Открийте ни и в

Африка

Над 1 000 жертви на холера в Малави

Холерата, която причинява диария и повръщане се предизвиква от бактерия, която обикновено се предава чрез заразена храна или вода

публикувано

на

Над 1 000 жертви на холера в Малави
Сн: архив

Епидемията от холера в Малави е отнела живота на повече от 1 000 души, тъй като в страната свършиха ваксините, съобщи министерството на здравеопазването. Южноафриканската държава се бори с най-тежката епидемия от холера в историята си, като от съобщението за първите случаи миналата година досега са заразени над 30 600 души. През ноември тя получи от ООН почти три милиона дози орална ваксина срещу холера, за да засили кампанията си за имунизация, но броят на случаите продължава да расте.

“Използвахме всички ваксини, с които разполагахме”, заяви пред АФП говорителят на министерството на здравеопазването Адриан Чикумбе,”Фактът, че в света има само един производител на ваксини срещу холера, затруднява набавянето на животоспасяващото лекарство. Ние се конкурираме за една и съща ваксина с всички останали.”

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на смъртните случаи достигна 1 002, с което бе надминат мрачният рекорд в регистрираната досега най-голяма епидемия, при която между 2001 и 2002 г. са загинали 968 души. Холерата, която причинява диария и повръщане се предизвиква от бактерия, която обикновено се предава чрез заразена храна или вода.

САЩ са предотвратили ядрена война между Индия и Пакистан

“Това, от което се нуждаем, е високо ниво на спазване на хигиената и санитарните условия”, казва Чикумбе.

Джордж Джоуб, директор на мрежата с нестопанска цел за равнопоставеност в здравеопазването в Малави, обвинява за тежкото положение митовете и дезинформацията, разпространявани в интернет.

“Повечето хора не вярват, че имаме епидемия от холера”, каза той пред АФП.

Ръководителят на превантивните здравни служби Сторм Кабулузи заяви, че правителството и групите за помощ работят за осигуряване на безопасна вода и средства за миене на ръцете. Той обаче обвини някои социални групи, че подхранват разпространението на болестта.

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

“Имаме някои религии, които не позволяват на членовете си да отидат в болница, когато са болни”, каза той.

През септември СЗО предупреди, че след години на спад, планетата е свидетел на “обезпокоително нарастване” на епидемиите от холера, като изменението на климата се прибавя към традиционните фактори като бедността и конфликтите.

В световен мащаб болестта засяга между 1,3 и 4 млн. души всяка година, като причинява до 143 000 смъртни случая

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено