Открийте ни и в

Любопитно

Най-свирепият гладиатор: Гунга, Убиецът на крале

Звярът е убил 30 лъва в „класиката“ лъв срещу тигър

публикувано

на

Най-свирепият гладиатор: Гунга, Убиецът на крале
Сн.: Pixabay

През 1857 година гледачите на големите котки в Лондонския зоопарк станали свидетели на рядко зрелище. Те безпомощно наблюдавали жесток бой между млад лъв и стар тигър, без да успеят да ги разделят. Тигърът бил тежко ранен, но не само победил, а и убил своя съперник, който бил в разцвета на силите си.

На пръв поглед изходът от двубоя би бил учудващ, но не и за онези наблюдатели, които вече знаели кървавата история на стария тигър – той е страховитият Гунга, който бил „пенсиониран“ в зоопарка след множество участия в боеве до смърт, организирани в Азия. Звярът е убил 30 лъва в „класиката“ лъв срещу тигър и завършил „кариерата си“ с едно последно убийство в Лондонския зоопарк.

Гунга е

най-големият шампион

сред известните животни бойци и никой друг „гладиатор“ не е дори близо до постижението му.

За зловещия бенгалски тигър знаем от статия от 1859 година в британския вестник „Харпърс Уийкли“. Вестникът съобщава, че млад берберски лъв – най-едрият подвид лъвове – е бил убит след бой, продължил около 10 минути.

Гунга е бил собственост на принца на Уде – регион, който се намира в днешния индийски щат Утар Прадеш. Обстоятелствата около попадането му в Лондонския зоопарк са неясни, но ако е вярно, че е бил възрастен, е възможно да е бил „пенсиониран“ след 30-те си победи. Това обаче е само предположение.

Знае се още, че след пристигането си в Лондон тигърът боец е нападнал един от гледачите си. Човекът се защитавал с железен прът, с който мушкал Гунга в лицето и му извадил едното око. Гледачът е успял да се спаси благодарение на смелите си действия.

Това значи, че когато е провел последния си бой с лъв, Гунга не само е бил възрастен,

но и едноок

Не става ясно защо двете големи котки са се оказали в една клетка. Обикновено тигрите избягват да се бият, освен при крайна необходимост, и боевете в зоопарковете най-често са провокирани от лъвовете. В този случай обаче Гунга нападнал лъва. Старият боец срещнал яростен отпор в лицето на противник в разцвета на силите си и получил тежки рани. Гледачите опитали да ги разтърват, но не успели и останало само да наблюдават изхода от боя на смърт.

След десетина минути изглеждало, че лъвът взема превес срещу едноокия си противник. Когато всичко изглеждало загубено, старият гладиатор показал уменията си – той легнал по гръб под противника си и с ноктестите си задни лапи издрал дупка в корема му, причинявайки смърт. Лягането по гръб изглежда като губеща позиция за хората, но експертите казват, че опитните бойци при котките го практикуват при трудни битки, защото освобождават и четирите си лапи за бой и пестят физически сили.

Самият Гунга бил толкова тежко ранен, че смятали, че и той ще умре, но се оправил напълно.

Нищо повече не е известно за тигъра шампион, освен казаното преди повече от 150 години. Не е ясно откъде вестниците са научили биографията на Гунга. Някои скептици дори смятат, че подвизите на тигъра може да са преувеличени от зоопарка, за да привлича повече посетители. Това, разбира се, е възможно, но не почива на реални аргументи, а на подозрения.

Спорът кой е по-силен боец от лъва и тигъра се води и до днес, вече в социалните мрежи, но историческите сведения дават доминация на тигрите в тези двубои, които почти никога не се случват в дивата природа поради факта, че ареалите, обитавани от тези животни, в миналото са се застъпвали съвсем малко, а днес – изобщо не, тъй като са стеснени от човешката дейност.

Римските хроники обаче казват, че в

боевете между тигри и лъвове

по арените тигрите имат превес, а император Тит е имал бенгалски тигър, който пускал срещу лъвове и тигърът му винаги печелел. Така постижението на Гунга може и да е полулегендарно, но в никой случай не е невъзможно.

Не е известно дали и в своето време Гунга е наричан Убиецът на крале и Убиецът на лъвове, но днес в социалните мрежи любителите на тигрите и специално феновете на самия Гунга често го наричат така.

Въпреки че за този дошъл от джунглата гладиатор се знае толкова малко, неговата история е така впечатляваща, че без съмнение го вкарва в тройката на най-прочутите тигри на всички времена. По известност Гунга отстъпва само на Мачли, Кралицата на парка Рантамбор, която до смъртта си през 2016 година бе един от символите на Индия, и на зловещата Чампавадска тигрица, която е най-страшният човекоядец в писаната история и е убила доказано поне 436 души до смъртта си през 1907 година.

След последния си бой с лъв Гунга вече е наистина „пенсиониран“. Той завършил живота си кротко и прозаично – като една от главните атракции на Лондонския зоопарк.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА