Открийте ни и в

Войната в Украйна

Над 600 души убити при удара срещу театъра в Мариупол

1000 души са се намирали в сградата в момента на въздушния удар

публикувано

на

Над 600 души убити при удара срещу театъра в Мариупол

На фона на ужасите, разиграващи се в хода на войната в Украйна, руският въздушен удар на 16 март по театъра в Мариупол, който се използваше като бомбоубежище, се откроява като най-смъртоносната известна до момента атака срещу цивилни, показват изчисления на Асошиейтед прес.

Разследване на агенцията е открило доказателства, че нападението всъщност е било много по-смъртоносно, отколкото се предполагаше и е причинило смъртта на близо 600 души в сградата и извън нея. Това е почти два пъти повече от досегашните данни за броя на жертвите, а много оцелели смятат, че броят им е още по-голям, отбелязва АП.

Поради прекъсването на комуникациите, постоянното движение на хора и замъгляването на спомените поради травмата е невъзможно да се определи точния брой на загиналите. По информация от документ, получен от АП, по първоначални изчисления на правителството загиналите са около 300 души и в момента тече разследване за военно престъпление. Но журналисти от агенцията, с помощта на реконструкция на 3D модел на чертежите на сградата, многократно преглеждан от директни свидетели, повечето от които са се намирали в театъра и са описали в детайли къде са се били прикрили хората, са изчислили, че броят на загиналите е много по-висок.

На входовете на сринатия театър в Мариупол е пишело "деца", видимо от въздуха

Всички свидетели, участвали в разследването, твърдят, че най-малко 100 души са се намирали в полева кухня пред сградата и никой от тях не е оцелял. Те твърдят и че стаите и коридорите в сградата са били претъпкани с хора. По оценка на много от оцелелите около 1000 души са се намирали в сградата в момента на въздушния удар, но те и спасителите смятат, че от нея са избягали най-много около 200 от тях.

АП твърди, че разследването оборва и руските твърдения, че театърът е бил съборен от украински сили или е бил украинска военна база. Никой от свидетелите не е видял украински войници в сградата. И никой от тях не се е съмнявал, че театърът е бил разрушен от руска въздушна атака, прецизно насочена срещу цивилна цел, за която всички са знаели, че е най-голямото бомбоубежище в града и в която е имало деца.

Джеймс Гоу, професор по международна сигурност в “Кингс колидж” в Лондон, каза, че документирането на случилото се в театъра е от решаващо значение за установяването на модел на престъпленията срещу човечеството в Украйна. “Тези силни свидетелски показания ще бъдат важни при установяването, че (нелегалното руско) поведение е било широкоразпространено и систематично”, каза Гоу, който е бил експертен свидетел в Международния наказателен трибунал на ООН за бившата Югославия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено