Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Над 1 млн. неразгледани дела за убежище в американските съдилища

Мобилизирани са повече съдии, имигрантите се явяват в палаткови съдилища
Сибила Патси

публикувано

на

Сн:. MGN

Висящите дела за депортиране в американските имиграционни съдилища надминаха милион дела през август, въпреки разнообразните опити на администрацията на Тръмп да намали исканията за убежище.

Закъснението тази година нарасна с рекордни темпове, според центъра за достъп до такива дела в университета в Сиракуза, който проследява данните на имиграционните съдилища. Цифрата почти се е удвоила, след като президентът Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., когато има висящи около 542 000 дела.

Нарастващото изоставане се дължи отчасти на скока в броя на семействата от Централна Америка, преминаващи нелегално през границата между САЩ и Мексико. През март, например са преминали повече хора, отколкото през всеки друг месец от изминалото десетилетие.

Говорителят на Министерството на правосъдието каза, че макар да не потвърждава данни от странични източници, собствените данни на ведомството представляват

потвърждение на кризата по границата

в подобни мащаби. Говорителят добави, че администрацията предприема стъпки за справяне с изоставането и призова Конгреса да предприеме действия за справяне с проблема.

Администрацията избута новодошлите най-отпред на опашката, в опит да ги депортира по-бързо. Съобщението за тях беше, че нелегални имигранти, които търсят убежище, вече не могат да останат в страната с години, ако делата им се проточват в съда. Това обаче от своя страна доведе до забавяне на съдебните дати за търсещите убежище, но пристигнали по-рано в страната.

Имиграционните служители също елиминират политиката от епохата на Обама, която даваше приоритет на депортирането на имигранти с криминални досиета. Администрацията на Тръмп каза, че повечето нелегални имигранти трябва да бъдат депортирани.

Администрацията на Тръмп настоява, че разрешителните за работа осигуряват задна врата на имигрантите да останат в страната и че дългото чакане прави преминаването на границата за бъдещите мигранти само по-привлекателно.

Министерството на правосъдието, което ръководи имиграционните съдилища,

притисна отделните съдии

да гледат делата си по-бързо, като им даде срок от една година за решаване на всеки случай и определяне на годишна квота от 700 дела. Само около една трета от съдиите са напът да постигнат тази цел, според Ашли Табадор, президент на Националната асоциация на съдиите по имиграцията.

Администрацията също така започна да прехвърля делата на съдии, за които се знае, че работят бързо, като понякога раздава дела на съдилища, разположени далеч от мястото, където живее даденият имигрант. Министерството на правосъдието е наело допълнителни съдии за ускоряване на обработката. В момента има около 400 съдии, които работят по такива дела, в сравнение с около 280 в края на администрацията на Обама.

Миналата седмица правителството също създаде временни палаткови съдилища, които са затворени за публиката. Кандидатите за убежище, чиито дела се изслушват в палатките, са свързвани с помощта на видеоконферентна връзка с имиграционните съдии, разположени в редовните съдебни зали.

Междувременно администрацията на Тръмп предприе стъпки за ограничаване на молбите за убежище, което твърди, че ще позволи на съдилищата да се концентрират върху съществуващите дела. Върховният съд миналата седмица разреши на администрацията да започне политика, която възпрепятства почти всички имигранти от Латинска Америка, с изключение на тези от мексикански произход, да получат право на убежище.

Служители на администрацията също подготвят

ново правило за такса от близо 1000 долара

за обжалване на депортация или друго решение по имиграционно дело. В изявление говорителят на Министерството на правосъдието заяви, че таксата за обжалване – понастоящем 110 долара – не е коригирана от 1986 г., за разлика от повечето други такси, свързани с имиграцията.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

16-годишен имигрант се мъчи сам с часове, преди да почине на пода в ареста (ВИДЕО)

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: CNN

16-годишно болно момче от Гватемала, което било заловено от граничен патрул в Тексас, се мъчи сам с часове, докато не почина на пода. Видеото от охранителната камера, което беше разпространено от ProPublica показва полседните му секунди живот, докато никой не му обръща внимание.

Карлос Грегорио Ернандес Васкес бил заловен през май месец от граничен патрул, след като проникнал нелегално в САЩ. Той веднага бил настанен в ареста в Уеслако в Тексас.

Тръмп иска събиране на ДНК проби от имигрантите

Момчето чакало да бъде прехвърлено в килия на отдел „Здравеопазване и човешки услуги“, както е обичайно за непридружени непълнолетни лица. Особено, след като бил диагностициран и с тежък грип.

Той обаче лежи с часове на метална пейка, завит с тънко одеало, докато агонизира. От кадрите се вижда, че никой не му обръща внимание. Той става за секунди, когато се строполясва на земята и умира. Неговият съкилийник вика охраната, която просто му светва с фенерче в лицето, за да провери дали наистина е мъртъв.

Това е петия случай на умрял непълнолетен, арестуван на американската граница.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни новини

Чикаго е най-гостоприемният американски град за имигранти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Имигрантите, избрали Чикаго, за да пуснат корени в Америка, имат най-добри възможности, в сравнение с други градове в САЩ.

