Открийте ни и в

България

Над 700 лв. ще стане минималната заплата 

Социалният министър заяви, че за пенсионерите, които получават пари под прага на бедност, ще има добавка, за да го стигнат

публикувано

на

Сн.: БТА

Няма да крия, че се води дебат по минималната работна заплата. Тя ще се увеличи сериозно. Няма да спомена конкретна сума, но ще е над 700 лв., каза пред БНТ социалният министър Георги Гьоков.

Няма грешка с пенсиите, а по-скоро неразбиране. В една институция като НОИ не могат да станат грешки. Оставихме някакви нереалистични, свръхочаквания в хората, включително с политическо говорене. Няма да има пенсионер, който да получи по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска от декемврийската пенсия. Най-ниското увеличение е с 9,3%. Минималната пенсия се е увеличила с малко над 23%, каза Гьоков.

На въпрос “можете ли да живеете с 370 лв.”, Гьоков отговори: Хората не могат да живеят с пенсия и доходи по-ниски от прага на бедност. Хората у нас бъркат доходите с прага на бедност. Не е същото при хората, които получават пенсия и заплата и тези, които са само на пенсия.

С 6,1% увеличение ще има на всички пенсии от 1 юли 2022 г.

Той заяви, че за пенсионерите, които получават пари под прага на бедност, ще има добавка, за да го стигнат.

Ще направим опит COVID добавката да се получава отделно от пенсията, но за краткото време до юни, това едва ли е възможно да стане, добави Гьоков. 

Според него не е невъзможно добавката да се плаща от Агенцията за социално подпомагане, но ако това стане в момента, ще се създаде хаос.

Очаквам да имаме бюджет до март. Надявам се да бъде приет до края на февруари. Ако няма друго решение, то от 1 юли пенсиите на хората ще се вдигнат с 6,1%, по груби изчисления на НОИ, или около 35 лв., каза Гьоков. 

Веднъж нещо дадено по социалната система, много трудно се отнема, категоричен бе той. 

Държа да бъдат преизчислени пенсиите със средно осигурителният доход от по-късна година, за да се преодолеят разликите между старите и новите пенсии, които дразнят хората, увери той.

Според него било добро решение да се дадат пари за ваучери за храна или за лекарства, вместо ковид добавки, но подчерта, че няма такова решение на управляващите миналата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА