Открийте ни и в

Интересно

Надежда: Moderna започна тестване на iРНК ваксина срещу СПИН

Изпитването на ваксината за първи път е проведено сред 56 ХИВ възрастни

публикувано

на

Американската биотехнологична компания Moderna и Международната инициатива за ваксини срещу СПИН (IAVI) обявиха, че ваксината срещу ХИВ, разработена с иРНК технология, е започнала да се тества при хора.

Подобно на ваксината срещу COVID-19 на компанията, новото лечение използва информационна РНК, за да „измами“ човешкото тяло да произвежда протеини, които да предизвикат имунен отговор. Moderna се надява, че ваксината ще предизвика специфичен клас бели кръвни клетки, известни като В-клетки, да се превърнат в широко неутрализиращи антитела.

Като част от тестването Moderna планира да тества както първа доза от ваксината, така и бустерна доза. Фаза 1 от тестването на ваксината ще включва 56 здрави, ХИВ-отрицателни възрастни участници. Компанията ще даде на 48 от тези лица иРНК ваксината. Тридесет и двама от тази група ще получат също и бустерна доза. За последните осем, участващи в първото тестване, компанията ще прилага само бустерна доза.

Moderna съобщава, че след това ще наблюдава цялата група в продължение на шест месеца, за да прецени безопасността на ваксината. Компанията също така планира да проучи имунния отговор, който ваксината задейства на молекулярно ниво, за да определи дали е ефективна.

Ваксина срещу ХИВ, която причинява стотици хиляди смъртни случаи по целия свят всяка година и чието лечение е изследвано от учени в продължение на близо 40 години, не можеше да бъде разработена преди години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА