Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Мъск предложи Тайван да стане административна единица от Китай, в Пекин приветстват идеята

Идеята на милиардера идва на фона на рекордни продажби на автомобилите му в Китай за последния месец

публикувано

на

Технологичният милиардер Илън Мъск отново оглави списъка на Forbes с 400-те най-богати хора в САЩ

Китай посрещна със задоволство идеята на милиардера Илън Мъск Тайван да стане специална  административна единица от територията й. През последните години отношенията на Пекин с частичнопризнатата държава, която той счита за своя територия са силно обтегнати, а мнозина експерти се притесняват от открито военно противопоставяне.

Най-богатият човек в света заяви в интервю за Financial Times, че вярва, че двете правителства могат да постигнат “разумно приемливо” споразумение. Посланикът на Китай в САЩ похвали Мъск, но тайванският му колега заяви, че свободата “не се продава”.

“Моята препоръка е да се създаде специална административна зона за Тайван, която да е приемлива, но вероятно няма да зарадва всички”, коментира той пред изданието.

Шест куршума за адвокат от Кентъки, карал приятелката си да пере

“Възможно е и мисля, че е вероятно те да имат споразумение, което да е по-снизходително от това за Хонконг”, добави милиардерът.

Посланикът на Китай в САЩ Цин Ган приветства предложението на  Мъск за създаване на специална административна зона в Тайван. Той заяви в Twitter, че “мирното обединение” и моделът “една държава – две системи”, използван при управлението на Хонконг, са “основните принципи на Китай за решаване на тайванския въпрос”.

Бивша учителка по физкултура правила секс с ученик на бала му (СНИМКА)

“При условие, че суверенитетът, сигурността и интересите за развитие на Китай са гарантирани, след обединението Тайван ще се радва на висока степен на автономия като специален административен район и на обширно пространство за развитие”, добави той.

В отговор Хсиао Би-хим, фактическият посланик на Тайван във Вашингтон, заяви в Twitter:

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

“Тайван продава много продукти, но нашата свобода и демокрация не се продават. Всяко трайно предложение за нашето бъдеще трябва да бъде определено по мирен начин, без принуда и при зачитане на демократичните желания на тайванския народ.”

Шихоко Гото, директор по геоикономика в Центъра “Уилсън” във Вашингтон, заяви пред BBC, че предложенията на Мъск могат да навредят на бизнес интересите му.

“Нека имаме предвид, че се предполага, че Илон Мъск е на ръба да закупи Twitter. Разбира се, Twitter е забранен в Китай, защото свободата на словото не е позволена в Китай”, каза Гото.

Коментарите на американския визионер идват в момент, когато компанията му за производство на електрически автомобили постигна месечен рекорд по продажби в Китай.

Тайван упорито се опитва да излезе от сянката на китайски сателит и да се позиционира на международната сцена като самостоятелен политически субект. Пекин не изключват военно решение на казуса, ако малкият остров стигне по-далеч в стремежите си за независимост. Официалната политика на САЩ по въпроса е категорична подкрепа и право на политическо самоопределение на Тайван. През последните години той сключи редица оръжейни сделки с Вашингтон, включително за закупуване на изтребители, противокорабни и противосамолетни ракетни системи, въоръжение от различен характер. През миналата година американски военни инструктори бяха изпратени в частичнопризнатата държава, за да подпомогнат обучението на местните въоръжени сили, в случай, че се наложи да се защитят от китайски военна интервенция. Президентът Джо Байдън дори заявява, че САЩ не просто ще подкрепят Тайван, а “ще го защитят”.

Тайпе от своя страна сигнализира постоянно за нарушаване на въздушното й пространство от китайски дронове и изтребители. Според него китайските въоръжени сили анализират възможностите за прихващане на въздушни обекти и защита на въздушното пространство, а това е сигнал за военни намерения.

Тайван е високотехнологична страна и лидер по производството на чипове, с които захранва огромна редица многомилиардни компании, чието производство е силно зависимо от тях.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено