Открийте ни и в

СВЯТ

Над 80% от убийствата на журналисти остават ненаказани

През 2020 г. и 2021 г. – периода, обхванат от доклада, от 117 журналисти, убити заради работата си, 91 са убити в извънработно време

публикувано

на

Преобладаващата част от убийствата на журналисти по света остават ненаказани, съобщи агенцията на ООН.

“Безнаказаността за убийства на журналисти остава неприемливо висока – 86%”, заяви ЮНЕСКО – културната организация на ООН, в чийто ресор влизат въпросите на медиите.

ЮНЕСКО призова за “всички необходими мерки, за да се гарантира, че престъпленията, извършени срещу журналисти, се разследват правилно, а извършителите им се идентифицират и осъждат”.

Организацията нарече глобалния процент на безнаказаност за убийства на журналисти “шокиращо висок” в доклад, който съвпада с Международния ден за прекратяване на безнаказаността за престъпления срещу журналисти – инициатива, подкрепена от ООН.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле заяви в изявление, че “свободата на изразяване не може да бъде защитена, докато има такъв зашеметяващ брой неразрешени случаи”. Тя добави, че безнаказаността има “смразяващ ефект върху разследващата журналистика”.

Убийство в Смолян: Нож в сърцето и глътка водка от чашата на мъртвеца

Макар че ЮНЕСКО приветства спада на процента на безнаказаност с 9 процентни пункта през последното десетилетие, тя заяви, че това е недостатъчно, за да се спре процесът, определен като възходяща “спирала на насилието”.

През 2020 г. и 2021 г. – периода, обхванат от доклада, от 117 журналисти, убити заради работата си, 91 са убити в извънработно време.

“Няколко от тях са били убити пред очите на членове на семейството, включително децата им”, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

ЮНЕСКО заяви, че работи с държавите членки за разработване и прилагане на национални медийни закони и политики. Организацията е започнала обучение на съдии, прокурори и служители на силите за сигурност, “за да гарантират спазването на правата на журналистите и това, че нападенията срещу тях се разследват и преследват с цялата сила на законите”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено