Открийте ни и в

Здраве

Моят нов живот след бърнаута: Историята на един бивш мениджър

Той е изоставил международните проекти и ягуара с 400 конски сили и живее в каравана

публикувано

на

Кристоф Полдер, сн.: „Дойче Веле“
ХАЙНЕР КИЗЕЛ

Кристоф Полдер има нов живот – далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение – б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората.

Той охотно разказва своята история: „Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания“. Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си. Започнал работа на един строеж и живеел във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: „Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото“. Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

 Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? „В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало“, казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

„Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения“, казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен – стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелел по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

 Тоталният срив

 Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. 

„Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето – без всякаква мисъл и воля за действие“, разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? „Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното“, подчертава той. Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг – предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

Успях сам да се излекувам“,

 подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. „Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля“, казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание – той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче – „Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута“ – е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

„Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото“, казва той.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Здраве

Сиропите за кашлица може да влошават COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Американски учени предупреждават, че заради съставка, която се среща в много сиропи за кашлица, изписвани без рецепта, те могат да се окажат вредни при зараза с Ковид-19, пише в. „Дейли мейл“.

Според екипа на Невин Корган от Калифорнийския университет в Сан Франциско препаратът декстрометорфан може да стане причина за размножаването на патогенните микроорганизми на SARS-CoV-2.

Учените провели експерименти с лабораторни гриветки. Тези маймуни реагират на медикаменти по същия начин, както и хората. При въвеждането на декстрометорфан в инфектираните клетки на животните, скоростта на разпространяването на SARS-CoV-2 се увеличавала многократно.

Производителите използват въпросната съставка за потискането на сигналите до мозъка, които предизвикват рефлекса на кашлянето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Анестетик помага срещу депресия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Анестетикът кетамин в ниски дози действа бързо срещу трудни за повлияване депресии, съобщи електронното издание МедикалЕкспрес.

Учени от института Каролинска, Швеция са открили, че лекарството въздейства върху специфични рецептори на серотонин в мозъка. Резултатите от изследването, публикувани в „Транслейшънъл сайкиътри“, дават надежда за разработването на нови, по-ефективни антидепресанти.

Депресията засяга всеки десети мъж и всяка пета жена в Швеция в някакъв период от живота им. Между 15 и 30 на сто от пациентите не получават подобрение при първите два опита за лечение, което дава основание депресията да се определи като трудна за лечение.

Предишни изследвания са установявали, че ниски дози кетамин действат бързо при някои пациенти с депресия, но не беше известно как точно действа. Назален спрей с кетамин неотдавна бе одобрен в ЕС и САЩ за лечение на пациенти с трудна за повлияване депресия.

Изследователите от института Каролинска сканирали мозъците на участниците в проучването с ПЕТ камера, „за да проследим не само силата на ефекта, но и дали кетаминът действа чрез серотонин 1В рецепторите“, пояснява основният автор на изследването Микаел Тигер от катедрата по клинични невронауки в института Каролинска.

Той пояснява, че при предишни проучвания неговият и още един изследвоталески екип са установили ниска гъстота на тези рецептори при пациенти с депресия.

Серотонитът играе ключова роля при депресия и ниските му нива се свързват с тежките случаи на болестта. Има 14 различни вида рецептори за този невротрансмитер по повърхността на невроните. Учените установили, че кетаминът действа чрез 1В рецепторите. Свързването с този рецептор намалява отделянето на серотонин, но увеличава отделянето на адруг невротрансмитер – допамин. Той помага на хората да изпитват положителни емоции, да се радват на живота, все неща, които липсват при депресия.

„Ние за пръв път доказахме, че лечението с кетамин увеличава броя на серотонин 1В рецепторите“, изтъкна Йохан Лундберг, съавтор и ръководител на научен екип от института Каролинска. „Кетаминът има предимството да действа много бързо, но в същото време е лекарство от групата на наркотиците, което води до пристрастяване.

Ще е любопитно в следващи изследвания да се установи дали този рецептор може да бъде обект на въздействие на нови, ефективни лекарства, които нямат нежелания ефект на кетамина“, уточнява той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

СЗО отново позволи хидроксихлорохинът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна орагнизация промени мнението си и обяви, че ще възобнови клиничните изпитания на лекарството против малария хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус.

„Въз основа на наличните данни за смъртността, изпълнителната група ще комуникира с главните изследователи в процеса относно възобновяване на клинчите изпитания на хидроксихлорохин“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на видеобрифинг.

СЗО прекрати изпитанията с антималарийното лекарство миналата седмица поради опасения, че то увеличава смъртността и влошава сърдечния ритъм при пациенти с коронавирус, които са подложени на лечение с хидроксихлорохин.

По-рано разследване на британския вестник Guardian предположи, че компанията, която е предоставила на медицински списания Lancet и New England Journal of Medicine данни за хидроксихлорохина, разполага само с няколко служители, които нямат научен опит.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada