Открийте ни и в

Здраве

Мръсният въздух – новият „тютюн“, който убива милиони

bgvoice

публикувано

на

Замърсяването на въздуха както на открито, така и на закрито годишно причинява смъртта на около 600 000 деца под 15 години от остри дихателни инфекции. За това сигнализира Световната здравна организация (СЗО).

Замърсяването на въздуха е новият „тютюн“, обяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус на сайта на СЗО, която организира в Женева първата световна конференция за замърсяването на въздуха и здравето.

По този повод организацията публикува доклад, в който се казва, че всеки ден около 93 процента от децата по света на възраст под 15 години дишат толкова мръсен въздух, че това застрашава здравето и развитието им.

Според СЗО около 91 на сто жителите на нашата планета дишат замърсен въздух, което годишно отнема живота на около 7 млн. души.

През 2016 г. замърсяването на въздуха на закрито и на открито е причинило смъртта на 54 300 деца под 5 години и на 52 000 деца на възраст между 5 и 15 години в резултат на дихателни инфекции, се казва в доклада.

Замърсяването на въздуха е главна причина за

преждевременна смърт в 41 европейски държави

сочи проучване на Европейската агенция по околната среда, в което са обхванати 28-те страни от Европейския съюз. Европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, се казва в документа.

Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.

Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.

Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело през 2015 г. до преждевременната смърт на 14 200 души в България. Това става ясно още от проучването на Европейската агенция по околната среда.

Авторите отбелязват, че само заради прахови частици с диаметър 2.5 микрона или по-малко (ПЧ2.5)

България е изгубила 142 000 г. живот на гражданите си

Още общо над 10 хил. години живот на българи са изгубени заради азотен диоксид и тропосферен озон.

В България 640 случая на преждевременна смърт са свързани с превишаваща допустимата норма концентрация на азотен диоксид (който се свързва със замърсяването от колите), а 350 – с излагането на нива на тропосферен озон над допустимите граници.

В изследваните 41 страни тези смъртни случаи са съответно 79 хил. и 17 700, а в ЕС – 76 хил. и 16 400. За разлика от защитния озонов слой в стратосферата трапосферният озон е вреден и се формира, когато емисии като тези от въглероден диоксид реагират с други замърсители.

В доклада се отбелязва, че нивото на замърсяване леко се подобрява в ЕС, но продължава да е много по-високо от стандартите на съюза и на Световната здравна организация. Замърсяването на въздуха, освен че е основната причина за преждевременна смърт в изследваните 41 европейски държава, продължава да е „прекалено високо“, отбелязва още агенцията, а нейният директор Ханс Брайнинкс го определя като „невидим убиец“, срещу който трябва да се засилят усилията, за да бъдат ограничени причините за него.

През 2015 г. концентрацията на ПЧ2.5 е била малко по-ниска от предходната година, но нивата на тропосферен озон и на азотен диоксид са били по-високи.

Регионите с най-лоши нива на фини прахови частици са в източноевропейски държави като България, Полша и Словакия. Други страни над допустимите норми са Хърватия, Сърбия, Албания и Босна. Македония се представя най-зле от всички държави.

Замърсеният въздух нанася щети също така на екосистемите, почвата, горите, реките и намалява реколтите, предупреждава още агенцията.

Азия е континентът с най-мръсен въздух

Четири милиарда души в Азия, или 92 процента от населението на континента, дишат опасно отровен въздух. Това заявиха организации на ООН по време на форума в Женева и предложиха мерки за съкращаване на емисиите за стотици милиарди долари.

В Азия всяка година заради причини, свързани с химикали и прахови частици във въздуха, умират преждевременно 4 милиона души.

Според Световната здравна организация Азия, където промишлеността и градовете бързо се разрастват, е засегната в по-голяма степен от други региони от свързани със замърсяването болести и смърт.

„Жалко е, че дишането на чист въздух, което е най-основната човешка нужда, се е превърнало в лукс в много части на света“, каза ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ерик Сулхейм.

Организациите предложиха да бъдат повишени екологичните стандарти за автомобилите, електроцентралите и заводите.

Те казаха, че чистата енергия за домовете и подобряването на обществения транспорт би трябвало да се превърнат в приоритети за развитието в Азия.

Освен това би трябвало да се съкратят емисии, за които все още в много азиатски страни няма ясна правителствена политика. Става дума за намаляване на изгарянето на отпадъци, предотвратяване на горските пожари и използването на животинския тор.

Стойността на мерките се оценява на между 300 и 600 милиарда долара на година, но те също така биха увеличили работните места, селскостопанското производство и икономическия растеж, заявиха организациите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Втора доза от ваксината на Johnson&Johnson е предизвикала четворно по-силен имунен отговор

Нови данни, описващи бустерна доза два месеца по-късно, установяват значително повишаване на нивата на антитела

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Втора доза ваксина срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, поставена два месеца след първата, води до по-силна защита, според компанията.

Новите данни, обявени в прессъобщение, допълват все повече доказателства, предполагащи, че бустерните ваксини могат да подобрят защитата срещу пробивни инфекции.

В сравнение с ваксините на Pfizer и Moderna, еднократната ваксина на Johnson & Johnson винаги е имала малко по-ниска ефикасност. Пиковата ефикасност от ваксините Pfizer и Moderna с две дози е съответно 95% и 94% срещу симптоматично заболяване.

Но две дози на Johnson & Johnson, поставени през два месеца, доведоха до подобно високо ниво на ефективност: 94% защита срещу симптоматична инфекция и 100% срещу тежко заболяване.

"Johnson & Johnson" и "AstraZeneca" променят ваксините си, за да изключат риска от тромбози

С бустерната доза на Pfizer, която вече е предложена за официален преглед от Администрацията по храните и лекарствата, а скоро това ще направи и Moderna, новите данни вероятно ще се отразят на решението на регулаторите дали и кога са подходящи допълнителни ваксини за близо 14,9 милиона души, получили Johnson.

И трите разрешени понастоящем ваксини работят добре, за да намалят драстично риска от хоспитализация, но с течение на месеците и с появата на нови варианти на COVID-19 ваксините губят своята сила, за да предотвратят по-леки пробивни инфекции.

Новите данни на Johnson & Johnson също повдигат въпроси за това кога да се постави допълнителна доза за единствената в страната еднодозова ваксина.

Нови данни, описващи бустерна доза два месеца по-късно, установяват значително повишаване на нивата на антитела. Но предишни данни, вече публикувани, установиха, че допълнителна ваксина, поставена шест месеца след първата доза, води до още по-високи нива на антитела.

"Johnson and Johnson" е ефективна при варианта Делта

„С двумесечния интервал на инжектиране имаше четирикратно увеличение на титрите на антителата. Но когато се постави доза  след шест месеца, това доведе до 12-кратно увеличение на титрите на антителата“, казва д-р Дан Барух, директор на Центъра за вирусология и ваксинални изследвания в Израел.

„Това предполага, че ефикасността може да бъде още по-голяма, когато бустерът е поставен в този, по-късен момент“, каза Барух.

Регулаторните органи ще трябва да преценят наличните доказателства и да определят подходящите срокове за бустерни ваксини за трите препарата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

СЗО: Ще борим рака с по-скъп алкохол

От организацията предлагат повишаване на акциза

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация (СЗО) препоръча удвояване на акцизите върху алкохола в Европа като средство за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, съобщи „Франс прес“.

Увеличаването на акцизите върху алкохолните напитки е „една от най-добрите мерки“ за предотвратяване на рака с „потенциално голямо въздействие“, посочиха от европейския офис на СЗО, като добавиха, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

Консумацията на алкохол е каузално свързана с рака на устната кухина, рака на фаринкса, рака на хранопровода, колоректалния рак, рака на черния дроб, рака на ларинкса и рака на гърдата, подчертава СЗО.

Между София и Канада: Ива, която учи жените как да победят рака

От агенцията на ООН уточниха, че моделните й прогнози са показали, че „приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в европейския регион чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки“.

Това представлява около шест процента от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързани с алкохола в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко страни от Централна Азия.

Регионалният офис на СЗО допълни, че изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година „са изчислени като причинени от алкохол“.

За СЗО настоящите нива на данъчно облагане на алхокола остават „ниски“ в много части на Европа, особено в 27-членния Европейски съюз.

Русия, Великобритания и Германия биха спасили най-много животи, като приемат данъчната мярка, като съответно бъдат предотвратени 725, 680 и 525 смъртни случая според модела, публикуван в The Lancet, британското медицинско списание.

Удвояването на акцизите ще помогне по-конкретно за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700 починали).

Според СЗО 4,8 млн. нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Американски пробив във ваксинирането: Салата вместо инжекция

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд разработват ваксина, която ще можем да приемаме във вид на салата, предаде БНР.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Pixabay

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд разработват ваксина, която ще можем да приемаме във вид на салата, предаде БНР.

Целта на учените е да доставят успешно мРНК от ваксината в растителните клетки, както и да покажат, че растенията могат действително да произвеждат достатъчно мРНК, за да заменят традиционната инжекция.

„В идеалния случай едно растение ще произведе достатъчно мРНК за ваксиниране на един човек“, казва Хуан Пабло Жиралдо, доцент в катедрата по ботаника и растителни науки в Университета.

В момента се правят опити със спанак и маруля. В хлоропластите, малките органи в растителните клетки, които спомагат за превръщането на слънчевата светлина в енергия, се вкарва същата мРНК, която съдържат ваксините.

Предишни проучвания показват, че хлоропластите могат да пренасят генетичен материал, който не е част от растението, а за осигуряване на по-голямо количество от този чужд материал учените използуват нанотенхологии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Милиардерите – все повече и все по-богати

Процъфтяващата търговия с акции, постоянно покачващите се цени на недвижимите имоти и икономическият растеж са основните причини богатството на най-богатите...

Затвори