Открийте ни и в

Български истории

Над 2000 отбелязаха първия български парад и събор в Чикаго (ВИДЕО)

BG VOICE като медиен партньор излъчи на живо парада с четири камери и дрон

публикувано

на

Над 2000 души се събраха за първия български парад, който продължи с традиционен събор в чикагското предградие Елк Гроув Вилидж, което от години е побратимено с Перник.

Генерален спонсор на парада е транспортната компания и сервизи „Мъркс“ с медийната подкрепа на BG VOICE.

Събитието е организирано от градската управа на Елк Гроув и генералното ни консулство тук.

ГАЛЕРИЯ: Вижте първия български парад и събор в Чикаго

Ако има нещо, което на мен лично ми липсваше когато посещавам събития на други общности е общонационален български парад, където всички общности да бъдат представени. Имаме над 20 български организации родолюбиви, училища – над 10, танцови състави, абсолютно всички от Чикаго, волейболната академия е тук. Цялата общност е представена, което досега никога не се е случвало, казва Светослав Станков Ген. консул на България в Чикаго.

В празничната програма взеха участие от най-малките до най-големите българчета, които тази седмица приключиха и учебната година в родните училища в Северна Америка.

Специални гости на българския парад бяха общински съветници от Чикаго и предградията и дори един кандидат-конгресмен.

Вече обсъдихме с генералния ви консул проблема с визите.

Ако ме изберат в Конгреса, ще стана член на групата за приятелство с България и ще бъда адвокат за това, каза конгресменът Гил Вилегас.

Базар на български занаяти, музика на живо и забавления за цялото семейство завършиха в неделния ден празника за българите в Чикаго.

“Този празник е специален за нас. Буквите, които са се доказали през хилядолетната българска история като истински дом на нашата просвета. Мястото Елк Гроув Вилидж е показателно как българската общност колко добре се интегрира в САЩ”, с тези думи генералният консул на Р. България в Чикаго Светослав Станков посрещна гостите на първия български парад и събор в Чикаго.

Празничното шествие стартира в 11 часа от южния паркинг на Elk Grove High School продължи до началото на близкия Rotary Green Park. За всички гости имаше голяма сцена за забавната програма, детски надуваем замък, кът на българските бизнеси, както и скари с българска храна и алкохолни, и безалкохолни напитки.

BG VOICE като медиен партньор излъчи на живо парада с четири камери и дрон. А като водещ на събитието се изяви журналистката Галина Петрова.

“На практика всичко, което постигнахме беше заедно. Ние не обичаме да говорим в единствено число. Този труд е даден от всички нас. Заедно означава една общност. Ние израстваме”, това сподели пред екипа ни Живка Бубалова-Петрова, директор на най-голямото българско училище в САЩ – Малко българско училище (МБУ) в Чикаго като не скри вълнението си от празника.

Генералният консул на Р. България също не скри вълнението си като пред камерата на BG VOICE

не пропусна и да поздрави всички българи по света по повод празника на буквите.

На въпроса дали има разделение между българите в чужбина Светослав Станков категорично отговори: “Ние сме една неделима част от един горд български народ, който ще го бъде докато почитаме нашите традиции, нашата азбука. Няма никакъв шанс да ни разединят”.

На сцената се изявиха българските фолклорни състава в града, децата от българските училища, родни и световни хитове от Jersey Girls, дует „Минкови“, цигуларя Свет с Лейди Би, DJ Мати и още други талантливи творци.

На въпроса защо са решили да се включат в българския събор пък малките танцьори от “Верея” отговарят с усмивка: “Защото ни харесва и защото сме българи”.

Генерален спонсор на събитието беше транспортната компания MERX Global и техните сервизи за камиони MERX. Собственици са братята Християн и Павел Пенеф, които за пореден път подкрепят голяма родолюбива инициатива в Чикаго.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА