Повече от половин милион души в Тексас попадат под препоръка да си преваряват питейната вода, седмица след като зимната буря предизвика огромен хаос и щети в южния щат, оказал се неподготвен за снега и екстремно ниските температури.

В неделя през нощта са в сила 458 предупреждения за необходимост от преваряване на водата в различни райони, обхващащи 509 206 души, според Texas Commission of Environmental Quality

Отменени са били 1 709 препоръки за варене на водата, под които попадаха над 17 милиона жители на щата, допълни агенцията.

Въпреки че бурята отмина и налягането във водопроводната система е възстановено, има хиляди домове, които са без вода заради повредени тръби, заяви в прессъобщение кметът на Хюстън, Силвестър Търнър.

В неделя на организирано раздаване на провизии са се явили 3 000 автомобила с общо 10 000 души, които са получили стекове в вода и пакети с храна за 4 дни, се казва в съобщението.

Въпреки че чрез раздаване може да се осигури питейна вода и храна, много хора страдат от липса на вода за къпане и миене. Много хора в Далас изкараха седмици, без да могат да си изперат прането, поради недостиг на вода.

Зимната буря, която парализира Тексас, засипа пътища, скова в студ градове и хвърли в хаос инфраструктура и комунални услуги от Орегон до Мисисипи. Според пресмятания на CNN поне 80 души в 11 щата, са загинали заради лошото време. Поне 47 от смъртните случаи са в Тексас.

Бурята засегна много силно електроразпределителната система и водоснабдяването на щата в много региони, които, несвикнали с толкова тежко зимно време, бяха практически неподготвени.

2 милиона тексасци останаха без ток в апогея на бурята и това имаше своите последствия за електроразпределителният съвет на щата. 7 члена на борда подадоха оставка, а губернаторът на Тексас, Грег Абът, реши да започне провека на действията на агенцията.