Открийте ни и в

Интересно

НАСА обяви началото на нов слънчев цикъл

Констатацията ще бъде ключова за гарантиране, че светът е готов да се справи с различните проблеми и усложнения, които могат да дойдат в резултат на тази промяна в космическото време

публикувано

на

сн. Pixabay

Слънцето е навлязло в нов “соларен цикъл”, обяви НАСА.

Официално наречен “Solar Cycle 25”, той сигнализира, че ще има увеличаване на космическото време, което може да има последици за технологиите на Земята, както и за астронавтите в космоса.

Констатацията ще бъде ключова за гарантиране, че светът е готов да се справи с различните проблеми и усложнения, които могат да дойдат в резултат на тази промяна в космическото време, казаха експерти.

Активността на Слънцето протича в около 11-годишен цикъл, като звездата се движи редовно от тиха към активна и обратно към тиха. Тези периоди на активност са известни като слънчево време и въпреки че техните промени се наблюдават в продължение на стотици години, много от техните процеси и ефекти остават до голяма степен загадъчни.

Промените в слънчевото време могат да имат широко разпространени ефекти: астронавтите, които не са защитени от магнитното поле на Земята, могат да бъдат поразени от опасни количества радиация и това също може да причини значителни проблеми на радиокомуникационните технологии на земята. Експертите предполагат, че началото на новия цикъл трябва да даде възможност за изготвяне на планове за промените, които се очакват през следващите години.

„Няма лошо време, а само лоша подготовка“, каза Джейк Блейчър, главен експерт в дирекция „Мисия за изследване на човека и операции на НАСА“ в централата на агенцията. „Космическото време е такова – нашата работа е да се подготвим.“

Слънчевият минимум, който отбелязва края на предишния цикъл, всъщност се е случил през декември 2019 г., каза НАСА. Но променливостта на Слънцето означава, че знанието със сигурност може да отнеме месеци.

Когато Слънцето навлезе в новия си цикъл, това може да доведе до драматични събития на повърхността – гигантски експлозии като слънчеви изригвания или изхвърляния на коронарна маса. Те могат да бълват „светлина, енергия и слънчев материал“ в космоса, отбеляза НАСА.

„Водим подробен отчет за няколкото малки слънчеви петна, които бележат началото и възхода на новия цикъл“, каза Фредерик Клет, директор на Световния център за данни за индекса на слънчевите петна и дългосрочните слънчеви наблюдения, който работи за проследяването на тези слънчеви петна.

„Това са малките предвестници на бъдещите гигантски слънчеви фойерверки. Само чрез проследяване на общата тенденция в продължение на много месеци можем да определим преломната точка между два цикъла. ”

Учените очакват, че активността ще се повишава до юли 2025 г., когато Слънцето ще достигне следващия си предвиден максимум.

Те отбелязаха, че този цикъл се очаква да бъде сравним с предходния цикъл, който е под средния. Но това не означава, че няма рискове, казаха изследователите.

“Само защото слънчевият цикъл е под средния, не означава, че няма риск от екстремно космическо време”, каза Дъг Бизекер, слънчев физик от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA. „Въздействието на Слънцето върху нашето ежедневие е реално и е налице.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА