Открийте ни и в

България

Над 240 българи имат имоти в Дубай

Сред тях са Ирена Кръстева и Биляна Стоянова – сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

публикувано

на

Над 240 българи имат имоти в Дубай

Над 240 български граждани и пребиваващи у нас притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай, показва международно разследване #UncoveredDubai, цитирано от  bird.bg. Сред собствениците са Ирена Кръстева – майката на депутата Делян Пеевски, строителният предприемач и бивш зам.-директор на АПИ Велико Желев, Биляна Стоянова – сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Данните за над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай от 2020 г. са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS) – организация с нестопанска цел, базирана във Вашингтон, която изследва международната престъпност и конфликти. Те са били споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Bird.bg е партньор като част от мрежата на OCCRP.

Това е първият публичен преглед на хората с имоти в Дубай. Много от тях са местни лица или законни инвеститори. Но репортерите са идентифицирали множество собственици, които са обвинени или осъдени за престъпления или са под международни санкции. Други са държавни служители или техни роднини, чиято собственост върху скъпи имоти е трудно съпоставима с известните им доходи, пише в публикацията.
"Частично законно": Бакалова помогнала на Борислава Йовчева и детето й да се преместят в Дубай (ВИДЕО)
Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. А според Bird.bg вилата е купена след 2016 г. За това, че синът й Делян Пеевски живее (и) в Дубай се коментира отдавна, едно от първите публични споменавания беше от бившия премиер Бойко Борисов след като получи въпроса дали като се погледне вижда Пеевски в огледалото и обяви, че Пеевски е напуснал страната. През миналата година в интервю, бизнесменът Васил Божков каза, че с Пеевски не са се засичали, защото живеят в различни квартали там.

Желев е купил 10 апартамента в Дубай, като девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м. е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira за близо 800 000 $. Общата стойност на имотите е над 4 милиона долара.

Стоянова, по баща Сарафова, фигурира като собственик на апартамент 143.22 кв.м. в квартала Al Hebiah 3. Имотът е оценен на над 420 000 долара. От паспортните данни може да се заключи, че е придобит след 2015 г., пише bird.bg.

Медията проучва над 240 имена на хора, свързани с България, някои от които притежават твърде скъпа собственост, без да има данни да притежават бизнес в България или по света, и ще публикува информация и за тях.

Предстоят разкрития и за чужденци: “В списъка са повече от 100 членове на руския политически елит, държавни служители или бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в пране на пари и корупция. Няколко европейски служители и депутати, които са обвинени в злоупотреба с публични средства, също са сред изброените собственици – и някои не са декларирали официално своите имоти в Дубай”, пише bird.bg.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА