Открийте ни и в

България

НАП загуби дело за над 1 млн. лв. срещу Цветан Василев

Освен това НАП е осъдена да плати на 21 288 лв. разноски по делото

публикувано

на

НАП загуби дело за над 1 млн. лв. срещу Цветан Василев

Националната агенция за приходите загуби дело за над 1 млн. лева срещу бившия собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, съобщи EURACTIV. Административният съд в София отменя ревизионен акт на Василев от края на 2018 г., с който са му определени задължения за данък върху доходите на физическите лица в размер на 1 072 040 лв.

Освен това НАП е осъдена

да плати на 21 288 лв. разноски по делото. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Според данъчните дължимото е заради наличности в швейцарски сметки, което не е било декларирано.

137 години: Съединението на България и защо Русия искаше да му попречи?

Ревизията на НАП, която е за изменение на задължения, е започнала по данни от прокуратурата за притежавани банкови сметки от Василев, които не са представени по вече приключило ревизионно производство.

Според съда

посоченото основание за възлагането на ревизия не е бил доказано по делото. Вярно е, че притежаването на банкови сметки в чужбина е обстоятелство, което не е декларирано от Василев в ревизионното производство, приключило с влезлия в сила ревизионен акт.

Хоби, удоволствие и професия в едно: Човекът тото, който работи денонощно (ВИДЕО)

Но притежаването на банкови сметки в чужбина е могло да бъде известно на органите по приходите още при първото за Василев ревизионно производство, в случай, че те, водени от служебните си задължения, са действали по начин „да установяват безпристрастно фактите и обстоятелствата от значение за правата, задълженията и отговорността на задължените лица“, обяснява в мотивите си съдът. Получените от Василев доходи от чужбина през 2012 г. са били декларирани. Следователно това не са доходи, неизвестни за НАП, пише съдът.

Удушен онлайн: Дете почина пред приятелите си в TikTok

Освен това абсолютната погасителна давност за данъка върху доходите за 2009 г. и за 2010 г. е изтекла в хода на делото и така съдът не следва да се произнася по основанието и размера на задължението за данъка за тези две години.

Преди дни

Европейският съд по правата на човека в Страсбург констатира, че българската държава не е осигурила справедлив съдебен процес на КТБ, за да може тя да се защити по делото за отнемането на лиценза и. В мотивите е записано, че с действията си по отнемането на лиценза българските власти са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека – правото на справедлив процес и правото на собственост.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено