Открийте ни и в

Интересно

Над морета и реки: Най-страшните лифтове в света

Първата конструкция е от 1644 г. и е използвана за транспортиране на строителен материал

публикувано

на

Лифтът в Тиянмен, Китай, Сн.: Рixabay
АЛИ СТЕФАНОВА

Трябва да се справите много бързо със страха си, ако изберете кабинковия лифт като начин на транспорт, за да се възхитите на наистина уникални природни гледки.

Първата конструкция, подобна на лифт, е направена през 1644 г. и е използвана за транспортиране на строителен материал. През 19-ти век подобни кабелни лифтове е имало за транспорт на товар от мините.

Едва през 20-те години на миналия век възникнала идеята да се ползва кабелен лифт за превоз на хора.

Първите лифтове с развлекателна цел били построени в Алпите на австрийска, немска и швейцарска територия.

След Втората световна война лифтове започнали да се появяват и в планините в Америка, Япония, Южна Африка.

Ето няколко лифта, в които определено е страшно да се возиш.

 Лифтът или 999 стълби в Тиянмен

 Планината Тиянмен Чан в Китай се намира в северната провинция Хунан. Ако искате да се изкачите на върха, имате две опции – да се качите по 999 стълби с наклон 45 градуса, като по тях няма площадки за спиране и почивка, или да вземете лифта. Той е един от най-дългите и най-високи лифтове в света, а гледките, които се разкриват от него, са изключително красиви, но и много страшни.

Лифтът покрива дистанция от 7455 м, издига се на 1279 м над земята и има на разположение 98 кабини. Въжената линия предлага неописуема гледка в зелената градина на планината.

Масада – недосегаемата древна крепост

Често посещаваната скална крепост Масада в Израел е разположена върху плато с много стръмни склонове, заобиколено от пустиня – безлюдна и поразителна като лунен пейзаж. Масада е едно изключително красиво място, откъдето може да се наблюдава издигането на слънцето над река Йордан и Мъртво море.

До крепостта може да се стигне по двете т.нар. змийски пътеки. Едната е от страната на Мъртво море от изток, където има и лифт, а другата – от западната страна. Именно там е построеният от римляните насип за превземането на Масада.

Лифтът е на 257 м под морското равнище, но това не означава, че е нисък. Кабинките са на височина 290 м от земята.

Кафе и торта в един от най-високите ресторанти

 На тясна скала над историческия град Шамони във Франция се намира приличащата на катедрала станция на въжения лифт Aiguille du Midi в подножието на Монблан.

Конструкцията от 1955 г. все още държи рекорда за най-високо вертикално изкачване в света – от 1035 м до 3842 м надморска височина, или 2800 м. Пътуването отнема 20 мин. Минава над гори, ледници, замръзнали скали и опасни пропасти, предлагайки едно от най-високите вертикални изкачвания с лифт в света.

Пристигащите с лифта могат да се насладят на силно кафе и шоколадова торта в един от най-високите ресторанти в Европа. На Егий дю Миди се намира и един от най-високо разположените в света музеи. Той е посветен на алпинизма и има снимки и предмети от зората на екстремните спортове като BASE jumping, който е доста популярен в района.

Уникалната гондола на Канада

С две известни планини и една стръмна, обрасла с гора долина между тях, предизвикателството е било да се свържат ски зоните на Уислър и Блеккоум в Британска Колумбия, без да се навреди на природата и без да се налага създаването на дълга поредица от лифтове, които да се изкачват от едната страна на долината и да слизат от другата.

Решението е намерено през 2008 г. с уникалната по рода си гондола Peak 2 Peak. Лифтът представлява 4-километров път по въздуха, който позволява на скиорите да стигнат и до двете планини за един ден.

Лифтът е истински рекордьор – най-дълъг неподдържан участък от 3 км и най-висок лифт над долина на 436 м.

Кабелната магистрала в Хонгконг

Кабелната магистрала SkyRail в Хонгконг предлага живописен изглед към града. Гледката надолу към водата въобще не е за страхливите.

По маршрута на кабинковия лифт пътниците могат да се наслаждават на околността, морето, долината Тун Чун, манастира и емблематичния Буда.

Най-добрият изглед към Кейптаун

В Кейптаун може да стигнете до самия връх на Тейбъл Маунтин с лифта, който ще ви изкачи до самия връх, ако стомахът ви може да издържи пътуването. За спускането от Шугърлоуф Маунтин в Рио Де Жанейро непременно си носете торбички за повръщане.

На същия този лифт е снимана сцена от филма „Муунрейкър“, в която Джеймс Бонд се бие на покрива на кабина от лифта.

Варовиковият масив Тейбъл Маунтин е символът на Кейптаун. Издигащ се насред града, той разкрива удивителна гледка към центъра на града, към околните планини и към океана.

Най-отличителните скални форми на Тейбъл Маунтин са Върхът на дявола на изток и Лъвската глава на запад, между които се простира 4-километрово плато.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Титаник може да е потънал заради сблъсък с айсберг

Нова теория за потъването на Титаник разкрива изтинската причина за бедствието.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: "Дейли Мейл"

Историята на Титаник е известна по целия свят. Макар учените и историците да са излагали много пъти доказателства за загадъчното потъване на големия лайнер нови данни разкриват какво наистина може да се е случило във фаталната нощ на 14 април 1912 г.

Новото проучване поставя въпроса дали активността на слънчевите изригвания е допринесла за потъването на Титаник.„Умерена до силна“ магнитна буря през нощта, казват изследователите, би могла да промени навигационните показания на „Титаник“, засягайки както планирания му курс, така и информацията, която екипажът изпраща за местоположението си по време на SOS сигналите за помощ.

Идеята е доста проста. Слънцето, което изгаря при милиони градуси, е покрито със слънчеви петна. Те от своя страна се характеризират с гигантски експлозии с размерите на Земята или дори по-големи и се наричат слънчеви изригвания.

Лорънс Бийсли, който оцелява от Титаник и който написва книга, свидетелства, че в последната си нощ на вода корабът плава на фона на гледката на Северно сияние в небето. За Северно сияние, предизвикано от слънчево изригване, свидетелства и вторият офицер на кораба Карпатия, който откликва на сигнала за бедствие, подаден от Титаник.

Заключението в новото изследване, представено от Мила Зинкова, независим изследовател от Сан Франциско и пенсиониран компютърен програмист, е, че заради геомагнитната буря навигацията на Титаник не е била точна и корабът се е отклонил от планирания курс и затова се е блъснал в айсберг. Освен това, след сблъсъка, съобщенията, изпращани от Титаник за неговото местоположение са били с грешна информация. Но това всъщност помага на Карпатия да достигне до спасителните лодки и да спаси от бедствието 705 души. Титаник се е намирал на 25 км. от спасителните лодки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Царица Елеонора Българска – коронованият ангел

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя ги дарява за построяване на детски санаториум край Варна

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Комунистите се опитват да заличат името на Царица Елеонора Българска

Някъде в „Красно село“ в София има забутана малка уличка. Носи името на велика българска царица, заличено от комунистите и грозно и незаслужено забравено в наши дни, пише lentata.com. Царица Елеонора Българска е наречена още приживе коронованият ангел на България.

Когато царица Елеонора се омъжва за цар Фердинанд, нейна братовчедка и снаха на руския император казва: „Цар Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България“. Думите са пророчески. От този момент до края на дните си, царицата отдава всичко за новата си родина.

За сватбата държавата й прави подарък от 150 хил. лв., а тя изумява всички, като веднага ги дарява за построяване на детски санаториум за костна туберкулоза край Варна. Започва да разпродава личните си семейни бижута и да дарява. На Червения кръст, за интернати за слепи или глухонеми деца, за сиропиталища. Едно от тези семейни бижута

спасява от разрушение Боянската църква

– местните искали да я съборят и на нейно място да изградят по-голяма. Царица Елеонора купува парцел за нова църква и организира реставрирането на старата. Създава благотворително дружество. Когато журналистите я питат за нейната неуморна работа в помощ на нуждаещите се, тя отговаря: „Да си царица е служба като всяка друга. Пък и царицата е такава само в двореца“.

Като пряк очевидец на болката и страданията от войната – била е милосърдна сестра по време на Руско-японската война, организира и лично финансира обучението на милосърдни сестри, осигурява закупуването на

най-съвременните по това време носилки за ранени

Когато започва Балканската война, а после и Междусъюзническата, царицата е на фронта, облечена в своята бяла униформа. Гази калта, грижи се за ранените, чете и пише писмата им до близките, държи ръцете на умиращите. Когато гърците настъпват, Фердинанд изпраща заповед българските войници да се оттеглят заедно с царицата, която е в болницата в района, а 160 ранени да бъде изоставени на милостта на врага. За първи и единствен път в живота си тя се възползва от своето положение и дава контразаповед на войниците – с преграден огън да се осигури изтеглянето на всички ранени.

Царицата помага на деца през целия си живот.

Царицата е

първата жена с орден „За храброст“

Но не по волята на царя и не защото е царица, а по настояване на войниците и техните командири.

Името й прекрачва границите на България и за „коронования ангел“ се пише из цяла Европа, та чак отвъд Океана. Поканена е от президента Удроу Уилсън да посети САЩ. По това време обаче вече е нелечимо болна, а болестта й е в напреднал стадий, и всички я съветват да не предприема пътуването. Тя пише до сестра си: „Длъжна съм да направя това за моята България. Америка е новата световна сила. И тя проявява интерес към нас. Повярвай ми, Зизи, човек трябва да живее заради онова, което може да вземе със себе си на оня свят…“. Уви, тази визита не се осъществява – при пътуването здравето й се влошава и тя не може да продължи.

Н.В. Царица Елеонора Българска

завещава всичко, което вече не е дарила приживе

за благотворителност. Погребана е по нейна воля в двора на Боянската църква. Казват, че не е имало софиянка, която не е отишла на опелото й, а оцелели под нейните грижи войници всяка година посещавали гроба й.

През комунизма извергите заличават името й, а банда безпросветни уроди оскверняват и разкопават последната й обител, търсейки скъпоценности – те не знаели, че тази скромна и изключителна дама е оставила всичко на „родината на душата ми“, както сама наричала България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Бялата жена от Канзас, която цял живот се представя за чернокожа

Джесика Круг заблуди колеги, студенти и дори близки приятели, че е активистка за правата на чернокожите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Джесика Круг. Сн.: Twitter

Една бяла жена, родена в Канзас, през целия си съзнателен живот се представя за чернокожа, подвеждайки колегите си, познатите си и дори и най-близките си приятелки. Джесика Круг, която е преподавателка в университета „Джордж Вашингтон“, накрая обаче реши да признае за измамата си и така внесе ново и още по-голямо объркване в живота си.

Новата учебна година не започва за нея по обичайния начин – с преподаване на афроамериканска история, защото тя ще бъде лишена от възможността да преподава.

Круг има дългогодишен опит като преподавател. В сайта на университета е посочено, че области на познанията й са Африка, Латинска Америка, афроамериканска история, ранномодерен свят, империализъм и колониализъм. Завършила е Университета в Уисконсин през 2012 г. със степен доктор и има две издадени книги.

Позната е и като запален активист за правата на чернокожите. Във видео от този юни, разпространено в социалните мрежи, тя говори за полицейското насилие в Ню Йорк и критикува белите нюйоркчани, че „не са отстъпили от времето си да се изкажат чернокожи“ по темата, разказва webcafe. В тези среди е известна като Джесика Бомбалера (La Bombalera), както сама се представя.

Темата за чернокожата култура я вълнува от години. През 2018 г. издава едната си книга (Fugitive Modernities), в която разглежда въпроси около

трансатлантическата търговия с роби

и какво се случва с избягалите от робство. За издаването й получава финансова подкрепа от културни институции като Центъра за изследване на културата на чернокожите Шомбург.

Всичко се преобръща обаче след изненадваща публикация в платформата Medium от 3 септември, под която като автор е подписана Джесика А. Круг. В нея се твърди, че кариерата й се корени в „токсична почва от лъжи“.

В публикацията тя признава, че се е отказала от живота си на „бяло еврейско дете от Канзас Сити“ и е приемала различни самоличности като чернокожа, като понякога твърдяла, че е от Северна Африка, друг път, че е чернокожа американка, родена в САЩ, или че идва от Карибите. За тези самоличности тя „нямала право да претендира“, посочва сама в признанието си.

Круг намеква и за травматични проблеми от детството и за проблеми с психичното й здраве, макар да не вярва, че „те могат да бъдат използвани като оправдание за поведението й“.

„През целия си живот се боря с демони, както като възрастен, така и като дете. Проблемите с психичното здраве вероятно обясняват защо първоначално, още като младеж, приех фалшива самоличност и защо продължавах да поддържам това толкова дълго време. Но тези проблеми, въпреки критиките ми към всеки не черен човек, който си присвоява чернокожа култура, никога няма да обяснят или оправдаят моята фалшива самоличност“, пише Круг.

Тя определя поведението си като „самото олицетворение на насилието, кражбата и присвояването, като един от безбройните начини, по които не чернокожи използват и злоупотребяват с идентичността и културата на чернокожите“.

Преструвките й стигнали дори още по-далеч – пренесла ги в личните си отношения, като лъжела и свои приятели.

Признанието на Круг е

посрещнато с учудване и гняв

Онези, които я познават като активистка, побързаха да споделят разочарованието си от случващото се. Социалните мрежи са залети от коментари, като повечето хора споделят, че не могат да повярват на тази история.

„Зашеметен съм! Но най-вече се чувствам предаден, глупав и гневен“, пише в Twitter авторът Робърт Джоунс-младши, който през 2018 г. разговаря с Круг за маргинализираните общности.

Сред разочарованите са и нейни колеги академици, студенти и приятели. Някои от тях смятат, че тя е направила признанието, защото е била притисната или разкрита. Така смята и авторът и художник Хари Зияд, който също се концентрира върху темата за правата на чернокожите.

Йомайра Фигероа, доцент от Мичиганския държавен университет, твърди, че учени наскоро са започнали да задават въпроси за произхода на Круг и „да се изправят срещу нея“. Преподавателката от университета „Джордж Вашингтон“ обаче ги изпреварила с признанието си.

Антроположката Яримар Бониля и професор по пуерторикански изследвания в Hunter College, пък пише в Twitter, че също е била „заблудена“ от Круг, но винаги е подозирала, че „нещо не е наред с нея“.

А 21-годишната студентка Ария Сакона казва пред Washington Post, че този понеделник е трябвало да има лекции при професор Круг.

„Разбива ми сърцето, че всички тези студенти са дошли с нетърпение да научат за латинското наследство и история. Всички ние й се доверихме“, изразява разочарованието си тя.

Но този семестър Джесика Круг няма да застане пред своите студенти в университета „Джордж Вашингтон“.

„Докато университетът не изясни ситуацията,

д-р Круг няма да преподава

Възможно най-скоро ще разясним на засегнатите студенти какви са възможните опции за тези лекции“, гласи съобщение, подписано от декана Пол Уолбек и ректора Брайън Блейк.

„Искаме да признаем болката, която тази ситуация причинява на мнозина в нашата общност, и да признаем, че много студенти, преподаватели, служители и възпитаници са наранени“, се казва в съобщението. В него се посочва и къде студенти и преподаватели могат да потърсят психологическа подкрепа.

„Знайте, че приемаме тази ситуация сериозно и сме тук, за да подкрепим нашата общност“, завършва съобщението.

Случаят много напомня на този с активистката Рейчъл Долезал и бивш президент на организацията Национална асоциация за развитие на цветнокожите във Вашингтон (NAACP), която бе разкрита през 2015 г., че има германски и чешки корени. В нейния случай това стана с помощта на родителите й, които я изгониха от вкъщи заради това, че се преструва на чернокожа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, Канада, Кейптаун, лифт, Масада, Тиянмен, Туризъм
COVID-19 уби холивудска звезда

Американският актьор Марк Блум почина от усложнения, вследствие от коронавируса, съобщи New York Post. https://twitter.com/BroadwayWorld/status/1243207209401692160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1243207209401692160&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vesti.bg%2Ftemi-v-razvitie%2Ftema-koronavirus%2Fholivudskiiat-aktior-mark-blum-pochina-ot-koronavirus-6107463 Смъртта на актьора бе обявена от...

Затвори