Открийте ни и в

СВЯТ

Намаляват шансовете да бъдат открити живи хора под руините в Леверкузен

Специалистите се стремят да установят дали човешката грешка е предизвикала трагедията

публикувано

на

Надеждите да бъдат намерени живи петимата служители на германската станция за преработка на отпадъци в Леверкузен, които изчезнаха след експлозия, намаляват с времето, каза Франк Хилдмар, говорител на групата Currenta, която е собственик на фабриката.

Отделно, органите по опазване на околната среда предупредиха за рисковете, които може да представлява токсичният облак, произтичащ след инцидента.

“Трябва да приемем, че няма да намерим петимата изчезнали живи”, каза Хилдмар на пресконференция в Леверкузен, недалеч от Кьолн.

Четирима от изчезналите са работници от Currenta, петият е служител на външна компания, каза той.

Експлозията, която се случи във вторник, е причина за смъртта на двама души и още 31 са ранени. Тътенът можеше да се чуе на десетки километри и предизвика огромен токсичен облак, който засегна близките жилищни райони, където гражданите бяха призовани да затворят врати и прозорци и да останат по домовете си.

Населението е посъветвано да почиства мебели, които са били на открито, да не консумира плодове или зеленчуци от градините си или да използва басейни в радиус от няколко километра около завода.

Отговорниците за околната среда на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира станцията, посочиха, че се предполага, че при експлозията са изпуснати диоксини, хлориран бифенил (ПХБ) и фуран.

“Концентрацията им все още се разследва. Разследванията отнемат доста време”, призна говорител на тази служба.

Спасителните операции продължиха, въпреки че екипите трябва да вземат много предпазни мерки поради топлината, която продължава да преобладава на мястото на инцидента, и възможните токсични вещества във въздуха. Междувременно, прокуратурата ще започне разследване за убийство по непредпазливост, разглеждайки невнимание като основна причина за експлозията.

Специалистите се стремят да установят дали човешката грешка е предизвикала трагедията. Засега изглежда, че взривът е свързан с цистерни за складиране на разредители.

Леверкузен е дом на “Байер”, една от големите германски химически компании и един от най-големите работодатели в региона. В града живеят 163 000 души, много от които работят за “Байер”. Индустриалната зона се намира близо до река Рейн.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено