Открийте ни и в

Хай-тек

Мрежата навърши 30 г., време е да узрее

публикувано

на

Създателят на световния интернет: Защитете данните си

Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да узрее. Това обяви създателят на световната интернет мрежа (World Wide Web) Тим Бърнърс-Лий по случай 30-годишнината от началото на глобалния проект.

При разработката на идеята преди три десетилетия тя била определена като “неясна, но вълнуваща”. Сега Бърнърс-Лий каза, че напоследък потребителите не я намират за “толкова хубава”.

“Хората се ужасиха от нея след Тръмп и „Брекзит“, като осъзнаха, че мрежата, която те мислеха за прекрасна, невинаги служи на човечеството по много добър начин”, каза той.

“Не успяваме да се отърсим от едно

нарушение на поверителността

а се натъкваме на следващото”, допълни Бърнърс-Лий по повод на притесненията дали социалните мрежи помагат на демокрацията.

Хората приемат неутралността на интернет като даденост, а сега разбират, че това невинаги е така. Има и опасност от фрагментираност в интернет на няколко регулаторни блока – Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде, което ще бъде в “масов ущърб”.

В отворено писмо по случай годишнината Бърнърс-Лий казва, че много хора се чувстват несигурни дали мрежата е създадена с добри намерения, но е неоснователно да се приеме, че това не може да се промени през следващите 30 години.

“Ако сега се откажем да градим по-добър уеб, това ще значи, че не мрежата ни е изменила, а ние сме й изменили. Това е нашето пътуване от дигитална младост към

по-зряло и отговорно бъдеще

Тим Бърнърс-Лий отправи призив потребителите да имат “пълен контрол върху данните си”.

“Философията на Фондацията за световната мрежа е, че трябва да имате пълен контрол върху данните си. Това не е петрол, не е суровина, не е вещество”, заяви Бърнърс-Лий в интервю за малка група журналисти в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), мястото, където се е родила мрежата. “Не трябва да можете да ги продавате за пари. Контролът и достъпът до данните е право.”

Бърнърс-Лий обаче призна, че е трудно да се наложи строга регламентация, която да важи във всички случаи. “Понякога е нужно законодателство, което да предвижда, че личните данни, както и генетичните данни никога да не се използват”, посочи Бърнърс-Лий.

Тим Бърнърс-Лий

Той предупреди за “възможно бъдеще”, в което “вашият

браузър ще следи всичко

което купувате, браузърът ви ще пази банковите ви извлечения” и “така браузърът ви ще знае повече за вас, отколкото “Амазон”.

“Не трябва да приемаме, че светът ще остане такъв, какъвто е”, изтъкна той, като призова потребителите на мрежата да защитават правата си и да не чакат правителствата да го направят вместо тях.

Създателят на World Wide Web обаче е оптимист по отношение на силната решителност на правителствата да противодействат на разпокъсването на интернет, както и на манипулирането чрез социалните мрежи.

Освен повод за притеснение кръглата годишнина е и повод за празнуване, каза Бърнърс-Лий и разказа как неговият директор в ЦЕРН Майк Сендъл му нарежда да разработи компютърен модел, с който да може да изпробва интероперативността на различни компютри. Директорът драсва с молив върху проекта думите “неясно, но вълнуващо”.

“Хубаво че проектът в крайна сметка не се оказа неясен, но вълнуващ”, каза още Бърнърс-Лий.

Хай-тек

Ето какво пречи на добрата Wi-Fi връзка у дома

публикувано

на

от

Едва ли има човек, който да не е имал проблем с Wi-Fi връзката у дома. Понякога проблемът произтича от настройките на рутера или от лошата услуга, предлагана от доставчика. Но през по-голямата част от времето лошата Wi-Fi връзка възниква поради специфични обекти или мебели в дома, които са разположени твърде близо до рутера или компютъра.

Метални повърхности и мебели

Металът е проводник, което означава, че той абсорбира електричество. Тъй като Wi-Fi рутерът работи с

електромагнитни вълни, всяка метална повърхност или обект във вашия дом пречат на разпространението

им. За добра връзка рутерът трябва да се постави далече от

метал.

Тухлени и каменни стени

Някои видове стени спират Wi-Fi сигнала. Между най-често срещаните материали, които пречат на надеждната връзка, са мрамор, цимент, бетон, мазилка и тухла. Това обяснява защо в двуетажните къщи хората обикновено страдат от много слаба интернет връзка на един от етажите. За да се поправи това, рутерът трябва да е на открито и далеч от стените.

Огледала

Материалът, който ни позволява да видим отражението си в огледалото, също така отразява сигнала на рутера. Този обект действа като щит, което води до “отскачане” на интернет връзката. Когато е близо до рутера, огледалото може да направи сигнала по-бавен и нестабилен.

Хладилници и перални машини

Като общо правило електрическите уреди, разполагащи с тръби, през които циркулира вода, не са много приятелски настроени към Wi-Fi сигнала. Водата може да задържи част от енергията от безжичните вълни, което се отразява негативно на качеството на интернет връзката.

Коледни светлини

Цветните коледни светлини също могат да бъдат причина за слаб сигнал у дома. Те има искрящи чипове, които генерират магнитно поле, взаимодействащо с електрическите вълни, идващи от рутера. Затова през декември рутерът е по-добре да е далеч от елхата.

Бебефони

 Те работят на честотата на рутера, а когато две или повече устройства правят това, резултатите не са добри.

И въпреки че бебефоните обикновено изискват връзка с мрежата, за да функционират правилно, също е добре да не са близо до руетера.

Дронове

И в този случай проблемът е свързан с честотите.

Микровълнова фурна

Това е друго устройство, което разполага с честотен спектър, подобен на този, използван от Wi-Fi. Ако рутерът е разположен близо до микровълновата, трябва да се премеси на място, което е по-високо от нея.

Това значително ще намали отрицателния ефект, който микровълновата печка може да има върху връзката.

 

И някои съвети за по-добра връзка

 

  1. Въз основа на изброените по-горе съвети трябва да се избере подходящо място за поставяне на рутера.
  1. Устройството да се актуализира.
  1. По-мощна антена.
  1. Wi-Fi връзката трябва да се защити със силна парола, която не може лесно да се отгатне.
  1. Хубаво е да има Wi-Fi усилвател, известен също като Wi-Fi удължител.
  1. Да се използват само най-новите и най-модерни Wi-Fi технологии.
  1. Широколентовите мрежи, работещи на 5 GHz, обикновено предлагат много по-бърза връзка от останалите, защото това е по-малко натоварен канал от 2.4 GHz.
  1. Рутерът да се нулира. Това действие ще изтрие паметта му и ще даде възможност за инсталиране на актуализации.

 

Продължете по-нататък

Хай-тек

Smart тениска подсилва батерията на слушалки и плеъри

публикувано

на

от

Изследователи от Сингапур са изобретили интелигентно облекло, което подобрява сигнала и увеличава живота на батерията на преносими устройства като слушалки и умни часовници.

Изобретението, наречено “метаматериал”, позволява радиовълните да се плъзгат по дрехите между преносими устройства, вместо да се разпръскват навън във всички посоки. Това означава, че сензори и преносими технологии като умни часовници и музикални плеъри могат да

установяват по-силни връзки

по-бързо и да пестят енергия, обясняват разработчиците от Националния университет на Сингапур.

“Тази тениска увеличава безжичната свързаност на устройствата около тялото ми 1000 пъти”, казва ръководителят на екипа Джон Хо, демонстрирайки спортна дреха, осеяна с гребенообразни ивици от метаматериала.

Умната материя е разработвана в продължение на година от екип от 10 души. Създателите й виждат потенциално приложение в отчитането на жизнени показатели при спортисти и болнични пациенти. Тъканта може да се пере, суши и глади като обикновено облекло.

Продължете по-нататък

Хай-тек

Робот будист започна работа в японски храм

публикувано

на

от

В построен преди 400 години храм в Япония робот хуманоид с чертите на будистката богиня на милосърдието Канон приема посетителите.

Роботът Миндар, чието разработване струва почти 1 милион долара, рецитира сутри и предупреждава с металния си глас за славолюбието и опасностите, свързани с желанието, гнева и егото. Свещениците от плът и кръв в храма Кодайджи в древната столица Киото гледат с добро око на новия си сътрудник, създаден от силикон и видими кабели. За свещениците роботът андроид е приспособен към будизма и може да еволюира с темповете на технологичния прогрес и въз основа на придобития опит.

“Будизмът не е вярване в Господ, а вървене и ангажиране по пътя на Буда, независимо дали е представен като машина, парче старо желязо или дърво”, поясни свещеникът Теншо Гото.

Роботът е с размери на възрастен човек, с отворена горна част на черепа си, която е натъпкана с електроника, и с миниатюрна камера в лявото си око, като единствено лицето, ръцете и раменете му са от силикон, за да напомнят човешка кожа. Роботът свещеник е инсталиран в специално предвидена за него зала. Върху стена са прожектирани преводи на английски и китайски език на рецитирани от него сутри, както и изображения на пейзажи и множество хора.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © 2018 BG VOICE, Inc. BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada