Открийте ни и в

Канада

Нараства броят на канадските граждани с майчин език различен от английски и френски

Приблизително 13% от населението говори първи език, различен от двата официални в страната

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Броят на канадците с майчин език, различен от английски или френски, достигна рекорд през 2021 г., показват нови данни от преброяването, публикувани в сряда.

Английският и френският остават доминиращите езици според статистическата служба на Канада, но броят на хората, които говорят недоминиращ език, е нараснал до 4,6 милиона, или приблизително 13 процента от населението.

Междувременно поне един на всеки четирима канадци съобщава, че говори поне един първи език, различен от английски или френски.

„Резултатите, които публикувахме днес, показват до голяма степен, че тенденциите в Канада продължават“, каза Ерик Карон-Маленфант, помощник-директор на Центъра по демография към Статистическата служба на Канада, по време на пресконференция в сряда.

Увеличението се дължи до голяма степен на увеличаването на броя на канадските граждани, които съобщават, че говорят предимно южноазиатски езици, включително хинди и пенджаби. Освен това седем от 10 канадци, чийто първи език не е нито английски, нито френски, заявяват, че говорят и официален език у дома.

Новите данни от преброяването показват, че делът на предимно френскоговорящите в Квебек намалява, а броят на френско-английско двуезичните жители нараства.

Повече канадски граждани също така говорят повече от един език, според данните от преброяването.

Броят на хората, които съобщават, че могат да поддържат разговор на повече от един език, е нараснал от 39 процента през 2016 г. до малко над 41 процента през 2021 г.

Малко под една трета от канадците съобщават, че са напълно двуезични, а приблизително седем процента казват, че могат да говорят три езика свободно. А от тези, които са напълно двуезични, повече съобщават, че могат да говорят езици, различни от английски и френски.

„Това не е само двуезичието във френско-английския. Това са всички видове двуезичие“, каза Карон-Маленфант.

Въпреки скока в броя на канадците, които съобщават, че френският е техен първи официален език, броят на говорещите го като процент от общото население продължава да намалява през 2021 г.

Според StatsCan делът на говорещите френски език сред канадците непрекъснато намалява от 1971 г., когато 27 процента съобщават, че той е първият им официален език. Този брой е спаднал до малко над 21 процента през 2021 г., докато 75 процента са съобщили, че английският е техен първи официален език.

„И двата броя се увеличават, хората с френски и английски като първи официален език“, каза Карон-Маленфант. — Но не със същото темпо. Делът на предимно френскоговорящите в Квебек също спада до 77 процента през 2021 г. от 79 процента през 2016 г.

Броят на жителите на Квебек, които съобщават, че английският е техен първи официален език, надхвърли един милион за първи път.

Извън Квебек, броят на тези, които казват, че френският е единственият им официален език, е намалял във всяка провинция с изключение на Британска Колумбия.

Папата сложи индиански шапка и поиска прошка от коренното население на Канада (СНИМКИ)

Канадската статистика показва, че 189 000 души са съобщили, че първият им език е местен. В доклада се казва, че инуктитут и кри се говорят от приблизително 27 000 души всеки, което ги прави най-често използваните местни езици. Дори повече канадци – 243 000 – съобщават, че могат да поддържат разговор на местен език.

Броят на англо-френските двуезични канадци остава стабилен на 18 процента, като увеличението в Квебек се компенсира от спад в останалата част на Канада. Има спад в броя на канадците, които говорят предимно някои европейски езици като италиански, полски и гръцки.

Извън английския и френския, мандаринът и пенджаби са най-разпространените езици.

Нунавут има най-висок процент на билингвизъм – 68 процента. Повечето от тях владеят английски и инуктитут.

Квебек има най-висок процент на триезично население – 12 процента. В Монреал всеки пети съобщава, че може да говори свободно три езика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено