Открийте ни и в

Лайфстайл

Намериха лек срещу пренасян от комари смъртоносен вирус

Учени от Белгия са открили вещество, което инхибира репликацията на вируса на денга

публикувано

на

Изследователи от Белгия, Германия и Франция са открили изключително мощен инхибитор на вируса на денга. Статията на учените е публикувана в списанието Nature.

Пренасяната от комари треска от денга е опасна вирусна инфекция, често срещана в тропиците и субтропиците, и заразява около 96 милиона души всяка година.

Понякога прераства в тежка треска на денга, което води до кървене, изтичане на кръвната плазма, а в някои случаи и до смърт.

Понастоящем няма антивирус за денга – има твърде много варианти на вируса.

Изследователи от Католическия университет в Льовен и Хайделбергския университет, заедно с колеги от Johnson & Johnson, започнаха проект за намиране на активно вещество за антивирусно лекарство още през 2009 г.

Те са извършили мащабен скрининг на хиляди съединения, които инхибират развитието на вируса в клетъчните култури. Най-обещаващото съединение е JNJ-A07, ефективно срещу всичките четири вида вируса на денга.

Проучванията при плъхове и мишки показват, че пероралното лекарство е безопасно за употреба и намалява вирусното натоварване при гризачи.

„24 часа след началото на курса на лечение броят на вирусни частици в кръвта рязко спадна“, отбелязва един от авторите на изследването, Suzanne Kapteyn.

Учените са установили, че JNJ-A07 блокира работата на два протеина на вируса на денга – NS3 и NS4B – което нарушава процеса на репликация.

В допълнение, JNJ-A07 таблетки могат да се използват и за предотвратяване на инфекции с треска.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено