Открийте ни и в

Здраве

Навиците, които могат да ни навредят повече и от цигарите

Вижте кои са те и как се оказват по-разрушителни за организма ни

публикувано

на

Пушенето е вредно за вашето здраве! Може би това е „най-баналната“ фраза, която непрекъснато чуват пушачите. Глобалната „епидемия“ от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 млн. жители на планетата, както и на около 600 хил. души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим.

Тютюнопушенето е една от най-широко разпространените нездравословни привички, която зависи единствено и само от отделния човек. Представлява тежка битова интоксикация на човешкия организъм и е рисков фактор №1 за множество болестни състояния, инвалидизация и преждевременна смъртност. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80-85% от белодробния рак, 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

Сърдечносъдовите заболявания, причинени от употребата на тютюн, са една от основните причини за смърт по света. Тютюнопушенето освен на белите дробове

вреди на мозъка и поколението ни

 Има обаче и други лоши навици, за които се говори много по-рядко. Те са не по-малко, ако не и по-разрушителни от цигара, изпушена след обилен обяд. Да ги изключите от живота си поотделно или всички наведнъж, е самостоятелен избор на всеки един от нас. Но всяка стъпка, направена в тази посока, ще допринесе за повишаване на качеството на живота ни, а може би ще го удължи.

Дори и да не пушите обаче, винаги ще има навици, от които трябва да се откажете или да ограничите, за да направите живота си по-добър. Например, започнете да се наспивате добре. Или спрете да се припичате на слънце в горещините.

Проучване от 2018 г. потвърди, че

нездравословните диети убиват повече

хора по света, отколкото алкохолът и цигарите взети заедно. Такива диети са причина за 11 млн. смъртни случая годишно – повече, отколкото причинява тютюнопушенето, според проучване, цитирано от The Guardian. Всички те биха могли да бъдат предотвратени.

Най-големият проблем не е боклукът, който ядем, а питателната храна, която не ядем, казват изследователи. Докато никой не оспорва, че захарта и трансмазнините са вредни, повече смъртни случаи всъщност са резултат от липсата на здравословни храни в нашата диета, установява проучване, проведено от Института за измерване и оценка на здравето (IHME) в Сиатъл, което медицинското списание Lancet публикува.

Основните причини за смърт, свързана с лоша диета, са сърдечните удари и инсултите, последвани от рака и диабет тип 2. По-доброто хранене би могло да предотврати смъртта на един от всеки пет души по света.

Според Джулиан Холт-Лунстад, психолог от университета в Бирмингам,

самотата съкращава живота

по същия начин, както навикът да се пушат по 15 цигари на ден. Явлението се определя като „социална епидемия“ и то засяга 9 млн. граждани на Великобритания. Самотата е толкова вредна за здравето, колкото и затлъстяването. Тя вече засяга не само хората от третата възраст, но и по-младите поколения. Изключително вредна е – уврежда мозъка и имунната система, води до депресия, а в някои случаи и до самоубийство.

Офисният стол е основният враг на здравето в града. Доста учени са установили, че колкото повече време прекарва човек в седнало или легнало положение, толкова по-голям е рискът от развитие на различни заболявания – рак на дебелото черво, белите дробове и шийката на матката.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията напоследък предупреждават американците, че

нарушенията на съня са национален проблем

засягащи 50-70 млн. американци.

Световната здравна организация също алармира, че липсата на сън увеличава риска от инфаркт и инсулт и е почти толкова опасна за кръвоносните съдове, колкото тютюнопушенето.

 


Солариумите провокират рак на кожата

През 2016 г. списание „JAMA“ публикува статия, в която учени от Калифорнийския университет твърдят, че солариумите и прекаленото излагане на слънце провокират рак на кожата по-често, отколкото тютюнопушенето предизвиква рак на белите дробове. Това не се е променило с новите уреди в солариумите.

Проучвания на СЗО потвърждават, че стремежът на тийнейджърите да имат тен на всяка цена се заплаща в по-късна възраст под формата на рак на кожата. Симптомите могат да се появят и след 20 г.

Малцина знаят, че лъчите в солариума увреждат дори косата – тя става суха и се чупи. Възможно е светлината да провокира и алергии от различно естество.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Витамин D пази от фатални форми на рак

Установено е, че хората, които обитават районите около Eкватора боледуват и умират по-рядко от някои видове рак

публикувано

на

от

Pill Yellow Isolated  - PublicDomainPictures / Pixabay Виж цялата статия
PublicDomainPictures / Pixabay

Изследователи от болницата „Бригам енд Уимен“ от Харвардското медицинско училище установиха връзка между приемането на добавки с витамин D и намаляване на риска от метастатични или фатални форми на рак, съобщи електронното издание „МедикалЕкспрес“.

Учените от години се опитват да установят връзката между витамин D и злокачествените заболявания.

Установено е, че хората, които обитават районите около Eкватора боледуват и умират по-рядко от някои видове рак. В лабораторни условия също е установявано, че витаминът намалява развитието на рака.

Екипът от болницата „Бригам енд Уимен“, който публикува изследването си в списанието на Американската медицинска асоциация, е установил, че витамин D е свързан с намаление от 17 на сто на риска от напредване на развитието на рака. При пациенти с нормален индекс на телесна маса рискът намалява с 38 на сто, което означава, че индексът на телесната маса оказва влияние на връзката на витамин D и развитието на рака.

Изследователите са анализирали данни от мащабно проучване, проведено в петгодишен период и приключило през 2018 г., в което са участвали над 25 000 души – мъже над 50 г. и жени над 55 г., които не са били болни от рак в началото на изследването и част от тях се разболели по време на проучването. Те вземали в различни комбинации омега-3, витамин D и плацебо.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Безсимптомните преболедуват по-бързо коронавирусът

Кога са най-заразни безсимптомните носители на COVID-19?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората, които са положителни за COVID-19, са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, потвърждават нови изследвания, подчертавайки необходимостта от бърза изолация.

Изследванията, публикувани в списанието The Lancet, също така показват, че асимптоматичните индивиди могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време. Това обясни Крутика Купали, учен от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния.

Според предишни проучвания процентът на безсимптомните случаи може да достигне до 80%, но новият анализ, в който са участвали 21 708 пациенти, показва, че безсимптомните случаи са 17%, или драстично по-малко!

Детска ваксина предпазва от коронавирус

В първото проучване от този вид изследователите са анализирали данни от 98 предишни проучвания за предаването на коронавирусна инфекция.

Те сравняват своите открития с два други типа коронавирус, за да разберат по-добре защо COVID-19 се разпространява толкова бързо.

Учените открили, че вирусният товар, т.е. количеството на вируса, открито в организма през различни етапи на инфекция със SARS-СоV-2, достига своя връх в горните дихателни пътища в началото на заболяването, между появата на симптомите и петия ден.

Разболяват ли се пчеларите от коронавирус?

Това е важно, тъй като вирусът в горните дихателни пътища се счита за основен източник на предаване. За сравнение, вирусният товар за двата други типа коронавирус, SARS-CoV и MERS-CoV, достига максимум по-късно, съответно между 10 и 14 дни и 7 и 10 дни, осигурявайки повече време за разпознаване на симптомите, съобщава „HuffPost“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Детска ваксина предпазва от коронавирус

Установено е, че лица, на които в детска възраст им е поставена такава ваксина, понасят по-леко заразяването с коронавирус.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Учени откриха, че MMR-ваксината (морбили, паротит и рубеола) може да предпази от усложнения при заразяване с коронавирус.

Резултатите от изследването са публикувани в списание mBio на Американското общество по микробиология.

Американски и турски учени са изследвали връзката между антителата, създадени от ваксината MMR и особеностите при протичане на заболяването COVID-19.

Всичко за COVID ваксините: Въпроси и отговори (ВИДЕО)

Установено е, че лица, на които в детска възраст им е поставена такава ваксина, понасят по-леко заразяването с коронавирус.

Учените правят извода, че ваксината MMR може да предотврати появата на усложнения при COVID-19. Това обяснява защо при децата заболеваемостта от COVID-19 е много по-ниска, отколкото при възрастните, както и ниското ниво на смъртност при тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, newsletter_ca, вредни хранителни навици, тютютнопушене
ОТ РЕДАКТОРА: Дано лошото не се превърне в пандемия

Най-потресаващата новина, която съм срещал от много отдавна, е тази за санитарката в COVID отделението на болницата в Бургас, която...

Затвори