Открийте ни и в

България

Служебен кабинет: “Борисов 3” раздал 8,6 млрд. лв. без обществени поръчки

Трима министри дават подробности за раздадените пари от предишното правителство

публикувано

на

Сн: БТА

“Публичните предприятия са сключили договори за над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки. 8,6 млрд. лв. от сключените договори са раздадени без обществени поръчки”, това съобщиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

“След направената проверка с оглед на информацията, която имаме, от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. лв. са били с поръчки, 8 млрд. и 600 млн. лв. са били без поръчки. Тоест над 42-3% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки”, заяви Василев.

По думите на финансовия министър средствата, раздадени без обществени поръчки, се равняват на общия размер на пенсиите за 9 месеца.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „ин хаус”, обясни преди това говорителят на МС Антон Кутев. „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси”, обясни Кутев.

Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус”. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лв., за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лв., за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. лв. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата”, обясни още министър Петков.

Министрите увериха, че строителството на магистралата няма да спира. Проверките показвали още, че „Автомагистрали” са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв. Според регионалният министър Виолета Комитова 570 млн. лв. са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

Комитова обясни, че в обществените поръчки е прилагана процедурата „инженеринг”.

„Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно”, каза Комитова. И даде пример – ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да ги изпълнят. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин”, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само един кандидат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено