Открийте ни и в

СВЯТ

Над 6 милиона европейци са кандидатствали за статут във Великобритания след Брекзит

В средата на юни стана ясно, че на над 10 000 българи във Великобритания е отказан статут

публикувано

на

Над 6 милиона молби за получаване на статут за уседналост са били подадени след Брекзит от граждани на европейски страни членки на ЕС, живеещи в Обединеното кралство. От тях са били одобрени 5,1 милиона, обяви в петък британското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

В средата на юни стана ясно, че на над 10 000 българи във Великобритания е отказан статут на уседналост, а общо подадените заявления до момента са 301 000, като 264 000 са одобрени.

Британското правителство обеща на гражданите на страните от ЕС, че те ще запазят същите права на живот и работа и че ще получават същите социални придобивки след Брекзит, ако са живели в страната преди 31 декември 2020 г. и са се регистрирали през програма, наречена “ЕС схема за уседналост” (EU Settlement Scheme) преди 30 юни 2021 г.

МВнР: Над 10 000 българи във Великобритания са с отказан статут на уседналост

Като цяло 6,02 милиона заявления са били депозирани преди тази дата, като най-голям брой от тях са били в Англия. Само през юни са били депозирани над 400 000 заявления. Одобрени са около 5,1 милиона.

Хората, пребиваващи в страната от по-малко от пет години, получават пък временен статут, които им позволява да кандидатстват за постоянен статут на уседналост, когато прехвърлят прага от пет години на пребиваване.

“Това, че получихме над 6 милиона заявления в рамките на тази програма, бележи безпрецедентен успех и аз съм много доволна, че ние гарантирахме правата на толкова европейски граждани – наши приятели, съседи и близки”, се казва в изявление на британската вътрешна министърка Прити Пател.

Министерството на вътрешните работи уверява, че правата на хората, които са все още в изчакване на решение – около 570 000 души – ще бъдат защитени в този период и че прегледът на най-малко сложните случаи ще приключи в идните дни.

По повод безпокойствата на редица асоциации за съдбата на най-уязвимите хора като бездомниците или децата, които са извадени по различни причини от семействата, властите увериха, че ще се приемат по-късни заявления за статут за уседналост, ако съществуват разумни мотиви, като в тези случаи подходът ще бъде гъвкав и прагматичен.

За другите случаи имиграционните служби ще изпращат предварително уведомление на всички лица, които са идентифицирани като подходящи да се възползват от схемата за уседналост. С тези уведомления тези хора ще бъдат призовани да се регистрират, за да не изгубят достъпа до правата си.

Срокът изтича: Хиляди българи във Великобритания - все още без статут

Великобритания напусна ЕС в началото на 2020 г., а след преходен период от една година, напусна и единния пазар и европейския митнически съюз, като сложи край на свободното движение на хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА