Открийте ни и в

България

Напрежение около откриването на македонски културен център в Благоевград

Организаторите го кръстили Никола Вапцаров с претенцията, че поетът е македонец

публикувано

на

Предстоящо откриване на Македонски културен клуб в Благоевград, за което до преди два дни нямаше никаква официална информация, а от българските власти няма и до момента, породи сериозно напрежение, което ескалира, съобщава БНР. Едната причина е, че бъдещият културен център се обявява за защита на правата на македонците в България и по света, а другата е, че клубът носи името на Никола Вапцаров, обявен от инициаторите за македонец.

За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевгра, местната власт, медиите и обществеността в областния център разбраха от покана, публикувана на “Фейсбук” страницата на Обединената Македонска Организация „Илинден-Пирин“. Поканата е написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград  медиите от двете страни на границата и всички „добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“.

В Инициативния комитет за учредяването на Македонския културен клуб основно е посочено местното Сдружение за защита на основни човешки права и финансиращата организация-Македонското международно движение за човешки права в Канада.

Имение за 11 милиона на покоен богаташ в САЩ ще се подели от 119 роднини

Клубът си поставя за цел “развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света”. Последното взриви социалните мрежи, а първата официална реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, приета преди дни.

Председателят на местните законодатели Радослав Тасков уточни, че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни заяви, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, но съмненението за истинската дейност на клуба остава.

Оказа се, че покана за откриването на Македонския културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград са получили и племенниците на големия ни поет-Мая и Никола Вапцарови.

Всъщност въпросното сдружение е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради целите, които си поставя и откритата антибългарска линия в дейността му обаче, същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на Сдружението. Съдът е потвърдил основателността на иска, Апелативният съд в София – също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно. Направихме справка и в Агенцията по вписвания, откъдето ни информираха, че е открито производство за обявяване в ликвидация на Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено