Открийте ни и в

България

Над 25 000 украински бежанци трябва да бъдат настанени до края на май

Държавата е осигурила леглова база за малко повече от половината бежанци, които трябва да напуснат хотелите, в които сега са настанени

публикувано

на

Регистрация на украински бежанци

До края на май правителството трябва да намери места за над 25 000 украински бежанци, които сега са настанени в хотели. Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Краят на май е срокът, който правителството прие, за да съдейства за освобождаването на хотелите от украинските бежанци.

“Към момента има осигурени 33 000 места. Но броят на бежанците в хотелите е 59 000”, каза Тошева, която преди дни пое ръководството на координационния център за бежанци към Министерски съвет.

Тя допълни, че не всички институции са предложили места за настаняване в съответните ведомствени бази, а пълният капацитет, към който България ще се стреми ще бъде за 70 000 души. Тошева увери, че правителството ще направи всичко възможно да избегне създаването на извънредни бежански центрове по модел на други държави, при които се използват спортни имоти и големи обекти, собственост на държавата.

В момента правителството обмисля вариант да плаща за три месеца здравните осигуровки на всички, получили временна закрила. Кабинетът работи и по идея наемът на част от започналите работа украински бежанци в страната да бъде поеман от работодателите.  Като част от социалната политика към бежанците се обмисля и създаването на ускорена процедура, която да улесни отварянето на нови детски центрове, където малчуганите да могат да прекарват време. Планира се последният инструмент за грижа да бъде достъпен и за българските деца, които имат проблем с настаняването в детска градина.

В Министерски съвет стана ясно, че Агенцията за бежанците е една от институциите, която е била засегната от хакерска атака. Поради тази причина към НАП не може да подава данни за влезлите у нас нови бегълци от военния конфликт в Украйна.

“Втора седмица Агенцията е без сървъри и не може да прави разплащания. Системата  „Бежанци“ е единствената, която работи”, обясни Тошева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА