Открийте ни и в

САЩ

Надзорният съвет на Facebook решава съдбата на акаунта на Тръмп

Изминаха четири месеца, откакто бившият президент за последно публикува в социалната мрежа преди Марк Зукърбърг да му наложи забрана за „неопределено време“

bgvoice

публикувано

на

Сн: БТА

Надзорният съвет на Facebook, който е външна група, финансирана и създадена от Facebook за преглед на най-важните политически решения взе решение по случая с профила на Тръмп. Очаква се до един ден Facebook да се произнесе дали може да продължи отстраняването на Тръмп или трябва да го допусне обратно в сайта.

Решението се следи отблизо от политици по цял свят, както и от изследователи на социалните мрежи и други компании, които също наложиха забрана на Тръмп през януари 2021-ва.

Facebook беше и първата голяма социална мрежа, която спря профила на Тръмп за неопределено време след нападението над Капитолия на 6-ти януари. Решението беше посрещнато с много похвали от критици, но имаше и такива, които определиха решението като „цензура“ и заявиха, че се създава опасен прецедент за това как световните лидери общуват онлайн.

Facebook отложи решението си да върне ли профила на Доналд Тръмп

Какво представлява надзорният съвет на Facebook?

Надзорният съвет на Facebook е група, създадена от Facebook, пред която потребителите могат да обжалват важни решения на компанията. Въпреки че се финансира от 130 милиона долара, създадена от Facebook, бордът казва, че е независима и неутрална трета страна. Целта му е да прегледа решенията за модериране, взети от компанията, и да реши дали те са „взети в съответствие с посочените от нея стандарти“.

За първи път предложен в публикация от 2018 г. от Зукърбърг, надзорният съвет е опит на компанията да накара външен орган да взема трудни решения. Той официално започна да обсъжда през октомври 2020 г. като беше наречен „Върховният съд на Facebook“, въпреки че няма държавна принадлежност или юридическо положение. Понастоящем бордът се състои от 20 души от цял ​​свят, които са експерти в сфери като журналистика, дезинформация и свобода на словото, въпреки че само 19 участват в този случай. Първоначалната цел е била да има общо 40 членове, но ще продължат да се добавят още специалисти.

Бордът е създаден, за да успокои критиците, които смятат, че властта над най-голямата социална мрежа в света и нейните 3,45 милиарда потребители месечно (Facebook, Instagram и WhatsApp) е твърде концентрирана в група ръководители на Facebook, по-специално Зукърбърг. Критиците обаче казват, че това възлага на външни изпълнители индивидуални решения, без да създава значима вътрешна промяна и предпазва Facebook от отговорност за трудни решения.

Досега бордът се е произнесъл по решения за модериране на Facebook около blackface, заплахи с насилие и дезинформация на информацията за коронавируса.

Facebook и Instagram свалиха интервюто, в което Тръмп атакува Байдън и цензурата в медиите

Решението на борда трябва да бъде обявено публично в сряда сутринта. Facebook за първи път сезира решението на борда на 21 януари, като заяви, че спирането на Тръмп ще остане в сила по време на обсъжданията. В допълнение към искането на борда да се произнесе по забраната, Facebook поиска от него всякакви „наблюдения или препоръки“ за това как да се справят с други световни лидери на сайта.

Бордът обикновено има 90-дневен прозорец за вземане на решение, но сега той обяви на 16 април, че ще се нуждае от удължаване на срока в този случай. Решението за забрана на Тръмп ще бъде най-важното взето досега. Ако бордът отмени забраната на Facebook, компанията ще има седем дни, за да отключи и да даде на Тръмп контрол над страницата му. Няма вариант при който Facebook или Тръмп да обжалват решението.

Каква е процедурата по вземане на решения на борда?

Първо даден случай трябва да бъде даден на борда, или от самия Facebook, или чрез директни изявления от потребители, които не са съгласни с това, че Facebook премахва тяхното съдържание или оставя нечии други, които са неподходящи. Съветът избира комисия от петима свои членове, включително поне едно лице от страната, в която се намира делото. Те не са публично посочени. Всички членове са преминали обучение за работа и подхождат към решенията като правни дела, които създават прецеденти, въпреки че процесът не е част от която и да е правна система.

Панелът се събира в Zoom и разглежда подзаконовите актове на Facebook Standards Community. Консултира се с външни експерти и организации. Засегнатият притежател на акаунт може също да подаде изявление и има публичен период за коментиране. Случаят Тръмп получи повече от 9000 публични коментара, почти колкото всички минали дела на борда, взети заедно.

Панелът се опитва да постигне единодушно решение, но технически се нуждае от обикновено мнозинство. След това взема своето решение и го представя на всички от съвета, който може да отмени констатацията, ако мнозинството от членовете на борда не са съгласни с него.

Прогонени от Facebook и Twitter, екстремистите на Тръмп се ширят другаде

Съветът ще публикува писмена версия на решението на своя уебсайт, която ще включва подробно обяснение на това, което експертите са преценили и как са стигнали до заключението си, както и публичните коментари.

Ако Тръмп бъде върнат във Facebook, той все още може да наруши политиките му и да бъде отстранен отново при бъдещи публикации, тъй като решението не го освобождава от правилата на Facebook. Ако Facebook приеме някакви насоки от борда за това как да се справя с политически фигури, това би могло да помогне за бъдещи решения относно неговите публикации и акаунти.

Бившият президент излезе с прессъобщение в понеделник сутринта, повтаряйки неоснователното си твърдение, че президентските избори през 2020 г. са измамни. Той нарече изборите „ГОЛЯМАТА ЛЪЖА!“

Как се стигна до БАН във Facebook?

Напрежението между Тръмп и Facebook се натрупа почти шест години, преди компанията да спре акаунта му за неопределено време след нападението над Капитолия на 6-ти януари. Всичко започна през 2015 г., когато кандидатът по онова време Тръмп публикува видео с призив за забрана на мюсюлманите да влизат в САЩ.

Политиките на Facebook бяха постоянно тествани през 2020 г., когато Тръмп публикува заблуждаваща информация за коронавируса и бомбастични изявления за протести, провеждащи се в цялата страна. Тогава в публикация от май 2020 г. Тръмп посочи протестиращите като „МАГУЛЦИ“.

Въпреки че Twitter беше най-посещаваното от  Тръмп място за социални медии, бившият президент също редовно използваше Facebook за разпространение на съобщения и често съчетаваше публикации както в Twitter, така и във Facebook.

Но всичко се промени и връх в събитията взе 6-ти януари, когато Тръмп публикува видео във Facebook и Instagram казвайки на размириците да се приберат у дома. Но във видеото той също допълни: „Обичаме ви, вие сте специални.“ Facebook спря президента за 24 часа. На следващия ден Зукърбърг обяви, че спирането ще бъде безсрочно, като допълни: „Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто прекалено големи.“

Facebook блокира профила на Тръмп за 2 седмици

По-късно същия месец Facebook заяви, че ще отнесе решението до надзорния съвет, за да направи последно решение. „Мнозина твърдят, че частни компании като Facebook не трябва да вземат сами такива големи решения“, пише компанията по това време.

Какво означава това за други технологични компании?

Twitter и YouTube предприеха подобни действия за акаунта на Тръмп малко след Facebook. Акаунтът на Тръмп остава на разположение в YouTube, но той е блокиран да качва нови видеоклипове. Спирането на YouTube обикновено трае само една седмица за „първо провинение“, но компанията запази Тръмп като блокиран, докато „рискът от насилие не намалее“, заяви главният изпълнителен директор Сюзън Войчички през март. Анализаторите на YouTube ще определят кога рискът е достатъчно нисък, като разгледа правителствени изявления, допълни Войчички.

Тръмп имаше милиони гледания и последователи в YouTube, но платформата не беше използвана толкова директно, колкото Twitter. Вместо това неговата кампания използва сайта за публикуване на официални видеоклипове, които се споделят в мрежата от поддръжници. Кампанията също така купи първокласно рекламно пространство на началната страница на YouTube в седмицата на изборите.

За разлика от Twitter, Тръмп вероятно не е контролирал лично канала си в YouTube.

„Начинът, по който работят нашите политики, когато сте премахнати от платформата, вие сте отстранени от платформата, независимо дали сте коментатор, финансов директор или бивш или настоящ държавен служител“, заяви директорът на Twitter CFO Нед Сегал през февруари.

Полицай от Флорида е уволнен заради постове във Facebook в подкрепа на щурма на Капитолия

Какво означава това за Тръмп?

Тръмп загуби голяма част от пряката си онлайн комуникация с поддръжници, откакто големите социални мрежи го блокираха през януари. И все пак той все още изпраща новинарски съобщения и съобщения до поддръжници, както и се появява в новинарски предавания.

В интервю за Fox News Channel миналия месец Тръмп похвали стратегията си за прессъобщения.

„По-добър е от Twitter, много по-елегантен“, каза той. „А Twitter сега е много скучен.“

Но възстановяването му във Facebook би било голяма победа за Тръмп да си върне личната марка комуникация – начин да говори директно на поддръжниците със свои, собствени думи. Старшият съветник на Тръмп Джейсън Милър потвърди, че бившият президент изгражда собствена мрежа от социални медии. Създаването на такъв тип сайт е важно технологично, социално и финансово начинание. Дори ако мрежата стартира успешно, Тръмп трудно ще изгради подобна аудитория от нулата. Бившият президент имаше над 88 милиона последователи в Twitter, когато акаунтът му беше забранен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Жена, пренасяла кокаин в подметките на обувките си, е арестувана на летището в Атланта

21-годишното момиче пътувало от Ямайка

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: U.S. Customs and Border Protection

Жена е арестувана, след като граничните служби на летището в Хартсфийлд-Джаксън в Атланта открили кокаин за 40 000 долара в обувките й. 21-годишното момиче се връщало от Ямайка в САЩ на 2 май, когато органите на реда я накарали да застане встрани за по-нататъшна проверка на митническите и граничните служби на САЩ (CBP).

„При по-внимателен преглед на багажа й, в седем чифта обувки е открито бяло прахообразно вещество, скрито в подметките, което при полевия тест е било положително за кокаин“, се казва в съобщение на граничната служба.

Властите съобщиха, че количеството кокаин, иззето от обувките на жената, е около 1,3 кг, на стойност около 40 000 долара.

Американски прокурори обвиняват президента на Хондурас в съдействие с трафика на кокаин

Сн.: U.S. Customs and Border Protection

„Контрабандистите полагат огромни усилия, за да прекарат наркотици през нашите граници“, каза Паула Ривера, директор на Area Port of Atlanta.

„Залавянето на наркотици остава приоритет на нашата служба“.

Граничните служите на летището в Атланта са предали жената на полицията, където тя ще чака да й бъде повдигнато обвинение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Актьор обвинен в ръководене на финансова пирамида за $650 милиона

Над 200 инвеститори, включително трима от най-добрите приятели на Хорвиц и техните семейства, са изгубили около 230 милиона долара.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Зак Ейвъри във филма "The Devil Below" /стоп-кадър/

Амбициозният млад актьор Закъри Джоузеф Хорвиц бе подведен под отговорност в Лос Анджелис по подозрения в управление на огромна финансова пирамида на стойност стотици милиони долари. Той ги е получил от инвеститори за сключване на всъщност фалшиви лицензионни сделки за холивудски продукции, твърди федералното обвинение.

Хорвиц, който във филми се е появявал под екранното име Зак Ейвъри, е обвинен от предварително жури в множество закононарушения, включително инвестиционна измама, телефонна измама и кражба на самоличност, съобщава Los Angeles Times.

От 2014 до 2019 Ейвъри, според обвиненията, е измамил инвеститорите да заемат пари на обща сума 690 милиона долара на неговата филмова компания 1inMM Capital.

Внимание: Нова измама точи банковата ни сметка от Facebook

Над 200 инвеститори, включително трима от най-добрите приятели на Хорвиц и техните семейства, са изгубили около 230 милиона долара.

Той бил казала на вложителите, че сумите ще се използват за купуване на права за филмово разпространение, които после ще бъдат лицензирани в платформи като HBO и Netflix. Вместо да използва парите за дистрибуционни сделки, Хорвиц ръководел компанията си като финансова пирамида, използвайки парите на следващите потърпевши, за да плаща на по-ранните инвеститори и да финансира своя собствен начин на живот, включващ покупка на жилище за 6 милиона долара.

Нагла измама: Жена получи $150 000 помощи и ги изхарчи в Louis Vuitton и Ikea

Представители на Netflix и HBO отричат компаниите им да имат някакъв общ бизнес с Хорвиц, според съдебната документация.

По медийни съобщения актьорът е бил арестуван на 6 април по първоначално обвинение в измама и е прекарал над две седмици зад решетките, преди да излезе под гаранция от 1 милион долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Разсекретяват мотивите да не бъде повдигнато обвинение на Тръмп за възпрепятстване на разследването за руска намеса в изборите

Решението на Бар да не обвинява Тръмп е било предварително взето, заяви съдията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Меморандумът на Министерството на правосъдието върху решението да не бъде повдигнато обвинение срещу Доналд Тръмп за препятствия в края на разследването за намесата на Русия в изборите през 2016 г. на Мълър, трябва да бъде отменен, постанови федерален съдия.

Адвокатите на отдела бяха „нечестиви“ в опитите си да запазят документа в тайна, заяви съдия от окръжния съд Ейми Берман Джаксън в сряда.

Адвокатите твърдяха, че почти изцяло редактираната бележка е правна мотивация, която просто е помогнала на Уилям Бар, тогавашният генерален прокурор, да вземе решението да не се обвинява президента за възпрепятстване на разследването на Мълър и следователно е защитена от публикуване.

"Докладът Мълър" е бестселър в САЩ

Но решението на Бар да не обвинява Тръмп е било предварително взето, заяви Джаксън в своето становище то 35 страници на съдебен иск, заведен в окръг Колумбия от правителствената група за прозрачност Граждани за отговорност и етика във Вашингтон.

„Редакциите и непълните обяснения на агенцията замъгляват истинската цел на меморандума, а изрязаните части ни карат да вярваме на идеята, че генералният прокурор е трябвало да вземе решение за обвинението или че всяко такова решение е било на масата по всяко време“, каза Джаксън в становището, публикувано във вторник.

„Фактът, че Тръмп няма да бъде преследван, беше даденост“, добави тя.

Докладът на Мълър не установи тайно споразумение между администрацията на Тръмп и руските служби, но открива доказателства за намеса в Русия.

Той пише, че доказателствата за препятствия са „неубедителни“, но Бар заключава, че Тръмп не е застанал на пътя на специалния адвокат.

Джаксън, която преди това постави под съмнение мотивите на администрацията на Тръмп за запазване на информацията в тайна и която осъди съветника на Тръмп Роджър Стоун на 40 месеца затвор за престъпления, включително лъжа към Конгреса, е честа цел на атаки от бившия президент, който впоследствие замени присъдата на неговия дългогодишен приятел.

Бивш BG комунист разпитван в руското разследване на Мълър

Меморандумът от девет страници, която Джаксън постанови да стане обществено достояние, е написана от Стивън Енгел от кантората на юрисконсулта и Ед О’Калаган, съветник в заместник-генералния прокурор. В нея се казва, че съобщението е излязло същия ден, когато Бар е информирал Конгреса за констатациите на Мълър относно намесата на Русия в изборите през 2016 г.

Адвокатите на департамента твърдят в съда, че голяма част от текста на меморандума трябва да остане затъмнена, тъй като е защитена от вътрешни дискусии. Втори, отделен документ, проект на правен анализ от кантората на юрисконсулта, може да остане тайна, реши Джаксън.

Докладът на Мълър: Многобройни контакти с Русия, опити за спиране на разследването (ОБОБЩЕНИЕ)

Двугодишното разследване на Мълър доведе до обвинение срещу 34 лица и три руски фирми по обвинения, включително конспирация и лъжа на ФБР.

Редица сътрудници на Тръмп бяха сред осъдените и пратени в затвора, включително Стоун; Пол Манафорт, бивш председател на предизборната кампания на Тръмп; генерал Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност; и дългогодишният личен адвокат на бившия президент Майкъл Коен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Заразените в Индия надхвърлиха 20 млн. души, опозицията поиска затваряне

Само 9,5% от населението от 1,35 милиард души на Индия са получили до момента поне една доза ваксина

Затвори