Открийте ни и в

Коронавирусът

Мрежа от лъжи: “Plandemic” – видеото на конспирациите

Avatar

публикувано

на

Може би вече сте чули за видеото „Plandemic“, може би дори вече сте го гледали, защото то светкавично обиколи социалните мрежи по целия свят, преди да бъде свалено от платформите. Опитите да се публикува отново и отново обаче не спират, затова ако ви попадне отново, помислете преди да го препратите на приятелите си или да разкажете за него на колегите си. Защото по мнението на редица авторитетни медии и специалисти, то прелива от недоказуеми теории на конспирацията и дори фалшиви изводи, свързани с много проблеми пред здравето на съвременните общества, включително и пандемията от коронавирус. Твърдения, които трудно могат да бъдат доказани, но и трудно могат да бъдат оборени, както повеляват най-добрите практики на конспирацията.

 Какво е това видео?

„Plandemic“ представлява интервю с учен със спорна репутация. Тя се казва д-р Джуди Майковиц и във видеото разказва как блестящата й научна кариера е била съсипана от фармацевтичната индустрия, защото е заплашвала печалбите й. Майковиц твърди и че е жертва и на хора като д-р Антъни Фаучи, главният вирусолог на САЩ, защото са искали да откраднат труда й. Пред камерата тя обяснява и как науката е корумпирана, защото всички работят само за да се облагодетелстват от патенти, а също и че човешкото здраве е пожертвано заради финансови интереси. Видеото я представя като човек, който не спира да се бори за идеите си, макар да е пострадала сериозно при отстояването им.

Филмът е заснет професионално, по всички правила на документалното кино, казват специалистите. Осветлението, структурата на разказа, използването на изображенията, ъгълът на камерата… Всичко говори за достоверност и фактическа информираност.

Първата част на видеото залага и на друго – то убедително внушава доверие в личността на Майковиц. Тя е представена като безспорен експерт, а поведението й излъчва спокойствие, компетентност и сигурност. Говори научно, но просто, разказва лична история, с която предизвиква съчувствие. В първите десетина минути не се защитават научни концепции, не се представят научни теории, не се споменават ваксини и вируси. Това време е посветено единствено на Майковиц. Създателите на видеото са наясно, че тя не е позната и използват почти половината от филма, за да наложат представа за нея като за умерен и образован учен. Представа, която знаят, че ще бъде оспорена след пускането на филма, но която има предимството да е първа и заради това по-убедителна.

И все пак коя е д-р Джуди Майковиц?

 В „безупречната“ й кариера има поле за доста въпросителни, а някои безспорни факти хвърлят сериозна сянка на реномето й. Информация за тях може да се намери в Respectful Insolence – уважаван научен блог, поддържан от американския онкологичен хирург Дейвид Хенри Горски.

Майковиц се дипломира като бакалавър по химия със специализация в областта на биологията в университета на Вирджиния през 1980 г. и същата година започва работа в Националния институт по ракови болести в лабораторията на Франсис „Франк“ Русети, където разработва методи за пречистване на интерферон-алфа.

През 1992 г. защитава докторат в програма за двойна научна степен по биохимия и молекулярна биология в университета „Джордж Вашингтон“, а докторската й теза е озаглавена „Негативна регулация на експресията на HIV в моноцитите“. Майковиц и нейните поддръжници често твърдят, че нейната докторска теза „е променила лечението на ХИВ-СПИН“, но не се откриват доказателства за това.

Просто казано, тя е работила в лабораторията на д-р Русети, свършила е добра работа, но никога не е била „блестящ“ учен, още по-малко „един от най-изтъкнатите учени на поколението си.“

Името й е в 34 публикации в PubMed, от които тя е първи автор само на осем и съавтор само на четири, само една от тях е от времето й в Националните здравни институти на САЩ. От 1998 г. насам Майковиц никога не е била независима, не е била водещ автор на изследване, а е работила в лабораторията на водещия автор на изследването, под ръководството на този водещ автор, пише Respectful Insolence.

В биографията й има и арест

за който тя сама разказва във видеото. Фактите са, че тя е била задържана за кратко, след като е обвинена от бивши работодатели, че е задържала записки и данни по изследователски проекти, по които е работила. За разлика от твърденията на Майковиц обаче, има заповеди за обиск и заповеди за арест, а неин колега свидетелства под клетва, че тя го е накарала да изнесе документация от лабораторията.

Майковиц обаче твърди, че цялата история е скалъпена, че не е имало обвинения, а Министерството на правосъдието и ФБР са държали делото в тайна, така че дори да не може да си наеме адвокат (което всъщност не е така, тя е имала адвокат, показват медийни публикации от ноември 2011-а).

Всяко право на справедлив процес ми беше отнето и до днес нямам конституционни права и свободи, казва Майковиц, но водещият не я пита какво значи това. Прави впечатление, че всъщност той нито веднъж не я апострофира, а въпросите му са по-скоро в подкрепа на нейните думи, отколкото с цел да изяснят фактите.

Джуди Майковиц твърди, че изследователската й работа е свързана с ваксините и в този смисъл тя не е антиваксър. Което не й пречи да защитава тезата, че ретровируси и други състояния като аутизъм и рак произхождат от клетки на мишка, използвани за производството на ваксини. От дълго време насам тя разказва и че е била тикната в затвора заради откритието си, че 25 милиона американци са били заразени със смъртоносни ретровируси чрез ваксини. Тъжното е, че някога тя е била приличен учен, за разлика от някои други учени, превърнали се в истерични антиваксъри, пише Respectful Insolence.


Бърза проверка на твърденията

Твърденията на Джуди Майковиц бяха опровергани от престижното издание Sience. Ето бързата проверка на учените:

Интервюиращ: Ако се наложат задължителни ваксини в световен мащаб, предполагам, че тези хора, които ги притежават, ще направят стотици милиарди долари.

Майковиц: И те ще убият милиони, които вече са ваксинирани. Понастоящем няма ваксина по схема за който и да е РНК вирус, която действа.

Ваксините не са убили милиони; те са спасили милиони животи. Много ваксини, които работят срещу РНК вируси, са на пазара, включително за грип, морбили, паротит, рубеола, бяс, жълта треска и ебола.

Интервюиращ: Трябва да те питам да не си антиваксър?

Майковиц: О, абсолютно не. Всъщност ваксината е имунна терапия, както интерферон алфа е имунна терапия, така че аз не съм антиваксър. Работата ми е да развивам имунни терапии. Това са ваксините.

В друг видеоклип Майковиц носи шапка с надпис VAXXED II, което е продължение на филм, който свързва ваксина срещу морбили, паротит и рубеола с аутизъм, развенчаващо теорията й. Тя също така повтаря няколко твърдения, направени от хора, които ръководят движението срещу ваксините. В презентацията на PowerPoint, която тя изпрати на Science, тя призовава за „незабавен мораториум“ на всички ваксини.

Интервюиращ: Смятате ли, че този вирус (SARS-CoV-2) е създаден в лаборатория?

Майковиц: Не бих използвала думата създадена. Но не може да се каже, че е естествено срещнат, ако е било чрез лабораторията. Значи, много е ясно, че вирусът е манипулиран. Това семейство вируси е манипулирано и проучено в лаборатория, където животните са били поставени в лабораторията, и това е това, което е било освободено, независимо дали умишлено или не. Това не може да е естествено. Не някой е бил на пазар и си е купил прилеп, не е било на пазара, вирусът не скача директно върху хората. Не става така. Това е ускорена вирусна еволюция. Ако е било естествено явление, би отнело до 800 години, за да се случи.

Научните оценки показват, че най-близкият вирус до SARS-CoV-2, този, който причинява COVID-19, е прилепов коронавирус, идентифициран от Института по вирусология в Ухан (WIV). „Разстоянието“ в еволюционното време до SARS-CoV-2 е около 20 до 80 години. Няма доказателства, че вирусът на прилепа е бил манипулиран.

Интервюиращ: А имате ли някакви идеи за това къде е станало?

Майковиц: О, да, сигурна съм, че е станало между лабораториите на Северна Каролина Форт Детрик, Медицинският институт по инфекциозни болести на армията на САЩ и лабораторията в Ухан.

Няма доказателства, че SARS-CoV-2 е с произход от WIV (Wuhan Institute of Virology). Институтът на Фаучи спря финансирането на американските екипи, които работят с лабораторията на Ухан, това възмути много учени.

Майковиц: Италия има много старо население. Тези хора са много болни от възпалителни заболявания. В началото на 2019 г. те получиха неизпитана нова форма на грипна ваксина, която има четири различни щама грип, включително високо патогенния H1N1. Ваксината е била отгледана в клетъчна линия, в кучешка клетъчна линия. Кучетата имат много коронавируси.

Няма доказателства, че всяка ваксина срещу грип или кучешки коронавирус са свързани с епидемията от Covid-19 в Италия.

Майковиц: Носенето на маската буквално активира собствения ти вирус. И ако се случи да е SARS-CoV-2, тогава имаш голям проблем.

Не е ясно какво Майковиц обозначава с „коронавирусни изрази“. Няма доказателства, че носенето на маска може да активира вируси и да разболее хората.

Майковиц: Защо ще затваряте плажа? Имате последователности в почвата, в пясъка. Имате лечебни микроби в океана, в солената вода. Това е лудост.

Не е ясно какво означава за Майковиц „последователности“ в пясъка или почвата. Няма доказателства, че микробите в океана могат да лекуват пациенти с COVID-19.


Как да отвърнем на „Plandemic

Вие може и да не сте споделили „Plandemic“, но ваши приятели вероятно са го направили. И те в никакъв случай не са върли привърженици на теориите на конспирацията, а са интелигентни, разумни и информирани хора. Но са си казали: „Виж ти, тук има нещо интересно“. Как да им опонираме, а с тях и на конспирациите?

В никакъв случай не им казвайте, че са луди да качват това видео, съветват от Forbes. И в никакъв случай не настоявайте да изтрият видео или да призовавате хората да не го гледат. Това ще има обратен ефект, защото „забраненият плод“ е най-интересен. Специалисти, занимаващи се с материята, смятат, че най-добър резултат би имал спорът. Например да ги питате защо са убедени в професионализма на Майковиц. Или смятат ли, че би могла да е експерт по всички теми, които обсъжда? Или просто пуснете своето мнение в профила си. Не е нужно да спорите цяла нощ, достатъчно е да реагирате.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Поставените в България дози ваксина срещу коронавирус надхвърлиха 600 000

Излекуваните са 3 647 за последния ден, а общо от началото на пандемията – 296 998.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

605 377 станаха общо поставените в България дози ваксина, а границата от 600 000 бе прехвърлена през последното денонощие, когато бяха инжектирани 14 882 българи.

Заболеваемостта за последното денонощие е относително ниска – 2 517 нови случая при 15 297 направени теста (16,5% положителни), според Единния информационен портал.

Общият брой на случаите от началото на пандемията стана 380 576, а общият брой направени тестове достигна 2 319 263.

Прага предлага да изкупи от Дания излишните дози ваксина на "АстраЗенека"

Активни остават 68 707 случаи. В болница се намират 9 685 българи с коронавирус, а от тях 807 са в интензивни отделения – леко покачване в сравнение с вчера.

През последните 24 часа от коронавирус са починали още 125 души, с които общият брой на жертвите стана 14 871.

Излекуваните са 3 647 за последния ден, а общо от началото на пандемията – 296 998.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Прага предлага да изкупи от Дания излишните дози ваксина на „АстраЗенека“

Дания по-рано в сряда стана първата държава в ЕС, която напълно спря ваксинацията с АстраЗенека

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Веднага след решението на Дания да спре използването на анти-COVID ваксината на „АстраЗенека“, Чешката република заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава.

Готови сме да купим „АстраЗенека“ от Дания, написа в Twitter чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на „АстраЗенека“, след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването й.

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. В сряда Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на „АстраЗенека“.

Министър Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да се информира как да получи доставки от руската ваксина „Спутник V“. Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавната реакция на необходимостта от ваксиниране. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Поне четирима републиканци са с COVID след среща в ресторант в Мичиган

„Tам не се спазват указанията“, каза един от присъстващите на срещата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Най-малко четирима, а вероятно и осем, републиканци от Мичиган, които са присъствали на среща в ресторант Portage на 25 март, се оказаха положителни за COVID-19 след това.

Джейсън Уотс, републиканец от окръг Алеган и касиер на 6-ия окръжен републикански комитет, е в болницата от пет дни.

Той е дал положителен тест за COVID-19 на 1 април и е сигурен, че се е заразил на редовното заседание на областната организация, каза той във вторник в телефонно интервю от болнична стая.

„Тази среща се случва в много области“, каза Уотс. „Tам не се спазват указанията. Бих казал, че в помещението е трябвало да има най-много 40 души“.

Уотс каза, че около 69 души са присъствали на срещата на 25 март, на която са участвали и поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, които безуспешно се опитват да го отстранят като касиер заради коментари, които той направи в The New York Times през февруари.

Тогава Уотс каза пред вестника, че не е гласувал за Тръмп.

Уотс изчисли, че около трима от 69-те души, присъстващи на събирането на 25 март, са били в маски.

От това, което е чул, той каза, че вярва, че поне 10 души, които са били там по-късно, са положителни за COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Български транспортни компании пред фалит заради COVID-19

Пандемията от COVID-19 предизвика драстични промени в транспортната индустрия в САЩ, която е основен доход за хиляди български семейства, както...

Затвори