Открийте ни и в

Коронавирусът

Намаляване на социалното дистанциране до метър може да удвои шанса за заразяване с коронавирус

публикувано

на

сн. Pixabay

Намаляването на социалната дистанция от два на един метър може да удвои риска от заразяване с коронавирус. Това сочи ново проучване. Учените установили, че спазването на дистанция от метър и повече намалява риска от инфекция с 13%, в сравнение с 3 %, когато разстоянието от заразен е по-малко от метър.

Спазването на разстояние от поне един метър и носенето на маски и защитни средства за очи са най-добрите начини за предпазване от зараза с COVID-19, пише още в най-мащабното по рода си изследване, публикувано в сп. „Лансет“.

В анализ, обхванал 172 проучвания в 16 страни, изследователите са установили, че честото миене на ръцете и добрата хигиена също са важни, въпреки че дори комбинирани, всички тези мерки не могат да осигурят пълна защита.

Резултатите от анализа ще дадат насоки на правителствата и здравните власти, които често предлагат противоречиви препоръки за спазването на определени мерки. Това се дължи до голяма степен на ограничената информация за Ковид-19.

„Резултатите ни са първите по рода си, синтезиращи цялата директна информация за Ковид-19, ТОРС и БИРС, и към момента са най-доброто налично доказателство за оптималното приложение на всички тези широко разпространени мерки“, казва един от ръководителите на изследването, Холгер Шунеман от университета „Макмастър“ в Канада.

Понастоящем се смята, че Ковид-19 най-често се предава по капков път, особено когато хората кашлят. Заразата може да проникне през устата, очите и носа, както пряко, така и чрез допир със заразени повърхности.

За анализа специалистите са извършили систематичен преглед на 172 проучвания, оценяващи мерките за социално дистанциране, носенето на маски и средства за защита на очите, с цел предотвратяването на три заболявания, причинени от коронавируси – Ковид-19, ТОРС и БИРС.

Изследователите отбелязват, че макар и изчерпателни, данните имат някои ограничения по отношение на настоящата пандемия, тъй като са основно от проучвания, посветени на ТОРС и БИРС.

Специалистите са установили, например, че физическото дистанциране от минимум един метър намалява риска от предаване на Ковид-19, както и че спазването на разстояние от два метра един от друг е още по-ефикасно.

Маските и предпазните средства за очи също осигуряват защитни ползи.

Изследователите са стигнали до заключението, че еднопластовите платнени маски са по-слабо ефективни от хирургическите. Най-добра защита осигуряват маските N95.

„Хората трябва да разберат, че носенето на маска не е алтернатива на физическото дистанциране, предпазните средства за очи или базовите мерки като хигиена на ръцете“, отбелязва Дерек Чу от изследователския екип от университета „Макмастър“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

България

Над 9100 българи пребориха COVID-19

През изминалото денонощие са регистрирани 174 новозаразени. Осем души пък са починали

публикувано

на

от

Виж цялата статия

9114 българи са били излекувани от COVID-19 от началото на пандемията. Това сочат данните от Единния информационен портал. С отрицателен тест за последното денонощие са регистрирани 213, които по-рано са били заразени.

В момента 811 души се лекуват в болници. От тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 58.

През изминалото денонощие са регистрирани 174 новозаразени. Осем души пък са починали.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Дистанцирането и по-малката физическа активност причиняват стрес

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две изследвания в САЩ.

Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42 процента от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради новия коронавирус. Това, заедно с някои генетични фактори и въздействието на околната среда, може да е допринесло за увеличения стрес. Нарасналата тревожност обаче не може да бъде приписана пряко на намалялата физическа активност.

За изследването специалисти от университета на Вашингтон са анкетирали в интернет почти 4000 близнаци.

Във второто изследване, направено от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, 41 процента от участниците са съобщили за поне едно нежелано психично или поведенческо състояние, свързано с пандемията от Ковид-19. В него са участвали 5500 души.

И двете изследвания свързват увеличаването на психичните проблеми със социалната изолация заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Работното място е основно огнище за разпространение на COVID-19

Поради тази причина хората трябва да бъдат насърчавани да работят от вкъщи

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Френски специалисти предупредиха работодателите, че работните места са се превърнали в основни огнища на зараза след разхлабването на ограничителните мерки, съобщава агенция Ройтерс.

Поради тази причина хората трябва да бъдат насърчавани да работят от вкъщи. Седмичните данни на френското здравно министерство отчитат от 9 май насам, че 22 процента от възникналите 600 огнища на зараза са били регистрирани в частни и публични компании. Около една трета от тези клъстери се разследват от здравните власти.

Данните, които не включват старческите домове, сочат, че здравните заведения са породили 16 процента от огнищата, а разширените семейства – 14 процента.

Затворите, общественият транспорт, в това число влаковете и самолетите, са породили само 1 процент от огнищата, докато училищата и университетите – 4 процента.

Тъй като работните места са главен източник на огнищата на COVID-19, в тях носенето на предпазни маски трябва да бъде задължително във всички затворени пространства, съветват здравните експерти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в заплахи, международно
СЗО отхвърли твърдението на италиански лекар, че коронавируса губи силата си

Експерти на Световната здравна организация и други специалисти казаха, че няма данни в подкрепа на твърдението на известен италиански лекар,...

Затвори