В Индекса на градовете за 2019 г. на New American Economy е анализирана ефективността на американските градове по отношение на интеграцията на имигрантите с оглед на броя граждани, родени извън страната и местните политики. New American Economy е неправителствена двустранна организация за научни изследвания и застъпничество, която работи за реформи в имиграционната политика на САЩ.

Индексът класира най-големите 100 града в Америка и открива “традиционни имиграционни портали” като Чикаго, които са все още водещи в имиграционните политики.

Ветровитият град е класиран начело като един от най-гостоприемните градове, следван от Чула Виста, Калифорния; Джърси Сити, Ню Джърси; Сан Франциско и Балтимор. Миналата година Чикаго се нареди на девето място в класацията.

Проучваните градове имат най-малко 200 хил. души население, от които поне 10 хиляди са чужди граждани. New American Economy разглежда данните и прилага точки в пет категории: държавно ръководство, икономическо овластяване, приобщаване, общност и правна подкрепа.

“Изключително сме горди, че Чикаго беше обявен за най-гостоприемния град в Америка за имигранти и бежанци”, заяви в изявление кметът на града Лори Лайтфут. “Тази класация отразява страстната и посветена работа на местните власти и членовете на общността в нашия град, които застават заедно и се борят за правата на нашите имигранти и общности, без значение от цената.”

Индексът присъжда на Чикаго най-висок рейтинг в категориите за ангажираност на властите и подкрепа на имигрантите. New American Economy отбелязва станциите за Добре дошли, в които имигрантите в района могат да получат информация, ресурси и услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Аризона остава враждебна за имигрантите

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
MGN Online

Тусон – най-либералният град за имигрантите в щата Аризона – гласува против превръщането му в град убежище. 70% от хората казаха „не“. Предложената мярка срещна силна опозиция от страна на кмета и градския съвет, както и на всички демократи, които казаха, че инициативата застрашава обществената безопасност и милионите долари, които градът получава от държавните фондове за развитие. Някои републиканци заплашиха, че ще предложат на Конгреса да накаже града. Aктивистите, които бяха за предложението, изтъкнаха, че промяната ще покаже на имигрантите, че в Тусон могат да намерят защита в момент, когато мнозина се страхуват от имиграционните политики на президента Тръмп.

Мярката щеше да даде право на имигрантите да не отговарят на въпрос на полицията дали са легално в страната и да ограничи правомощията на полицията да арестува някой

 само по подозрения, че няма документи

 за легално пребиваване.

В Аризона има въведен закон от 2010 г., който забранява градовете убежища. Той задължава полицията да прилага строги мерки за проверка на статута на всеки имигрант, заподозрян, че е в страната незаконно. Полицията също така сътрудничи на имиграционните при арести и издирване на хора. А 9-ият апелативен съд на САЩ постанови през юни, че администрацията на Тръмп може да вземе предвид готовността на градовете да си сътрудничат с имиграционните, когато разпределят средства за отделните градове.

Полицията в Тусон е използвала всички врати в закона да не се придържа напълно към щатските рестрикции за сътрудничество с федералните власти. „Тусон във всички отношения така или иначе функционира като град убежище“, каза кметът Джонатан Ротказа. През 2012 г. градският съвет обяви Тусон за „гостоприемен град“ (welcoming city), но не посмя да го нарече убежище. Тусон е широко признат за родното място на движението на църквите за даване на убежища от 80-те години, когато те са подпомагали бежанците от Централна Америка с цел да ги предпазят от депортиране.

Междувременно жителите на Тусон

избраха първия си латинокмет

Реджина Ромеро ще бъде първата жена с такъв произход, която ще управлява втория по големина град в Аризона след Финикс, който има население от около 546 000 души. Финикс от своя страна, където живеят много българи, гласува против това да стане „град убежище“ през 2017 г. Според института за изследвания Pew Research в града има 250 000 имигранти без статут. Предложението за „град убежище“ тогава бе внесено от един единствен гражданин – Рик Робинсън, кoйто каза, че градът трябва да се откъсне от забраната на щата. Въпреки че той получи известна подкрепа, градският съвет отхвърли предложението. Тогавашният кмет Грег Сантън заяви, че Финикс не може да го одобри, защото ще се противопостави на действащ закон. Полицаите заявиха, че мярката ще е против тяхната полицейска клетва за изпълняване на дълга. Финансовите загуби на града се изчисляваха на 5 хил. долара на ден, тъй като това щеше да бъде глобата от страна на щата Аризона към Финикс, ако беше станал „град убежище“. Отделно общината щеше да загуби годишно финансиране от 89 млн. долара.

В Америка има

560 града, обявили се за убежища

Щатите освен Аризона, които ги забраняват, са Джорджия, но там Атланта се обяви за град убежище през септември 2018 г., Флорида и Тенеси. На път да приемат такива забрани са Охайо, Кентъки и Мичиган. В Тексас засега няма нито един град убежище, макар че няма забрана за тях. В някои градове обаче полицията спря да сътрудници на федералните агенти. Проучванията показват, че градовете убежища или нямат влияние върху престъпността, или водят до нейното намаляване, но с много малки проценти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada