Открийте ни и в

Крими в САЩ

Най-голямата бразилска наркобанда незаконно добива злато в Амазония?

През декември президентът на САЩ Джо Байдън наложи финансови санкции на PCC, която се е родила в затворите на Сао Пауло в началото на 90-те години на миналия век

публикувано

на

САЩ проверява връзките на бразилска наркобанда с незаконни златни мини

Правителството на САЩ е обезпокоено от връзките между най-голямата бразилска наркобанда и незаконния добив на злато в тропическите гори на Амазонка, заяви служител на Министерството на финансите на САЩ след срещи с бразилските правоприлагащи органи и гражданското общество.

Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, заяви, че е научил тревожна информация за връзките между Първото главно командване (PCC) – основен световен трафикант на кокаин, и безконтробните златотърсачи, опустошаващи Амазонка, съобщи “Ройтерс”.

През декември президентът на САЩ Джо Байдън наложи финансови санкции на PCC, която се е родила в затворите на Сао Пауло в началото на 90-те години на миналия век. Сега най-мощната престъпна организация в Бразилия е сред наркобандите, които помагат за заливането на Европа с кокаин.

Спипаха мъж с дрога за близо 10 милиона на "Капитан Андреево" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Нелсън заяви, че срещите му в столицата Бразилия и бизнес центъра Сао Пауло са породили опасения, че PCC може да е замесена и в престъпления срещу околната среда, като например добив на злато.

“Фокусирани сме върху незаконния добив на злато… защото той може както да генерира ресурси за други незаконни дейности, предвид стойността на златото, така също и да осигури средство за изпиране на незаконните ресурси от трафика на наркотици”, каза той пред журналисти.

Нелсън заяви, че е обсъдил с бразилски високопоставени лица и предложението за ограничаване на цените на руския петрол като част от западния отговор на нахлуването в Украйна. Той не коментира мнението на Бразилия за това предложение, но заяви, че “техническите дискусии” ще продължат с Бразилия, която е нетен износител на петрол и има малко преки връзки с руския енергиен сектор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено