Открийте ни и в

Наука

НАСА готви космическа обсерватория за откриване на извънземни

НАСА ще проектира обсерваторията така, че да може да бъде модернизирана от роботи, след като е в орбита

публикувано

на

НАСА изгражда космическа обсерватория за откриване на извънземни

НАСА работи по специален наблюдателен космически апарат, предназначен да помогне в търсенето на живот на планети, подобни на Земята, които биха могли да бъдат обитавани от интелигентни извънземни, съобщи Science. Този космически апарат ще се нарича “Обсерватория за обитаеми светове” и може би ще промени всичко, което знаем за интелигентния живот извън нашата планета.

Все още не знаем твърде много подробности за тази обсерватория, но изглежда, че тя ще следва стъпките на сегашния космически телескоп на НАСА “Джеймс Уеб”. Това означава, че тя също ще обикаля около точката на Лагранж около Слънцето и това ще я държи на около милион мили от нашата планета. Тази близост ще улесни модернизирането на апарата през годините, за да се подпомогне текущата му мисия за откриване на извънземни във Вселената.

НАСА ще проектира обсерваторията така, че да може да бъде модернизирана от роботи, след като е в орбита.

Торнадо удари южната част на Атланта, повече от 100 000 в три щата са без ток (ВИДЕО, СНИМКИ)

Освен името и мястото, където ще се намира в орбита, НАСА не е потвърдила почти нищо за обсерваторията за обитаеми светове, освен че дори в най-добрия случай тя няма да бъде в космоса до началото на 40-те години на нашия век. За щастие на феновете на космоса, НАСА има и други проекти, които ще бъдат завършени по-рано от това, включително Римската обсерватория на Нанси Грейс. Надяваме се, че тази обсерватория ще заработи до 2027 г., като вместо да издирва извънземни, тя ще издирва тъмна енергия и екзопланети.

Една от причините за липсата на подробности за обсерваторията за обитаеми светове досега е, че НАСА все още приема предложения за най-добрия начин за осъществяване на тази идея. Една от предложените идеи е да се създаде огледална обсерватория с дължина 4 метра, докато друга идея е да се създаде по-голяма, 15-метрова обсерватория, съставена от няколко сегмента. Окончателният проект на НАСА вероятно ще бъде смесица от тези идеи и технологии, вдъхновени от тях, за да се подпомогне търсенето на извънземни на други планети.

Милиарди долари, тероризъм, разследвания и изгонване от САЩ: Какво се знае за Nexo? (ОБЗОР)

Преди НАСА да се заеме с важната задача да открие извънземни и да разбере какво правят те, трябва да преодолее важно препятствие: одобрението на Конгреса. НАСА трябва да се справя със строги бюджетни ограничения и много трудно получи финансиране за космическия телескоп “Джеймс Уеб”.

В момента организацията се надява, че самата гъвкавост на новия дизайн, както и фактът, че той може да бъде надграждан с течение на времето, а не скъпо заменян, ще бъдат достатъчни, за да може Конгресът да погледне на идеята на НАСА да изследва странни нови светове с перспектива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено