Открийте ни и в

Крими в САЩ

Мрежата за секс роби на „Гуру“, която бе разкрита случайно

Най-малко 10 000 души са ползвали порно чат каналите, за които основателят им влиза в затвора

публикувано

на

Сн.: news.mt.co.kr

Десетки жени, сред които и тийнейджърки, са били изнудвани и принуждавани към сексуално робство в няколко чат канали в продължение на години. Схемата бе разбита случайно, а основателят й, 25-годишният Чо Джу-бин, бе осъден на 40 години затвор. Това е най-голямата мрежа за изнудване и сексуална експлоатация на млади жени в Южна Корея.

Мегаделото срещу Чо Джу-бин приключи преди десет дни, след като предизвика гняв и възмущение в цялата страна. Присъдата на Чо Джу е за това, че е управлявал онлайн мрежа, която е изнудвала най-малко 74 жени, включително 16 тийнейджърки. Той е създал специална група в приложението за съобщения Telegram, където потребителите си плащали, за да гледат как млади жени изпълняват

сексуални действия под принуда

Според материалите по делото най-малко 10 000 души са използвали чат каналите на Чо, като някои са платили до 1200 долара за достъп.

Скоро след ареста му през март той е подведен под общо 15 обвинения в създаване и разпространение на незаконни визуални материали със сексуално съдържание, включително сексуално насилие и изнасилване, както и за сексуален тормоз, оказване на принуда, нарушаване на защитата на личната информация и общи измами, пише webcafe. Едно от обвиненията срещу него е, че е инструктирал трета страна да изнасили директно жертва, която по това време е била непълнолетна.

Схемата на 25-годишния Чо е разкрита сравнително случайно, когато двама студенти по журналистика от университета в Сеул откриват групите в Telegram и решават да разследват случая.

Младежите крият имената си от съображения за сигурност и използват псевдонимите Куон и Ан. Те откриват, че макар самите групи да са затворени и да се изисква да си платиш, за да те допуснат в тях, интернет изобилства по това време с информация за тях. И обикновено търсене в Google дори може да те отведе до линкове за каналите в Telegram или до изтекло онлайн съдържание от тях.

По това време има множество подобни групи, които пускат подобни експлоататорски видеа в затворени групи в Telegram, но двамата избират да се фокусират върху Чо, използващ псевдонима „Гуру”. Причината е, че той е администратор на поне осем канала, някои от които

имат по над 9000 последователи

Куон и Ан в крайна сметка уведомяват властите за откритията си и така през март Чо е арестуван, а скоро след това са задържани още 120 души, свързани с групите му и с подобни канали в Telegram.

Според експертите Чо Джу-бин е вкарал в действие типична схема, която организираните престъпни групи използват за склоняване на млади жени към проституция.

Под претекст, че е представител в модна агенция, той събирал лични данни като номер на социална осигуровка и адрес, за да може да им плати за снимките, които им прави.

Веднъж наети, към момичетата бива отправяна молба да изпратят малко по-разголени снимки, които да се представят на различни клиенти, които евентуално да наемат момичетата за модни ревюта и други шоута. С изпращането на снимките вече започва и процесът на изнудване.

По време на делото Чо признава, че е заплашвал жертвите си, че ако не продължават да изпълняват разпорежданията му, ще публикува онлайн разголените им снимки заедно с всичката налична информация, която има за тях. На момичетата им остава или да се примирят с това, или да започнат да работят в чат каналите му в Telegram.

Някои от тези групи са безплатни, но потребителите си плащат, за да имат по-пряк достъп до момичетата и

да си „поръчват“ определени неща

от тях – специфични видеа, които да заснемат и т.н.

Всяка от групите на Чо има зачислени между три и пет момичета, към които той се обръща като към „роби“, длъжни да изпълняват всичко, което се изисква от тях, независимо колко извратено е – стига клиентът да е платил за това.

Само част от нещата, които младите жени са принудени да правят, е да лаят като кучета, да изписват обидни думи по телата си с червило или да се самоналагат.

„Иска ми се да мога да изхвърля всичко това от съзнанието си. Сега трябва да живея с травмите, които все още не мога да забравя“, се казва в изявление пред съда на една от жертвите на Чо. Самоличностите на всички тези жени остават прикрити от съда, за да им се спестят по-нататъшни психологически травми.

По време на делото Чо заявява на няколко пъти, че изпитва истинско разкаяние за делата си и че поема пълна отговорност за тях.

„Докато върших тези престъпни неща, не съм мислил особено за човешкото достойнство. Признавам, че съм извършил престъпление, използвайки секса като средство за контрол… Не мога да бъда извинен или да избегна наказанието си. Искрено искам да изкупя вината си. Единствено аз съм виновен за всичко. Жертвите нямат никаква вина“, се казва в изявление от 25-годишния Чо, прочетено от адвоката му пред съда.

Думите на извършителя обаче по-скоро провокираха гняв сред жертвите и широката общественост. Друго от експлоатираните момичета също написа изявление за пред съда, в което пита за какво точно толкова съжалява „мъчителят“ й.

„Искам да попитам за какво съжалява и за какво мисли, когато казва това „съжалявам”. Той тероризираше жертвите си, наричайки ни роби. Чудя се дали въобще някога е мислил

за нас като за истински хора

се казва в изявлението на младата жена.

Според съдията по делото Ли Хюн-у престъпленията на 25-годишния мъж са „безпрецедентни за историята на страната“, като той ги е извършвал „по отвратителен начин“.

„Обвиняемият е примамвал и заплашвал множество жертви по различни начини да произвеждат порнографски материали и ги е разпространявал дълго време на мнозина. Той е нанесъл невъзстановими щети на много жертви, като публикува тези материали“, казва в решението си той.

През март тази година полицията арестува над 120 души, свързани с чат групите на Чо. Няколко от сътрудниците му също са с повдигнати обвинения, а в четвъртък петима от тях получиха присъди от 7 до 15 години лишаване от свобода.

Случаят беше широко проследен в цялата страна, повдигайки още веднъж темата за сексуалното насилие – сериозен проблем, с който Южна Корея се опитва да се бори реално от около десетилетие насам.

След ареста на Чо през март повече от четири милиона души подписаха две петиции, изискващи най-тежките наказания за участниците в схемата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено