Открийте ни и в

Здраве

Моят нов живот след бърнаута: Историята на един бивш мениджър

Той е изоставил международните проекти и ягуара с 400 конски сили и живее в каравана
bgvoice

публикувано

на

Кристоф Полдер, сн.: „Дойче Веле“
ХАЙНЕР КИЗЕЛ

Кристоф Полдер има нов живот – далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение – б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората.

Той охотно разказва своята история: „Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания“. Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си. Започнал работа на един строеж и живеел във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: „Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото“. Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

 Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? „В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало“, казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

„Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения“, казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен – стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелел по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

 Тоталният срив

 Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. 

„Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето – без всякаква мисъл и воля за действие“, разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? „Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното“, подчертава той. Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг – предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

Успях сам да се излекувам“,

 подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. „Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля“, казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание – той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче – „Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута“ – е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

„Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото“, казва той.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Здраве

Гликемичният индекс – кои храни му влияят и как?

Мария Танева

публикувано

на

Виж цялата статия

Празната кофичка от сладолед ми се усмихва победоносно. Главата ми се изпълва със самообвинителни мисли, съзнанието и погледът ми са замъглени, от което трудно се концентрирам. Отпаднала съм и ме мъчи жажда за вода.

Това са част от симптомите, които преживяваме след приемането на храни с висок гликемичен индекс.

Гликемичният индекс стана известен на света най-вече благодарение на д-р Мишел Монтиняк, който придоби популярност в индустрията на диетите през 80-те и 90-те.

Той създаде хранителни режими, при които не се броят калории, а се следи качеството на приеманата храна. Или простичко обяснено – не се концентрираме върху факта какво количество храна сме приели, а каква е храната.

Неговото предложение беше – както пропорционално балансираме диетата си между въглехидрати, мазнини и белтъчини, така и да я адаптираме към въглехидратни храни с по-нисък гликемичен индекс като броколи, зеле, спанак, ягоди, боровинки и др.

Гликемичният индекс отмерва влиянието на

приетите въглехидрати върху кръвната захар

Храни като бялото брашно, картофите и бялата захар предизвикват бързото увеличаване на глюкозата в кръвната захар и рязкото й спадане впоследствие. Този процес създава критични моменти, при които тялото трябва да използва собствени ресурси за енергия вместо тези от току-що приетата храна. Или настъпва катаболитен процес (на разграждане), при който се използват вещества от мускулната и други изградени тъкани за балансиране на процесите в тялото ни.

Например, независимо от наличието на мазнини и аминокиселини, чиято цел е синтезиране на протеин, количествата захар в сладоледа са толкова високи, че кратко време след консумирането му ние изпадаме в еуфория и после в летаргия. Това се получава вследствие на факта, че тялото използва наличната енергия за оцеляването ни, т.е. разгражда и консумира вещества от нас за нас. Това също така се нарича канибализъм в някои книги.

В литературата ще срещнете съкращението GI (Glycemic Index) за гликемичен индекс. Той категоризира въглехидратите според тяхното влияние върху кръвната ни захар.

Въглехидратите с гликемичен индекс (GI) под 55 се считат за най-предпочитани. Те се абсорбират бавно в кръвната захар и така предизвикват по-бавно и контролирано покачване на глюкозата в кръвната захар и респективно на нивата на инсулина в нея. Тук отварям скоби, с които мога да охладя ентусиазма ви – има огромна разлика между едно хранене с храни с нисък гликемичен индекс и постоянен режим на хранене с храни с нисък гликемичен индекс. И още повече, ако решите да сте стриктни, приеманите въглехидрати не бива да превишават гликемичен индекс 50-55. Най-добре е

да се застопорим около числото 45

предлагат от университета в Сидни, Австралия. На тяхната страница можете да направите запитване за гликемични индекси на различни храни.

Ниският гликемичен индекс води до много позитивни здравословни промени особено за хора, които са предразположени към заболявания като диабет и сърдечносъдови заболявания.

Целта на въглехидратите с нисък гликемичен индекс е да доставят качествена храна за функционирането на изградените вече мозък, органи и мускули (особено по време на упражнения).

На страницата на www.gisymbol.com можете да намерите чудесни рецепти и съвети за хранене по метода на д-р Мишел Монтиняк.

Бих искала да добавя, че тялото ни е комплексна система от системи, които работят заедно за постигане на една единствена цел – оцеляването ни.

Оцеляването, което ще ни даде възможност да преживеем с ентусиазъм и в добро здраве личната си легенда тук, на земята. Тази комплексност изисква многостранен подход към тялото ни. Единствено хранене с храни с нисък гликемичен индекс не е достатъчен за цялостното ни здраве и енергия. Обезводняването и обездвижването представляват сериозни препятствия по пътя към крепко здраве. Съгласна съм обаче, че позитивните промени на начина ни на живот могат да допринесат до увеличаване на стреса в живота ни. Затова планирани промени, стъпка по стъпка, са най-добрата стратегия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пластмасовите прибори може да изпуснат вредни химикали в гореща храната

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене може да изпуснат вредни химикали в храната при загряване, предупреди Германският федерален институт за оценка на рисковете.

Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.

Пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини. Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни. Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура. Според този подход съвсем малко количество – 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Киселото мляко пази от белодробен рак

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак, сочат резултатите от изследване.

Авторите на изследването от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, отбелязват, че консумацията на кисело мляко не трябва да се обезсърчава и че е нужно да се преразгледат потенциалните ползи от консумацията на млечни продукти.

Американски диетолози препоръчват да се консумират не повече от три порции млечни продукти дневно. Добре е освен това млечните продукти да са обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини. Тези препоръки са базирани върху проучвания, които показват, че наситените мазнини в пълномаслените млечни продукти увеличават нивото на лошия холестерол. Но предишни изследвания показват също, че млечните продукти съдържат калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които допринасят за здравословно хранене. Други изследвания установиха, че консумацията на млечни продукти, по-специално сирене и кисело мляко, е свързана с по-малък риск от диабет тип 2.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada