Открийте ни и в

България

МРРБ vs. “Автомагистрали”: Правителството иска банките да спрат плащания на дружеството

Виолета Комитова и Стоян Беличев влязоха в задочен спор през медиите

публикувано

на

Сн: БТА

Напрежението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и държавното дружество “Автомагистрали” продължава.

Ресорният министър Виолета Комитова е изпратила писмо до няколко банки в България, с което настоява да не бъдат разрешавани разплащания или превеждани суми от сметките на дружеството, подписани от Стоян Беличев или упълномощени от него лица, защото той е освободен от длъжност и има назначен нов съвет на директорите.

Беличев пък веднага отговори – с отворено писмо, защото министър Комитова била преустановила комуникацията с него. Той подчерта, че не отказва да освободи поста си на изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД, просто новият управител все още не е вписан в Търговския регистър, а законът го задължава да изпълнява служебните си задължения до този момент.

Сметна палата: Договорите на "Автомагистрали" са редовни, но са заобикаляли закона

Той допълни, че ако отсъства от работното си място повече от 3 дни без причина, това би му донесло обвинение в безстопанственост.

“Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ. Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов (протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила”, допълва Беличев.

Служебният регионален министър му отговори, но пак публично – чрез писмо до медиите. Комитова уточнява, че действията на МРРБ идват след множеството скандали при опитите на ведомството да извърши проверки в “Автомагистрали”.

Сметната палата: "Автомагистрали" е получавала над 4 млрд. лв. от държавата незаконно

“Оказа се неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащанията за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на “Автомагистрали” е платило авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала “Хемус”. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма…”, посочва Комитова.

Регионалният министър допълва, че при проверката са установени още “дребни” нередности за 220 лв. по укрепване на несъществуващи свлачища.

Шефът на "Автомагистрали" взима месечно 18 минимални заплати - 11 700 лв.

“Дай Боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали… Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото “осветяват” картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на “безкрайно доверие” в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са изхарчените сега, колкото се може повече и без насрещни задължения”, уточнява Комитова.

Тя пише още, че МРРБ е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията търговското законодателство.

“В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и “Автомагистрали”, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП”, уточнява министър Комитова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА