна Оряховица… От българския самороден талант се възхитил и самият Хенри Форд, който възкликнал за Орозов:

“Личност с европейски мащаб, ум и знания”

Двамата се срещнали на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. Големият американец видял там продуктите на българина и останал истински впечатлен. Той бил възхитен от техническите решения на врачанина и от високото качество на изработката. След тази среща започва активна кореспонденция между Орозов и Форд. Двамата обсъждат въвеждането в индустриално производство на автомобили или само на части за тях във Враца. Форд поискал от българина да произвежда купета за прочутия модел автомобили „Форд Т“.

Хенри Форд

Орозов бил самоук майстор и твърдо вярвал, че българинът заслужава много повече от волски коли. Затова започнал да произвежда луксозни файтони. Около 50 модела предлагал каталогът от возила, които се доставяли в цялата страна, а и в чужбина по това време.

“Зная, че предложението на Форд за съвместно производство във Враца сериозно е занимавало Мито Орозов“, споделя правнукът му Петър, цитиран от AutoBild. „Естествено, че е бил поласкан, но реализмът му надделял. Претеглил предимствата и недостатъците от такъв мащабен проект. Бил е наясно, че

няма да може да се справи

 без финансова подкрепа от банките. Но те щели да печелят по 10% от лихвата, докато тази на фабриката нямало как да бъде над 2%.“ Разбира се, имало и други фактори, които карали Мито, макар и с нежелание, да бъде предпазлив – липса на достатъчно квалифицирани работници, недоразвит пазар, ненадеждни доставчици…

За Мито Орозов нямало съмнение, че трябва да развива фабриката със собствени сили и да продължи преговорите с Хенри Форд на по-късен етап. Активностите му се увеличавали лавинообразно. „През годините става основател на врачанската Популярна банка, член на Софийската търговско-индустриална камара, през 1908 г. е депутат във Великото Народно събрание,“ разказва Петър.

Уви, амбициозните планове на Мито Орозов са прекъснати от внезапната му и нелепа смърт: на 30 септември 1923 г. Враца е обхваната от огромен пожар заради мощни експлозии в близкото военно поделение. Предприемачът веднага се втурва да спасява фабриката, но след потушаването на огнената стихия е намерен под нейните развалини…

Така възможността

България да има своя Детройт

приключва. Синовете и внуците на Мито Орозов се опитват да продължат делото му, но не успяват. Дали защото започват войни, а после се сменя строят, тази изключителна история свършва дотук.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мостът Овъртън: Злокобното място, откъдето се самоубиват кучета

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Мостът Овъртън във Великобритания е описван като едно от най-зловещите места на земята. Той е неизменна част от многобройни страшни класации – паранормални, мистериозни, злокобни или просто страховити. И ако в тях винаги има истории, в които трудно могат да се разделят истината от легендата, разказите за моста Овъртън са истина.

Той е построен през 1895 г. от Джон Кембъл Уайт, първи Барон на Овъртън и член на Либералната партия. Съоръжението е високо около 18 м и до днес се определя като едно от чудесата на Викторианското инженерство. Овъртън се намира в Югозападна Шотландия, близо до град Дъмбъртън.

Под моста някога е минавала голяма река, която днес прилича на малък поток.

Допреди няколко десетилетия мостът е бил любимо място за разходка на местните жители и техните домашни любимци, но днес той

стои изоставен от всички

Причина за това са над 50 случая на самоубийства на кучета за последните 50 години.

Поведението на животните било необяснимо – без никаква видима причина те се хвърляли от моста и намирали смъртта си в острите камъни отдолу.

Заради това жителите на околните населени места са го нарекли Моста на кучетата самоубийци. Най-много от странните самоубийства са станали през първата половина на 2005 г., когато само в рамките на шест месеца пет кучета са прескочили каменния парапет и са намерили смъртта си в камъните отдолу.

Още една зловеща подробност засилва мистерията – всички кучета са скочили от моста на едно и също място – пространство между последните два парапета от дясната страна на съоръжението. Повечето от животните, които скачали през моста, били от по-дългоносите породи кучета – лабрадори, коли и ретривъри.

Зловещият мост Овъртън не е отнемал само кучешки живот. На неговата сметка има и два човешки живота. През 1994 г. местният жител Кеми Мой

хвърля бебето си оттам

с викове, че то било „Антихристът“. Малко след това и самият той се хвърля.

Дълги години учените не успяват да дадат отговор на феномена. Но за нея се разчува дотолкова, че Шотландското дружество за защита на животните решава да се заеме с него и да се опита да намери логичен отговор. На място е изпратен етолог – Дейвид Секстън. И не след дълго той дал своето обяснение. А то било, че над моста Овъртън не тегне никакво проклятие, просто районът под него изобилствал от следи от мишки и норки. Той знаел, че миризмата, излъчвана от тях, има невероятно силно влияние върху кучетата, и дори провел експеримент – разпръснал кучешка урина и от 30 кучета едва две не се втурнали като обезумели натам.

„Тук няма никаква мистика“, заключил Секстън. Дали е убедил местните, все още не може да се каже.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada