Над 240 български граждани и пребиваващи у нас притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай, показва международно разследване #UncoveredDubai, цитирано от  bird.bg. Сред собствениците са Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски, строителният предприемач и бивш зам.-директор на АПИ Велико Желев, Биляна Стоянова - сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Данните за над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай от 2020 г. са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS) - организация с нестопанска цел, базирана във Вашингтон, която изследва международната престъпност и конфликти. Те са били споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Bird.bg е партньор като част от мрежата на OCCRP.

Това е първият публичен преглед на хората с имоти в Дубай. Много от тях са местни лица или законни инвеститори. Но репортерите са идентифицирали множество собственици, които са обвинени или осъдени за престъпления или са под международни санкции. Други са държавни служители или техни роднини, чиято собственост върху скъпи имоти е трудно съпоставима с известните им доходи, пише в публикацията.
Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. А според Bird.bg вилата е купена след 2016 г. За това, че синът й Делян Пеевски живее (и) в Дубай се коментира отдавна, едно от първите публични споменавания беше от бившия премиер Бойко Борисов след като получи въпроса дали като се погледне вижда Пеевски в огледалото и обяви, че Пеевски е напуснал страната. През миналата година в интервю, бизнесменът Васил Божков каза, че с Пеевски не са се засичали, защото живеят в различни квартали там.
Медията проучва над 240 имена на хора, свързани с България, някои от които притежават твърде скъпа собственост, без да има данни да притежават бизнес в България или по света, и ще публикува информация и за тях.