Открийте ни и в

СВЯТ

Над 1,1 млн. деца може да се сблъскат с най-тежка форма на глад

Бедността нараства спираловидно и кара все повече афганистанци да се нуждаят от помощ, световните цени на храните се повишават от войната в Украйна, а обещанията за международно финансиране досега не се реализират

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В Афганистан 1,1 милиона деца под 5-годишна възраст вероятно ще се сблъскат с най-тежката форма на недохранване тази година, сочи доклад на ООН.

ООН и агенции за помощ успяха да предотвратят явния глад след превземането на Афганистан от талибаните миналата година, като разгърнаха мащабна програма за спешна помощ, която нахрани милиони. Но те се борят да вървят в крак с неумолимо влошаващите се условия.

Бедността нараства спираловидно и кара все повече афганистанци да се нуждаят от помощ, световните цени на храните се повишават от войната в Украйна, а обещанията за международно финансиране досега не се реализират, става ясно от доклад за оценка, публикуван този месец.

В резултат на това уязвимите стават жертви, включително деца, но и майки, които се борят да се изхранват заедно със семействата си.

Пред Асошиейтед прес Назиа разказа, че е загубила четири деца от недохранване – две дъщери и двама сина под 2 години.

„И четиримата починаха поради финансови проблеми и бедност“, каза 30-годишната жена. Когато децата й се разболяват, тя няма пари да ги лекува.

В момента Назиа е в болница Чаракар в северната провинция Парван, където тя и нейната 7-месечна дъщеря са били лекувани от недохранване.

УНИЦЕФ, детската агенция на ООН, заяви, че 1,1 милиона деца тази година се очаква да страдат от тежко остро недохранване, известно още като тежко изтощаване, което е почти двойно повече през 2018 г. и повече от малко под 1 милион миналата година. Тежкото изтощение е най-смъртоносният вид недохранване, при което храната липсва толкова, че имунната система на детето е компрометирана. Децата стават уязвими към множество пристъпи на заболявания и в крайна сметка стават толкова слаби, че не могат да абсорбират хранителни вещества.

Броят на децата под 5 години, приети в здравни заведения с тежко остро недохранване, непрекъснато нараства, от 16 000 през март 2020 г. до 18 000 през март 2021 г., след което скача до 28 000 през март 2022 г., пише представителят на УНИЦЕФ в Афганистан.

Поразена от една от най-тежките си суши от десетилетия и разкъсвана от години на война, страната вече беше изправена пред извънредна ситуация с глада, но превземането на талибаните през август я хвърли в още по-голяма криза.

Много агенции за развитие се оттеглиха и международните санкции отрязаха милиарди финанси за правителството, сривайки икономиката. Милиони бяха потънали в бедност, борейки се да си позволят храна за семействата си.

До края на миналата година половината от населението от около 38 милиона живее под прага на бедността, според данни на ООН. Тъй като икономиката продължава да се разпада и цените се повишават, числото може да нарасне тази година до 97% от населението, според Програмата за развитие на ООН.

Поради бедността „майките не се хранят правилно по време на бременност и не могат да се хранят правилно след раждането“, каза Мохамад Шариф, лекар в болницата Чаракар. В болницата Mirwais в южната провинция Кандахар 1100 деца с недохранване са били приети през последните шест месеца, 30 от които са починали, каза д-р Мохамад Седик, началник на детското отделение.

Една майка разказва, че не е могла да кърми 6-месечното си дете. „Той непрекъснато отслабва и плаче много, знам, че всичко е от глад, но не мога да направя нищо“, каза тя.

В дома си в бедния квартал на град Кандахар Джамила каза, че 8-месечният й син е починал миналия месец, след като е бил диагностициран с тежко недохранване. Ако не получи помощ, тя се страхува за другите си четири деца.

„Правителството изобщо не ни е помогнало, никой не ни е попитал дали сме гладни или имаме нещо за ядене или не“, каза тя.

Агенциите на ООН стартираха мащабна, ускорена програма за помощ след превземането на талибаните, която се увеличи до степен, че сега предоставят хранителна помощ на 38% от населението. Броят на хората, изправени пред остра продоволствена несигурност, е спаднал леко от 22,8 милиона в края на миналата година до 19,7 милиона в момента, според доклад от май на IPC, партньорство между ООН и други агенции, които оценяват продоволствената сигурност.

От юни до ноември тази година се очаква този брой да спадне още малко, до 18,9 милиона, съобщи IPC.

Но тези малки намаления „далеч не показват положителна тенденция“. Освен това, влошаващите се условия, сред които продължаващото разпадане на икономиката, по-високите цени на храните и горивата и прекъсванията на доставките, причинени от войната в Украйна, и „безпрецедентната инфлация“ в Афганистан, заплашват да претоварят усилията за подпомагане.

Междувременно липсата на финансиране застрашава обхвата на помощта. Делът на населението, получаващо продоволствена помощ, може да спадне до едва 8% през следващите шест месеца, тъй като досега само 601 милиона долара от необходимите 4,4 милиарда долара са получени от световната общност, каза IPC. Обещани са малко над 2 милиарда долара.
Мелани Галвин, ръководител на програмата за хранене на УНИЦЕФ в Афганистан, каза, че цифрата от 1,1 милиона деца идва от годишната оценка на агенцията, извършена миналата есен и въз основа на очакваните условия.
„Всяка година всички фактори, свързани с недохранването, продължават да се увеличават“, каза тя пред AP. Сушата е основният двигател на продоволствената несигурност, казва тя, усложнена от нарастващата бедност, липсата на достъп до чиста вода и медицински грижи, необходимостта от по-голяма ваксинация срещу болести като морбили, които засягат недохранените деца.
Добрата новина е, че агенциите вече имат достъп до цялата страна. УНИЦЕФ откри около 1000 места за лечение на отдалечени места, където родителите могат да водят своите недохранени деца, вместо да се налага да ходят до по-големи градски центрове. Но спешната реакция не е устойчива в дългосрочен план, каза тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА