Открийте ни и в

България

Навършват се 2 години от смъртта на Милен Цветков

Кристиан Николов беше осъден на 9 години затвор на първа инстанция

публикувано

на

В 18 ч. на 19 април 2020 година джип, шофиран от Кристиан Николов, се заби със скорост от 99 км ч. в колата на Цветков, която чака на червен светофар до голям търговски център в столицата.

Тогава страната е в пандемия от коронавиру.  Денят 19 април през 2020 г. е Великден. За 12-те месеца разследването приключи и делото започна в съда, което се случва рядко. Според юристи с дългогодишен стаж това е заради широкия обществен отзвук. Милен Цветков беше на екран близо 30 г. и всички го познаваха.

Делото 

Николов бе признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост. Това е решението на Софийския градски съд, което може да бъде обжалвано на втора инстанция от подсъдимия и от прокуратурата. Все още не са ясни мотивите на съдебния състав, с които се аргументира размерът на наказанието, но то вече предизвика обществено недоволство. Една от причините са обстоятелствата, довели до злощастната катастрофа, които говорят за абсолютна безотговорност на водача за живота на околните.

Дрогираният, премазал Милен Цветков, иска на свобода

На първо място, той се е движил със скорост над разрешената. В хода на делото бяха проведени няколко съдебни експертизи, които установиха по безспорен начин, че Николов е шофирал под въздействието на 3 вида наркотици в деня на инцидента. Съдът не прие и тезата на защитата, че дрогата е попаднала случайно в кръвта на подсъдимия. “Моето единствено предположение за наркотиците в кръвта ми е, че някой познат или непознат си е направил глупава шега с мен”, оправда се Николов. Прокуратурата обаче твърди, че има данни мъжът редовно да е употребявал наркотици, което се доказва чатове в мобилния му телефон, с които той си е поръчвал дрогата.

Видео от камера, заснела инцидента, показа, че буквално секунди делят пресичащите на зелено пешеходци от момента на сблъсъка между засиления джип “Ауди” Q7 на Николов и спрения на светофара автомобил на Милен Цветков. Свидетелски показания по делото опровергават тезата на защитата, че подсъдимият Кристиан Николов е оказал първа помощ на журналиста веднага след катастрофата. Жената, която подала сигнал на телефон 112 минути след сблъсъка, разказа пред съда, че подсъдимият и спътниците му – неговата приятелка Симона Цанкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, слизат от колата, после се връщат да търсят нещо и пак излизат. Поведението им ме изненада, спомня си жената.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено