Открийте ни и в

Политика

Назад във времето: Гласуват промените в Изборния кодекс

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет

публикувано

на

Промените в Изборния кодекс влизат за окончателно гласуване в пленарната зала на Народното събрание.

След три заседания на председателския съвет, парламентарните групи, без групите на “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ), постигнаха съгласие изборните правила да бъдат включени в пленарното заседание на 24 ноември.

Изборните правила влизат за окончателно гласуване, след като станаха повод за бойкот на пленарните заседания от ПП и ДБ  и за протест пред парламента. Двете парламентарни сили са отказали да подкрепят внасянето им за второ четене и отново са настояли  за

създаване на временна комисия,

която в рамките на един месец да структурира необходимите промени в Изборния кодекс, съобщи след последния председателски съвет председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова:

“Една временна комисия не може да ревизира решения, вече взети от постоянна.”

Смазан от насилието: Бит и измъчван за 290 лв., дядо Димитър не дочака справедливост

Групите, които са се обединили второто четене да бъде точка втора от заседанието са ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, “БСП за България” и “Български възход”.

Според Десислава Атанасова е постигнат баланс около предложенията, които ще се обсъждат и отново ще има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели, където се гласуваше само машинно. Т.е. за “възможността българите да избират начина, по който ще гласуват”.

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за окончателно гласуване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се извършва само зад параван, предложението на “Възраждане” да има

видеонаблюдение при преброяването

в края на изборния ден, на “Демократична България” за широко достъпен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и създаване на звено в Комисията, което да обслужва изцяло въпросите, свързани с машинното гласуване.

Постигнато е съгласие сред мнозинството да се прокара и предложението от машинното гласуване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и която накрая да се брои.

ГЕРБ се отказват от закриването на Обществения съвет, от отпадането на район “Чужбина” и промяна от 40 на 100 заявления за разкриване на секция.

Преди промените в Изборния кодекс депутатите ще обсъдят окончателно промените в закона за опазване на околната среда, с които се предлага срокът за регистриране на кладенци, който изтича на 28 ноември,  да бъде отложен с още 3 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено