Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Над 1 млн. неразгледани дела за убежище в американските съдилища

Мобилизирани са повече съдии, имигрантите се явяват в палаткови съдилища

публикувано

на

Сн:. MGN

Висящите дела за депортиране в американските имиграционни съдилища надминаха милион дела през август, въпреки разнообразните опити на администрацията на Тръмп да намали исканията за убежище.

Закъснението тази година нарасна с рекордни темпове, според центъра за достъп до такива дела в университета в Сиракуза, който проследява данните на имиграционните съдилища. Цифрата почти се е удвоила, след като президентът Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., когато има висящи около 542 000 дела.

Нарастващото изоставане се дължи отчасти на скока в броя на семействата от Централна Америка, преминаващи нелегално през границата между САЩ и Мексико. През март, например са преминали повече хора, отколкото през всеки друг месец от изминалото десетилетие.

Говорителят на Министерството на правосъдието каза, че макар да не потвърждава данни от странични източници, собствените данни на ведомството представляват

потвърждение на кризата по границата

в подобни мащаби. Говорителят добави, че администрацията предприема стъпки за справяне с изоставането и призова Конгреса да предприеме действия за справяне с проблема.

Администрацията избута новодошлите най-отпред на опашката, в опит да ги депортира по-бързо. Съобщението за тях беше, че нелегални имигранти, които търсят убежище, вече не могат да останат в страната с години, ако делата им се проточват в съда. Това обаче от своя страна доведе до забавяне на съдебните дати за търсещите убежище, но пристигнали по-рано в страната.

Имиграционните служители също елиминират политиката от епохата на Обама, която даваше приоритет на депортирането на имигранти с криминални досиета. Администрацията на Тръмп каза, че повечето нелегални имигранти трябва да бъдат депортирани.

Администрацията на Тръмп настоява, че разрешителните за работа осигуряват задна врата на имигрантите да останат в страната и че дългото чакане прави преминаването на границата за бъдещите мигранти само по-привлекателно.

Министерството на правосъдието, което ръководи имиграционните съдилища,

притисна отделните съдии

да гледат делата си по-бързо, като им даде срок от една година за решаване на всеки случай и определяне на годишна квота от 700 дела. Само около една трета от съдиите са напът да постигнат тази цел, според Ашли Табадор, президент на Националната асоциация на съдиите по имиграцията.

Администрацията също така започна да прехвърля делата на съдии, за които се знае, че работят бързо, като понякога раздава дела на съдилища, разположени далеч от мястото, където живее даденият имигрант. Министерството на правосъдието е наело допълнителни съдии за ускоряване на обработката. В момента има около 400 съдии, които работят по такива дела, в сравнение с около 280 в края на администрацията на Обама.

Миналата седмица правителството също създаде временни палаткови съдилища, които са затворени за публиката. Кандидатите за убежище, чиито дела се изслушват в палатките, са свързвани с помощта на видеоконферентна връзка с имиграционните съдии, разположени в редовните съдебни зали.

Междувременно администрацията на Тръмп предприе стъпки за ограничаване на молбите за убежище, което твърди, че ще позволи на съдилищата да се концентрират върху съществуващите дела. Върховният съд миналата седмица разреши на администрацията да започне политика, която възпрепятства почти всички имигранти от Латинска Америка, с изключение на тези от мексикански произход, да получат право на убежище.

Служители на администрацията също подготвят

ново правило за такса от близо 1000 долара

за обжалване на депортация или друго решение по имиграционно дело. В изявление говорителят на Министерството на правосъдието заяви, че таксата за обжалване – понастоящем 110 долара – не е коригирана от 1986 г., за разлика от повечето други такси, свързани с имиграцията.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп разделя родителите-имигранти от децата им за цял живот

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дело, заведено във федерален съд в четвъртък, показва, че указът на администрацията на Тръмп за имиграцията, издаден в отговор на пандемията с COVID-19, е несправедлив за имигрантите. Указът не дава право родителите-имигранти да доведат децата си в САЩ, защото са на крачка да навършат 21 години.

Жена от Мексико, например, която живее законно в Бронкс, Ню Йорк, с виза е била жертва на тази мярка. Жената имала издадена виза в замяна на сътрудничеството й с правоохранителните органи на САЩ срещу насилствения й бивш партньор. Тя трябвало да доведе 20-годишната си дъщеря в САЩ, тъй като имала одобрена виза, но сега няма да може да го направи, защото дъщеря й ще навърши 21 години през юни.

Заповедта на президента Доналд Тръмп от 22 април значително намали легалната имиграция в САЩ, включително ограничи влизането за деца на имигранти, които са на 21 и повече години. Специалисти по имиграционна политика изчислява, че прокламацията като цяло ще засегне над 50 000 души за 60 дни.

Децата от подобни случаи са поставени в нова категория, която не е приоритетна, където времето за изчакване на визите може да отнеме до 76 години, се казва в съдебното дело. Това на практика означава, че родителите, които са в САЩ и искат да доведат децата си, които са почти на 21 години, ще трябва да чакат цял живот, за да съберат семействата си.

Засега прокламацията на Тръмп важи само за 60 дни, но той може да реши да я удължи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп се готви да спре програмите за стаж на международните студенти

публикувано

на

Виж цялата статия

Очаква се заради коронавируса администрацията на президента Тръмп да въведе ограничения за популярни програми, които позволяват на международните студенти и младите чужди специалисти да работят в САЩ.

Програмата за работен стаж или Optional Practice Training (OPT) позволява на чужденци със студентски визи категория F да работят в американска компания за срок до три години след завършване на образованието си в зависимост от тяхната област на обучение. През 2019 г. правителството е получило рекордните 220 000 молби за OPT, сочат данни на службата за гражданство и имиграция.

Тръмп разглежда всички възможности за ограничения по програмата, след като наскоро републиканци в Конгреса настояха той да спре както нея, така и програмата за издаване на визи за висококвалифицирани работници от чужбина. Искането им е за забрана за една година или докато нивото на безработицата, която достигна почти 15%, се върне на нормалното ниво отпреди кризата с коронавируса. Тогава само около 3% от работещото население беше без работа, показват данни от агенцията по труда.

„Като се има предвид

крайната липса на свободни работни места

 за тукашните работници, тъй като части от нашата икономика започват да се отварят отново, не е признак на здрав разум да допускаме още гастарбайтери, които да се състезават за работа при такава свита заетост“, казаха сенаторите републиканци Тед Круз, Том Котън и Чък Грасли. На 7 май пък сенатор Джош Хоули изпрати писмо със същия призив до Белия дом.

По програмата за висококвалифицирани работници от чужбина американското правителство отпуска повече от 85 000 H-1B визи, включително над 1000 за работници в технологичните гиганти като Google и Amazon. Търсенето на тези визи постоянно изпреварва предлагането.

Цялостното прекратяване на програмите ОРТ и H-1B би създало несигурност за работодателите. Те ще са изправени пред значителна дупка в методите за набиране на персонал. Експерти казват, че е по-добре правилата за програмите да се променят така, че да не се позволява на чуждестранните работници да изместват местните кандидати и да не се стига до пълно спиране.

Ако Тръмп реши да спре двете програми, това ще попречи на студентите, които в по-голямата си част нямат други възможности да преследват кариера в САЩ. Американските университети, изследователските институции и бизнес общността, които разчитат на тези програми,

лобират срещу предложението

но не е ясно дали Белият дом ще се съобрази с техните опасения.

Предстоящите ограничения ще са временни, казват от своя страна запознати. Те ще са предназначени да помогнат на висшистите от Америка, които търсят работа в условията на икономическия спад заради пандемията.

Тръмп нареди на администрацията да публикува междуведомствен доклад за визите H-1B, който трябваше да бъде готов в петък и който може би щеше да оправдае спирането им.

Още в кампанията си за президент през 2016 г. Тръмп се обяви против програмата H-1B, която според него потиска американските заплати и заетост и дава възможност за злоупотреби. „Те ще отидат в Харвард, ще отидат в Станфорд, ще отидат в Уортън, щом свършат, ще бъдат изпратени обратно“, каза той за международните студенти. „Те искат да останат в тази страна, те искат да останат тук отчаяно, но няма да могат да го направят“, допълни той.

След като влезе в длъжност, Тръмп се застъпи за създаването на имиграционна система, основана на заслугите, която да благоприятства същия тип имигранти, които в момента се възползват от програмите H-1B и OPT – тези с ценни умения и висшистите.

През април 2017 г. президентът подписа указ „Купувайте американски стоки и наемайте американци“, който увеличи проверките на кандидатите за H-1B и доведе до скок на отказите. Впоследствие (юли 2017 г.) имиграционната служба издаде два меморандума – за стандартите за отказ за такива визи и за стандартите за искане на доказателства, което направи издаването на визи за квалифицирани експерти още по-трудно.

Програмите H-1B и OPT са

тръбопроводи за чуждестранни таланти

особено в областта на компютърните науки, инженерството, образованието и медицината. Те също така вливат много пари в американската икономика. Процесът на кандидатстване за H-1B визи е скъп и струва около 10 000 щатски долара на работник, обикновено заплащан от работодател. Чуждестранните студенти пък генерират годишен приход от 39 милиарда долара.

Програмите имат своите недостатъци, но спирането им вероятно няма да помогне на по-голямата част от търсещите работа американци по време на тази криза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът притиска Тръмп да остави визите за временна работа в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редица бизнес групи отправиха призив към Доналд Тръмп, в момент когато той обмисля дали да ограничи визите за временна работа. Те предупреждават за отрицателни икономически последици, ако той блокира притока на чуждестранни квалифицирани работници към САЩ, предаде Ройтерс.

Над 300 американски компании, бизнес сдружения и групи в областта на висшето образование, които наемат квалифицирани кадри, са изпратили в четвъртък писмо до Тръмп. В него е изтъкнато, че намаляването на достъпа за тези работници, дори и за кратък период, би довело до „неволни последици“ и би предизвикало „значителна икономическа несигурност“.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите, които настояват Тръмп да остави без промяна визите тип H-1B, студентските визи и други специализирани такива. Част от инициативата е и Американската търговска камара – най-голямата бизнес асоциация в САЩ.

Белият дом засега не коментира, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada