Открийте ни и в

България

Над 50 процента от бежанците, пристигащи от Украйна, остават в България

Общият брой на бежанците у нас е 54 хиляди, уточни вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова

публикувано

на

Сн: БТА

Над 50 процента от бежанците, пристигащи от Украйна, остават у нас. Една трета от тях са деца. Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в ефира на bTV, отчитайки тенденциите в последните две седмици у нас по отношение на бежанския поток от Украйна.

Общият брой на бежанците у нас е 54 хиляди, уточни Константинова и добави, че процесът по регистрация за временна закрила, стартирал миналата седмица, върви с ускорени темпове. По думите й, ако за първите няколко часа в първия ден са имали по 15 регистрирани, в последните два дена у нас се регистрират по над 1000 човека на ден. Изключително бързо развихме този капацитет. На този етап има около 600 служители, добави Константинова.  По думите й към днешна дата около 7000 хиляди човека са подали документи за временна закрила и вече има 28 локации за регистрация на бежанците, пристигащи от Украйна.

По думите й другият ключов елемент е информираността на пристигащите у нас да знаят къде могат да отидат и да се регистрират. Константинова посочи, че предвид обема на вълната от търсещи закрила е трябвало да открият максимално много места за настаняване в максимално бързи срокове. Събрахме всички възможни места – заявки от хотели, проактивно звъняхме от Министерство на туризма. Нашата цел е да открием максимално много места за настаняване. Всички министерства отпуснаха своите бази, от друга страна са отворени всички хотелиери, обясни Константинова.

Няколко вида социални помощи се отварят за украинските бежанци в България

Мярката за настаняване в хотел е само за първите три месеца от техния престой в България. Това, което планираме след това, ще бъде фокусирано върху базите на министерствата, каза Константинова.  Тя каза, че при по-критичен сценарий и засилване на вълната, оглеждат бази, които да бъдат приспособени за по-големи обеми от хора. По думите й досега много от тези бази не е било възможно да се включат веднага поради недобри условия, поради това, че работят само в туристическия сезон и не е бил окомплектован техният персонал. Идеята е те да имат централна роля при дългосрочното настаняване, обясни вицепремиерът.

Нашата основна задача е да осигурим сигурна и безопасна среда на тези майки с дечица, посочи Калина Константинова и заяви, че усилията са насочени към това да няма палаткови бежански лагери у нас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА