Открийте ни и в

СВЯТ

Най-богатият човек в света – визионер или самовлюбен мизантроп?

Кое е истинското лице на Мъск – визионер, загрижен за бъдещето на човечеството или най-богатият човек в света, който се интересува най-вече от собственото си его?

публикувано

на

Най-богатият човек в света - визионер или самовлюбен мизантроп?
Сн.: БТА

Служители на американската авиокосмическа корпорация “Спейс Екс” (SpaceX) на мултимилиардера Илон Мъск наскоро са определили неговите публични изяви като честа причина за объркване и притеснение на хората, които работят в компанията. Тези твърдения са изразени в писмо за служебно ползване, изпратено до мениджърите на фирмата, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно най-малко петима служители, свързани с писмото, са уволнени, разкри информационната агенция, която се позовава на представители на “Спейс Екс”, запознати с решението.

Тук възниква въпросът – кое е истинското лице на Мъск – визионер, загрижен за бъдещето на човечеството или най-богатият човек в света, който се интересува най-вече от собственото си его и от увеличението на богатството си?

Скандали в “Спейс Екс”

Писмото на недоволните служители и последвалите уволнения са поредният скандал около Илон Мъск.

“Спейс Екс” трябва бързо и категорично да разграничи своя корпоративен бранд от публичния образ на Илон. Ръководителите на компанията трябва да поемат обща отговорност за превръщането на компанията в желано от всички място за работа. Те трябва да не си затварят очите, пред която и да е проява на неприемливо поведение”, се казва в откритото писмо до ръководителите на “Спейс Екс”, видяно от Ройтерс.

В края на май Мъск отрече и иронизира чрез съобщение в социалната мрежа Twitter предполагаемо обвинение от страна на бивша стюардеса на негов частен самолет, че през 2016 г. я подложил на сексуален тормоз.

“Той често не осъзнава, че нещата, които казва, може да засегнат другите”, коментира служител на “Спейс Екс”.

“Като наш главен изпълнителен директор и най-изявен говорител, с всяко свое съобщение в Twitter Илон на практика говори от името на цялата компания”, се посочва в писмото на група недоволни служители.

В отговор президентът на “Спейс Екс” и главен оперативен директор на корпорацията Гуен Шотуел е изпратила електронно писмо за служебно ползване, в което се казва, че компанията е провела разследване и е прекратила договорите на група служители, които са били замесени, пише “Ню Йорк таймс”. Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Шотуел, която координира и контролира оперативната дейност на “Спейс Екс”, е заявила, че ще наложи политика на нулева толерантност към всяка проява на тормоз над служителите на компанията.

Агенцията акцентира и върху успехите на корпорацията “Спейс Екс”. Тя е основана от Мъск през 2002 година и има централна роля в космическата програма на САЩ.

“Спейс Екс” се превърна в единствената фирма, която може да изведе в орбита астронавти на НАСА от територията на САЩ и да ги транспортира до Международната космическа станция.

След възобновяването на пилотираните полети към МКС от американска територия през 2020 г., девет години след спирането на полетите на совалките, НАСА разчита само на космическите кораби “Драгън” на Мъск.

“Спейс Екс” планира пилотирани полети до Луната, а по-късно и до Марс. През февруари Илон изрази силната си увереност, че новият му космически кораб “Старшип”, предназначен за пътувания до Луната и Марс, ще достигне околоземна орбита за първи път през тази година.

Освен това “Спейс Екс” е една от двете компании, на който Пентагонът разчита, да извеждат в орбита американските военни и шпионски спътници, пише Ройтерс.

Проблеми и в “Тесла”

Илон Мъск се сблъсква със сериозни проблеми и в още една от основните си компании – американският производител на електрически автомобили “Тесла” (Tesla).

Новите заводи в Германия и Тексас губят милиарди долари, заявява Мъск в интервю, публикувано в края на юни. Компанията се бори и с предизвикателства в завода си в китайския мегаполис Шанхай. Там последните COVID-19 ограничения са причинили огромни производствени затруднения, твърди предприемачът.

Той изтъква проблемите с глобалните вериги за доставки в автомобилния сектор като причина за сериозните затруднения в заводите на “Тесла”.

Мултимилиардерът отбелязва, че в момента се е концентрирал върху дейността на автомобилостроителната компания, за да може тя да избегне фалит.

Преди дни високопоставен представител на германските профсъюзи обяви, че “Тесла” ще трябва да повиши заплатите, за да привлече служители и работници за новия си завод край Берлин.

Наемането на персонал за така наречената “Гигафабрика” в Грюнхайде, която започна работа през март тази година, не върви по план. Това се казва в изявление на Биргит Дийц, ръководител на представителството на най-големия германски профсъюз “И Ге Метал” (IG Metall) за федералните провинции Берлин, Бранденбург и Саксония.

“Тесла” иска да наеме около 12 000 души до края на тази година. За да постигне тази цел, ръководството на компанията трябва скоро да увеличи трудовите възнаграждения”, отбелязва Дийц. Тя добавя, че в профсъюза са получили оплаквания от настоящи служители в завода, че компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които иска да назначи. Поради това разликата в заплатите на квалифицираните работници може да достигне до почти 20 процента. Тази практика заплашва да наруши добрите взаимоотношения в предприятието, предупреждава профсъюзният лидер.

От другата страна на океана, бивши служители на “Тесла” в САЩ заведоха съдебен иск срещу корпорацията. Те твърдят, че решението на управата на фирмата да предприеме масови съкращения нарушава федералното законодателство, защото не е отправила 60-дневно предизвестие за уволненията.

Съдебният иск е заведен в Тексас от двама бивши работници, които smqtat, че са били уволнени от “Гигафабриката” на “Тесла” в Спаркс, Невада. В иска се казва, че от завода са съкратени повече от 500 души.

В началото на юни Мъск написа в имейл до ръководството на “Тесла”, видян oт Ройтерс, че има много лошо усещане за състоянието на икономиката, поради което ще се наложи да бъдат предприети съкращения.

Преди дни предприемачът съобщи, че през следващите месеци ще бъдат съкратени между 3 и 3,5 процента от служителите на “Тесла”. Мъск уточни, че ще бъдат уволнени около 10 % от административните и по-високо квалифицирани служители, докато броят на заводските работници в дългосрочна перспектива ще се увеличава. Към началото на годината в “Тесла” са работели малко под 100 000 души.

Наскоро президентът Джо Байдън заяви, че проблемът може да е в управлението на самата компания.

“Докато Илон Мъск говори, във “Форд” значително увеличават инвестициите си. Мисля, че “Форд” инвестира все повече в производството на нови електрически превозни средства. Назначиха още 6000 души на работа”, коментира той, цитиран от Си Ен Би Си.

“Така че, нали знаете, желая му много късмет в пътуването до Луната”, отбеляза саркастично Байдън.

Мъск отговори в Twitter с “Благодаря, г-н Президент”, добавяйки цитат от изявление на НАСА от 21 април, че е избрала неговата компания “Спейс екс” за първия пилотиран полет до Луната от 50 години.

Това не е първата размяна на язвителни реплики между Байдън и Мъск в публичното пространство. Мултимилиардерът често отправя такива послания в социалната мрежа към държавния глава на САЩ, в които се оплаква, че не получава признание за постиженията си.

Наскоро Мъск заяви, че няма повече да гласува за Демократите, които според него са се превърнали в партия на разделението и омразата. Освен това той каза, че ще възстанови достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до социалната мрежа Twitter, след като получи контролния пакет от акциите на корпорацията. Байдън е представител на Демократическата партия на САЩ, а Тръмп на Републиканската.

Медийна драма около Twitter

В истинска медийна дъвка се превърна широко разгласената оферта на Илон Мъск за придобиване на американската технологична компания Twitter, собственик на едноименната социална мрежа.

В началото на април бе обявено, че Мъск е придоил 9,2-процентов дял от компанията за около 3 милиарда долара и ще бъде назначен в борда на директорите.

Последва изявление, че е постигнато споразумение мултимилиардерът да закупи за 44 милиарда долара контролния пакет от акциите на технологичната корпорация.

Мъск засипа медиите с коментари как ще промени една от най-големите платформи за комуникации в света, как ще я управлява и т.н.

Изведнъж ексцентричният мултимилиардер обаче обяви, че може да се оттегли от сделката.

Той заяви, че тя спира, докато ръководството на Twitter не докаже публично, че фалшивите профили в социалната й мрежа са по-малко от 5 процента от всички потребители на платформата. Това е важен индикатор, който показва до колко души реално достигат рекламите, които се публикуват, и които формират основния дял от печалбите на корпорацията.

Наскоро “Вашингтон пост” съобщи, че от Twitter планират да предоставят на Мъск пълен достъп до своята вътрешна база данни, която включва информация за акаунтите, които имат достъп до платформата.

Преди дни обаче Си Ен Би Си обяви, че мултимилиардерът е съобщил за още проблеми, които спират сделката по придобиване на контролния пакет от акциите на технологичната компания.

Мъск е признал, че среща трудности при осигуряването на заемите, с които да финансира многомилиардната сделка. Той може и да е най-богатият човек в света, но по-голяма част от богатството му е инвестирано в акциите на компанията “Тесла”. Мъск продаде част от тях и ще гарантира с друга част заеми в размер на милиарди, за да плати за Twitter, отбелязва Си Ен Би Си.

Друг проблем, пред който е изправена сделката, е изискването тя да бъде одобрена от акционерите в Twitter. Дали Илон ще получи подкрепата им, все още не е ясно. Очаква се те да гласуват в края на юли или в началото на август. В края на май част от акционерите заведоха съдебно дело срещу предприемача и срещу ръководителите на самата компания. Те ги обвиняват в хаотични действия при реализирането на сделката, поради което борсовите цени на акциите на Twitter се променят рязко, отбелязва Си Ен Би Си.

Илон Мъск – визионер или егоцентричен богаташ

Кой е Илон Мъск? Някой го смятат за визионер, който върши големи и значими дела в името на човечеството. Други са убедени, че той е самовлюбен богаташ, който сам си е избрал ролята на спасител на човечеството, но всъщност не се интересува от другите хора, а само от себе си и от своето богатство. Дали това е така – всеки може да си отговори сам, но едно е безспорно – този мъж, роден в ЮАР и създал корпоративни империи в САЩ, е талантлив и много амбициозен човек. Не може да се каже със сигурност, дали успехите му не са замъглили трезвата му представа за реалността, но едно е сигурно – медийните изяви на Мъск му изграждат един хаотичен публичен образ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА