Открийте ни и в

Хай-тек

Над Атлантика за 90 мин.: Надпреварата при пътническите самолети

Конкуренцията между компаниите, опитващи да въведат повторно свръхзвуковите самолети за пътници, расте

публикувано

на

Осемнадесет години след последния полет на самолета Конкорд – свръхзвуковото чудо, съединяващо Лондон и Париж с Ню Йорк за по-малко от три часа и половина при стандарт от около 6 до 7 часа, днес идеята за авиация, летяща със скоростта на звука, че дори и пет пъти повече, е по-жива от всякога.

Към днешна дата има вече няколко кандидати, които се готвят да превърнат това в реалност, като най-новият от тях дори обещава да прелети Атлантика за по-малко от 90 минути. За целта обаче е необходим хиперзвуков двигател, т.е. развиващ скорости над пет пъти по-големи от тази на звука (5 Маха) или около 6174 км/ч. За сравнение най-високата скорост на суперзвуковия Конкорд е била 2.04 Маха или около 2520 км/ч.

Възможно ли е това изобщо?

Положителен отговор на този въпрос, макар и отложен във времето, дава стартъп компанията Hermes, базирана в щата Атланта. Компанията в момента тества нов тип двигател, който според плана трябва да развие хиперзвукова скорост. Проектът засега се ограничава до малък безпилотен самолет, който Hermes създава за военновъздушните сили на САЩ.

Галвният изпълнителен директор на Hermeus Ей Джей Пиплика

Целите на главния изпълнителен директор на компанията Ей Джей Пиплика обаче са един ден този двигател да послужи за основна движеща сила на пътнически самолет. По думите му това може да стане още през 2029 г. Най-вероятно самолетът няма да може да превозва много пътници, като плановете са те да бъдат 20, посочи той, цитиран от CNN.

„Смятаме, че при сегашните цени на пътуванията в бизнес класа на самолетите полетите ще бъдат рентабилни“, каза още Пиплика. Важно е да отбележи, че в момента има полети, чийто най-луксозни места

 струват между 40-60 хил. долара

За сравнение билет на Конкорд през 1997 г. е струвал около 8 хил. долара, което по цени от 2020 г. се приравнява на около 13 хил. от американските пари.

Очаква се самолетът на Hermeus да може да изминава с едно зареждане около 7500 километра, което би му позволило да извършва полети от Ню Йорк до Париж. За такива над Тихия океан ще е необходимо кацане за презареждане на някой китен остров.

Маршрути на сушата обаче не влизат в плановете на компанията. От десетилетия полетите, които преминават звуковата бариера, не се допускат да прелитат над места извън морета и океани, защото предизвикват страховит гръм, който няма да е желан приятел в ежедневието на мнозина.

За да стане ясно колко смела е идеята за пътнически самолет със скорост 5 Маха, е полезно да погледнем към

рекордите за скорост

поставени до момента.

Най-бързият самолет, който e бил с пилот и сам е излитал и кацал от летище, е SR–71, направеният от титан шпионски аероплан, който през 1976 г. успява да достигне скорост от 3.3 Маха или около 4000 км/ч. Други самолети, като апаратът на NASA X-43A, който е с дължина от едва 3.6 метра, развива умопомрачителните 9.6 маха (12 хил. км/ч), но той е издигнат на голяма височина от тежката категория при бомбардировачите – Boeing B-52, като за ускорението му е помогнал и ракетен двигател.

Разликата между самолетния и масово използвания химически ракетен двигател е, че последният използва за горене, а от там и за придвижване гориво и окислител (помощен агент, който възпламенява основното гориво), които са в резервоари на борда, докато самолетният двигател разчита на въздуха от атмосферата, за да разпалва горивото.

Самолетът на компанията Hermeus ще е способен да лети със скорост 5 Маха или 6174 км/ч.

Следователно разработваният пътнически самолет Hermeus, при оптимистичен развой на събитията, би победил текущия рекорд за най-бърз самолет, използващ

атмосферен въздух от двигателя си

В тази връзка не е и изненадващо, че първоначалният фокус на стартъп компанията от Атланта е върху двигателя. Тестовете на агрегата са стартирали през 2020 г., като за база е взет използван в изтребители двигател на General Eletric.

Той ще има хибридно предназначение – за скорости до около три пъти тази на звука ще се ползва принципът на турбореактивния двигател, а за тези над тях ще се използва този на ramjet или термодинамичен канал.

Интересното е как при проектирането на реактивен двигател, който да върви по-бързо, части се отстраняват, а не се добавят.

Малкият пътнически свръхзвуков самолет очаква своя първи полет в края на тази или началото на следващата година

В турбореактивния двигател въздухът влиза отпред и първо се компресира (за да увеличи енергийния си потенциал) чрез въртящи се лопатки, след което се смесва с гориво и се запалва, като така придвижва самолета напред.

При големи скорости като тези над 3 Маха двигателят ramjet няма нужда от допълнителна компресия на въздуха, защото той, постъпвайки в двигателя, вече е с нужните параметри и при подаване на горивото може да задвижва напред самолета благодарение отново на реактивната сила. Т.е. в този режим двигателят няма да има нужда от въртящи се части, а ще може да използва инерцията на самолета.

Самолетът на Hermeus ще използва турбореактивния режим на двигателя за излитане и кацане, както и за по-ниски круизни скорости, след което агрегатът ще се преконфигурира в режим на термодинамичен канал (ramjet)

Очаква се новоразработеният двигател да задвижва дрон от нов тип с наименованието Quarterhorse, именно това е разработката, която компанията осъществява с ВВС на САЩ и за което е отпуснато финансиране от 60 млн. долара.

По отношение на пътническите полети, се предполага, че те ще се осъществят на височина от около 30 километра над морското равнище (при 18 км за Конкорд и около 10-11 хил. за стандартен самолет), като пасажерите ще усещат

залепване“ за седалките за 10-12 мин.

докато Hermeus набира скорост. При обикновените полети първоначалното ускорение рядко надминава минута. Но веднъж набрал и достигнал 5 маха, ще предложи на пътниците си спокойно, гладко и бързо преживяване до новата дестинация, каза още главният изпълнителен директор на Hermeus Ай Джей Пиплика.

Както се казва обаче, по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето.

До потенциалното реализиране дори на първите тестови полети на пътническите хиперзвуковите самолети новото поколение на „тромавите“ свърхзвукови, които се очаква да развиват около познатите за Конкорд скорости от 2500 км/ч., e на път да „влезе на въоръжение“.

 

Най-напред в момента от играчите на пазара е базираната в Денвър, щата Колорадо, компания Boom и нейният прототип XB-1, като неговият първи полет се отлага вече няколко пъти. Последната информация от компанията е, че това ще се осъществи в края на тази или началото на следващата година. Очакванията са, че самолетът ще може да изминава разстояния от около 1900 километра, т.е. дори и полет Ню Йорк – Лондон ще трябва да се взимат с поне едно междинно спиране.

Някои вече се отказаха

Компанията Aerion Supersonic прекрати съществуването си през май тази година, въпреки че няколко месеца по-рано все още официално стоеше зад плановете си да тества своя AS2, пригоден за до 12 пътници, до края на 2023-а или началото на 2024 г. В съобщение до медиите от там посочиха, че обстоятелствата в момента не могат да позволят разумно финансиране на проекта. През февруари 2020 г. главният изпълнителен директор на компанията Том Вайс посочи, че целият проект е оценен на 4 млрд. долара, а до онзи момент са били вложени над 1 млрд. долара. Предварителните договори за поръчка на AS2, който се планираше да развива под 2000 км/ч., бяха за над 11.2 млрд. долара.

В типичен стил в началото на октомври Илън Мъск обяви, че има намерението да развие свой свръхзвуков самолет с електрическо задвижване и вертикално излитане и кацане. Тогава той призна, че няма необходимото време за това си намерение. „Ако се заема и с още работа, мозъкът ми просто ще експлодира“, каза тогава главният изпълнителен директор на Tesla и SpaxeX.

По всичко личи, че пазар за хипер и свръхзвукови самолети има, щом авиокомпаниите са готови да отделят милиарди за поръчки, привлечени от добра презентация. Въпросът сега е дали денят на повторния дебют на тези аероплани за пътници ще дойде толкова бързо, така, както те преминават звуковата бариера.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Швеция иска ЕС да забрани копаенето на крипто валута

Откакто Китай забрани биткойните, желаещите бързо да забогатеят търсят други места по света, където да добиват електронните пари

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Генералните директори на Финансовия надзорен орган и Агенцията за опазване на околната среда на Швеция призоваха както ЕС, така и правителството на Швеция да забранят добива на криптовалути.

Откакто Китай забрани биткойните, желаещите бързо да забогатеят търсят други места по света, където да „копаят” електронните пари.

Евтината водноелектрическа енергия прави скандинавските региони примамливи, като само Швеция е използвала 1 тераватчаса електричество произведено от водно-електрически централи миналата година.

Китай забрани транзакциите и копаенето на криптовалута, биткойнът рязко надолу

Но правителството е на мнение, че тази енергия може да бъде използвана за цели, вместо да се пилее за криптовалути.

Биткойнът удари нов рекорд над 67 хиляди долара

В отворено писмо до ЕС ерик Тендеен, генерален директор на Finansinspektionen, и Бьорн Ризигер, генерален директор на Naturvårdsverket – съответно Органа за финансов надзор и Агенцията за опазване на околната среда – призовават ЕС и шведското правителство да забранят енергоемкото копаене на криптовалути и законно да попречат на всеки, който го прави, да се нарича екологичен, съобщи The Register, цитирани от TechNews.bg

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Оцениха българската компания за разплщания Payhawk на 570 млн. долара

Компанията набра 112 млн. долара свеж капитал, който ще инвестира в развитие на бизнеса си в САЩ, Холандия и Сингапур, както и да наеме 60 нови софтуерни специалисти в София

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Главният финансов директор на Констанинт Дженгозов (вляво), главният изпълнителен директор Христо Борисов (в средата) , главният технологичен директор Бойко Караджов

България е на път да има първи си еднорог ви лицето на Payhawk. Разбира е не става въпрос за митничното създание, а за компания която отговаря на условията да има капитализация над 1 млрд, долара, да предлага иновативен продукт и все още нейните акции да не са търгувани, както и да бъде подкрепена от местен фонд за рисков капитал.

Компанията от финтех сектора PayHawk отговаря на всички тези условия и при последния кръг от финансиране за бъдещите й проекти тя успя да събере 112 млн. доларa, оценявайки я на 570 млн. долара.

Това се случи при т.нар Series B кръг от набиране на капитал в който собствениците на идея, която наскоро се е превърнала в бизнес продават част от дяловете си в компанията и с тях финансират своите начинания.

При първия такъв кръг през април Payhawk успя да набере 20 млн. долара, което тогава я оцени на 80 млн. долара. Това значи, че за около 8 месеца стойността на компанията е нараснала с над 7 пъти.

Помощ при процеса на търсене на инвеститори е оказала небезизвестната компания за рисков капитал Greenoaks, която ни е позната от подобен род сделки с друга финтех компания – Robinhood на Влад Тенев, Deliveroo, Stripe и др.

Свежият паричен поток от Series B финансирането е дошъл от  QED, Earlybird Digital East и базираната в София Eleven Ventures, както и от други компании.

С какво PayHawk стана толкова ценна?

Компанията, която е от повече от три години на пазара предлага услугата си за бизнес клиенти, които искат да улеснят разплащанията си.

Бизнес който иска да работи с платформата получава банкова сметка с IBAN от нея, който може да свърже със своята, като от там могат да се теглят или вкарват средства. Клиентите от своя страна могат да издават на служителите си виртуални или физически карти за разплащане. Така бизнесът може да контролира и да налага бюджети по тези карти и да улесни счетоводството си, като неговите служители директно ползват картите при разплащане на фирмени разходи при покупки на провизии, командировки и др.

Друго предимство е че PayHawk не начислява такси при превалутиране за плащания в евро, долари и британски паунди. За други валути има такса от 1.99%.

Oт ĸpъгa зa финaнcиpaнe oт Series A нacaм oбeмът нa тpaнзaĸциитe пpeз плaтфopмaтa ce e yвeличил c 663% и пpoдължaвa дa pacтe c 45% мeceчнo пpeз oĸтoмвpи.

Kъм днeшнa дaтa бългapcĸaтa ĸoмпaния имa oфиcи в Coфия, Лoндoн, Бepлин и Бapceлoнa.

Пред The Recrusive съоснователят и главен изпълнителен директор на Payhawk Христо Борисов заяви, че последният кръг на финансиране по план е трябвало да се случи следващото лято. Растежът на компанията продължи да се ускорява по-бързо от очакваното и това е наложило да се прибегне до стъпката, за да не се възпрепятства спира той. Ние разполагаме с най-добрия продукт в нашия сегмент и решихме, че сега е време да го развием рязко и в други страни, казва още Борисов.

За 2022 година Payhawk планира да развие бизнеса си в САЩ, Нидерландия, Австралия и Сингапур. В продуктовата гама се планира да се появи кредитна карта, която позволява по-евтини международни трансфери.

Също така се очаква служителите на компанията да нараснат от 70 на 250, като 60 от тях ще бъдат софтуерни специалисти назначени в българския офис.

София ще продължи да бъде център на бизнеса и на развойната дейност на Payhawk.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Италия глоби Amazon и Apple с над 200 млн. евро

Причината е предполагаемо участие в антиконкурентно сътрудничество при продажбата на продукти на Apple и Beats

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Италианският антитръст орган глоби американските технологични гиганти Amazon и Apple с общо над 200 милиона евро за предполагаемо участие в антиконкурентно сътрудничество при продажбата на продукти на Apple и Beats, съобщава Reuters.

Италианският регулатор заяви във вторник, че „договорните разпоредби на споразумение, сключено на 31 октомври 2018 г., забраняват на официални и неофициални дистрибутори на продукти на Apple и Beats да използват Amazon.it, позволявайки продажбата на тези продукти на този пазар само на Amazon и на избрани страни по дискриминационен начин“, пише сайтът на БНР.

Италианският орган за надзор на конкуренцията заяви, че този ход нарушава правилата на ЕС и с оглед на това наложи глоба от 68,7 милиона евро на Amazon и глоба от 134,5 милиона евро на Apple, като нареди и на двата технологични гиганта да сложат край на наложените ограничения.

На този етап няма коментари от страна на Amazon и Apple.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА