Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Над 1 млн. неразгледани дела за убежище в американските съдилища

Сибила Патси

публикувано

на

Сн:. MGN

Висящите дела за депортиране в американските имиграционни съдилища надминаха милион дела през август, въпреки разнообразните опити на администрацията на Тръмп да намали исканията за убежище.

Закъснението тази година нарасна с рекордни темпове, според центъра за достъп до такива дела в университета в Сиракуза, който проследява данните на имиграционните съдилища. Цифрата почти се е удвоила, след като президентът Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., когато има висящи около 542 000 дела.

Нарастващото изоставане се дължи отчасти на скока в броя на семействата от Централна Америка, преминаващи нелегално през границата между САЩ и Мексико. През март, например са преминали повече хора, отколкото през всеки друг месец от изминалото десетилетие.

Говорителят на Министерството на правосъдието каза, че макар да не потвърждава данни от странични източници, собствените данни на ведомството представляват

потвърждение на кризата по границата

в подобни мащаби. Говорителят добави, че администрацията предприема стъпки за справяне с изоставането и призова Конгреса да предприеме действия за справяне с проблема.

Администрацията избута новодошлите най-отпред на опашката, в опит да ги депортира по-бързо. Съобщението за тях беше, че нелегални имигранти, които търсят убежище, вече не могат да останат в страната с години, ако делата им се проточват в съда. Това обаче от своя страна доведе до забавяне на съдебните дати за търсещите убежище, но пристигнали по-рано в страната.

Имиграционните служители също елиминират политиката от епохата на Обама, която даваше приоритет на депортирането на имигранти с криминални досиета. Администрацията на Тръмп каза, че повечето нелегални имигранти трябва да бъдат депортирани.

Администрацията на Тръмп настоява, че разрешителните за работа осигуряват задна врата на имигрантите да останат в страната и че дългото чакане прави преминаването на границата за бъдещите мигранти само по-привлекателно.

Министерството на правосъдието, което ръководи имиграционните съдилища,

притисна отделните съдии

да гледат делата си по-бързо, като им даде срок от една година за решаване на всеки случай и определяне на годишна квота от 700 дела. Само около една трета от съдиите са напът да постигнат тази цел, според Ашли Табадор, президент на Националната асоциация на съдиите по имиграцията.

Администрацията също така започна да прехвърля делата на съдии, за които се знае, че работят бързо, като понякога раздава дела на съдилища, разположени далеч от мястото, където живее даденият имигрант. Министерството на правосъдието е наело допълнителни съдии за ускоряване на обработката. В момента има около 400 съдии, които работят по такива дела, в сравнение с около 280 в края на администрацията на Обама.

Миналата седмица правителството също създаде временни палаткови съдилища, които са затворени за публиката. Кандидатите за убежище, чиито дела се изслушват в палатките, са свързвани с помощта на видеоконферентна връзка с имиграционните съдии, разположени в редовните съдебни зали.

Междувременно администрацията на Тръмп предприе стъпки за ограничаване на молбите за убежище, което твърди, че ще позволи на съдилищата да се концентрират върху съществуващите дела. Върховният съд миналата седмица разреши на администрацията да започне политика, която възпрепятства почти всички имигранти от Латинска Америка, с изключение на тези от мексикански произход, да получат право на убежище.

Служители на администрацията също подготвят

ново правило за такса от близо 1000 долара

за обжалване на депортация или друго решение по имиграционно дело. В изявление говорителят на Министерството на правосъдието заяви, че таксата за обжалване – понастоящем 110 долара – не е коригирана от 1986 г., за разлика от повечето други такси, свързани с имиграцията.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните на Байдън връщат по-лесния тест за US гражданство

На 1 декември миналата година Службата, под командването на Тръмп, внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Администрацията на Джо Байдън обяви, че ще премахне строгия тест за получаване на гражданство от ерата на Тръмп и ще се върне към по-лесната версия от 2008 г., правейки процеса на натурализация в САЩ по-достъпен за всички отговарящи на условията лица.

Новият процес влиза в сила от 1 март, се казва в съобщение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS).

На 1 декември миналата година Службата внедри по-сложен тест за получаване на гражданство.

Имиграционните на Тръмп пуснаха нов, по-труден тест за US гражданство

Тестът се държи от хора, които кандидатстват за американско гражданство чрез натурализация и е едно от законовите изисквания за натурализиране. Кандидатите трябва да демонстрират знания и разбиране на основите на историята, принципите и формата на управление на САЩ.

Предишната администрация на Тръмп беше въвела някои промени в теста, например, въпросите бяха увеличени от 100 на 128, а възможностите при въпросите с повече от един верен отговор имаха политически и идеологически оттенък.

От Службата за гражданство обясниха промените с мотива, че те могат неволно да създадат потенциални бариери пред процеса на натурализация.

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Федералната агенция твърди, че тестът за гражданско гражданство от 2008 г. е разработен с участието на повече от 150 организации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън отмени забраната на Тръмп за зелените карти

Тя пречи на интересите на Съединените щати, каза президентът

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп за легална имиграция, която спря десетки хиляди кандидати за зелена карта, включително и спечелилите, да влязат в САЩ. Заповедта на бившия президент не позволи и на много семейства на американски граждани да се съберат.

55 000 души са спечелили Зелена карта през миналата година, а 42 000 от тях не успяха да приключат процеса на одобрение заради забраната, въведена от Тръмп, и така се разделиха с американската си мечта. 14 407 бяха българите, подали заявление за последната лотарията за зелена карта, 348 от тях – спечелилите.

Тръмп издаде забраната миналата година с мотива, че тя е необходима, за да защити американските работници от високата безработица по време на пандемията.

Тръмп връща десетки хиляди, спечелили зелена карта

Байдън се противопостави на това и още преди изборите обяви, че ще отмени ограничението. Според него забраната е попречила на много семейства да се съберат в САЩ и е навредила на американски бизнеси.

В свое изявление във вторник Байдън беше категоричен, че заповедта на бившия президент Тръмп да блокира кандидатите за зелени карти и чуждестранните работници не е работила в полза на интересите на Съединените щати.

Точно обратното, това вреди на Съединените щати, включително и чрез това, че пречи на някои членове на семействата на американски граждани да се съберат с тях тук“, каза Байдън. „Заповедта вреди и на индустриите в Съединените щати, които използват таланти от целия свят. Вреди и на хората, които са били избрани да получат възможност да кандидатстват, както и тези, които са получили имигрантски визи през 2020 година чрез визовата лотария“.

Белият дом удължи забраната за издаване на работни визи, J-1 и зелени карти

Байдън обаче остави да действа друга забрана, въведена от Тръмп, която ограничава повечето сезонни работници. Тя засегна стотици хиляди американски бизнеси, които я обжалваха в съда.

Администрацията на Доналд Тръмп спря издаването на визи през август, включително и за онези, спечелили зелена карта, които вече трябваше да са на път да устроят новия си живот в Америка.

Заради пандемията с коронавирус много дипломатически представителства на Америка по света останаха затворени, а имигрантите останаха с вързани ръце. Лотарията изискваше спечелилите да придобият зелените си карти до 30-ти септември. Процедурата изисква ако това не се случи в този срок, те да се анулират. От Щатския департамент на САЩ казаха през лятото, че няма да правят изключения.

Така плановете на десетки хиляди души, които през 2019 година са празнували късмета си и са правили планове да се преместят в Америка, пропаднаха без алтернативен вариант.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съдия блокира 100-дневния мораториум на Байдън върху депортациите

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Федерален съдия издаде предварителна заповед късно във вторник, с която за неопределено време спира прилагането на 100-дневния мораториум на администрацията на Байдън върху повечето депортации.

Така той нанесе сериозен удар върху експанзивната програма за реформа на имиграционната политика от Байдън, която вероятно ще се сблъска с бурна опозиция сред републиканските законодатели в цялата страна.

Съдия Дрю Типтън, назначен от Тръмп, издаде предварителна заповед, поискана от щата Тексас, която твърди, че паузата в повечето депортации нарушава федералните закони, уреждащи колко бързо хората да бъдат връщани след издаване на заповед за депортиране. Съдебното разпореждане е следствие на временна мярка срещу мораториума, която беше разкрита в меморандум от 20 януари, издаден от Типтън миналия месец.

Все още не е ясно дали администрацията на Байдън ще обжалва решението на Типтън, но Министерството на правосъдието не е поискало спиране на временната заповед. Съдията обаче отказа да отхвърли други части от меморандума от 20 януари, които определят нови насоки за изпълнение и призова за цялостен преглед на съществуващите политики.

Миналият месец Министерството на вътрешната сигурност представи своя 100-дневен мораториум за депортиране часове след встъпването в длъжност на Байдън. Този ход беше част от мащабни усилия да се обърне имиграционната политика на бившия президент Доналд Тръмп.

Съдът в Тексас удължава задържането на мораториума върху депортациите до 23 февруари

Мораториумът е поставен като средство за предоставяне на повече време на Министерството на вътрешните работи да пренареди приоритетите си за прилагане на имиграционните закони, но консерваторите твърдят, че тази политика пречи на агенцията да депортира хора, които представляват заплаха. Само часове след като политиката влезе в сила, Тексас заведе дело, с което я оспорва.

Миналата седмица Американското управление по имиграцията и митниците издаде междинна заповед за изпълнение, с която се иска по-строг надзор върху депортациите от агенти на ICE. Всички служители на ICE вече ще се нуждаят от предварително одобрение от висш мениджър, преди да се опитат да депортират всеки, който не е преминал границата наскоро, не представлява заплаха за националната сигурност и не е престъпник, извършил тежко престъпление. Очаква се по-тесните приоритети, които ще бъдат в сила през следващите 90 дни, да доведат до спад в общия брой арести и депортации срещу имигранти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тревожно: Над 250 заболелите от vaping цигари само за седмица в САЩ

Стотици нови случаи на разболели се от vaping цигари американци бяха регистрирани през последните дни. Починалите вече са 13. По...

Затвори