Населението на Германия се топи, това сочат резултатите на миграционната статистика от 2021 година на Федералната статистическа служба, които бяха отчетени във вторник. Накратко: силната емиграция на германците продължава. Имиграцията на чужденци се връща към високото ниво от годините преди кризата с COVID-19; най-важните страни на произход са Сирия, Румъния и Афганистан.

Засилена емиграция на заможни и търсещи кариера германци

Много по-важен, но много рядко представян проблем в политическия медиен дискурс: силната емиграция на германците, която продължи и през 2021 г.: По-голямата част от 247 829 германски граждани, които се дерегистрираха миналата година и регистрираха място на пребиваване в чужбина.

Подценяването на проблема идва от предположението, че сред емиграционната вълна са преди всичко амбициозни лекари, които учат в Холандия заради местния numerus clausus, или занаятчии, които искат да спечелят повече пари в Скандинавия за няколко години.

Като цяло, според Федералната служба, повече граждани - 64 179 от немското население са емигрирали, отколкото са имигрирали. От 2005 г. насам 792 000 германци повече са напуснали Германия за постоянно, отколкото са се върнали.починали

Сред тях са голямото търсене на работна ръка от много компании или въпроса за финансиране на увеличаващите се държавните разходи. Рядко се решават да емигрират безработни. Страната напускат граждани с добри възможности за кариера.

Имигрантите от чужбина – нискоквалифицирани

Фактът, че населението в Германия се е увеличило с повече от четири милиона от 1972 г., се дължи на силната имиграция на чужденци. През 2021 г. 394 000 повече чужди граждани са се преместили във Федералната република, отколкото са я напуснали. Това връща имиграцията на ниво преди короната. През 2019 г. имаше нетна имиграция от 385 000 чужденци.Предполага се, че имигрантите от тези страни имат много по-ниско ниво на квалификация от населението, живеещо тук. Това означава големи усилия за интеграция на детски градини, училища, обучителни компании и социални работници.

Подходът на „щита на Европа“ – Гърция, обявен за коварен

Прави впечатление, че значително повече сирийци са дошли през 2021 г., отколкото през 2019 г.; по това време салдото е 24 000 (по време на ограниченията за международна мобилност през 2020 г. поради пандемията 18 000).В допълнение към събирането на семейството със сирийците, живеещи тук, силната имиграция се разраства и от бежанци, които вече са признати в Гърция и други страни от ЕС. Те кандидатстват отново в Германия и обикновено след това се признават за такива.През февруари преди две години турското правителство се опита да предизвика мащабна миграция, като помогна на хиляди мигранти да се опитат да пресекат сухопътната граница с Гърция на големи групи. Гръцкото правителство предотврати по-нататъшна ескалация със строги мерки, включително откази. От март 2020 г. броят на преминаванията към островите е намалял драстично и остава управляем и до днес.По време на тази ескалация от страна на Турция, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (ХДС) пътува до граничната зона, където описва гърците като „щит на Европа“. Междувременно обаче има нарастващи искания от Брюксел Гърция да се откаже от строгата си политика за защита на границите. Според сегашното правно становище на Европейската комисия, един не маловажен елемент от охраната на границата, а именно предотвратяването на преминаване на границата без разрешение - е забранен веднага щом желаещият да влезе в страната потърси убежище. Въпреки това почти всеки, който е задържан го прави.тОтново и отново се появяват медийни съобщения за противоречиви практики на отказ; Немски медии и други международни партньори съобщават, че гръцките власти очевидно са наели имигранти, които са били използвани за депортиране на границата.Луизе Амтсберг (Зелените), комисарят по правата на човека на федералното правителство, каза за политиката на инструкции на Гърция: „Този ​​подход е скъсване с всички ценности, които представляваме в Европейския съюз“.