Открийте ни и в

Общество

Наследници на Вапцаров скочиха срещу македонския клуб в Благоевград

Общински съветници определиха като антибългарска провокация разполагането на Македонски културен клуб на територията на Община Благоевград

публикувано

на

меч

Обществеността в Благоевград демонстрира своето възмущение срещу македонския културен клуб, който отваря врати в града тази неделя, 30 октомври.

Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Срещу откриването му се противопостави общинският съвет в Благоевград, който прие специална декларация.

Душене, прободни рани и локва кръв: Краят на актрисата Виолета Донева

Наследниците на бележития ни поет пък изразиха несъгласие с избора на име за клуба.

Македонският клуб в Благоевград да бъде културен мост между България и Северна Македония, е основната цел на инициаторите.

“Ние се чувстваме македонци и в това си качество искаме да образуваме чрез нашите идеи, нашите инициативи, ново културно пространство на взаимодействие между българската и македонската държава, между българския и македонския народ.

Страх от къпане, гнил таралеж и прическа в огъня: Историята на най-мръсния човек на света

Другата ни цел е България най-после да признае съществуването на македонско малцинство, което е аномалия без прецедент в Европа”, коментира Атанас Мазнев, инициатор.

Срещу откриването на клуба остро се противопостави Общинският съвет в Благоевград.

В декларация съветниците определиха, като антибългарска провокация разполагането на Македонски културен клуб на територията на Община Благоевград.

“Ще цитирам това, което излезе като обявление за създаването на този център, обявено от самите организатори, разбира се: “Този център трябва да бъде ръководен от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права, организация, която си е поставила за цел да “защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България”, така бе обявено”, каза Радослав Тасков, председател на Общинския съвет в Благоевград.

Клубът е разположен в частен имот, а това не изисква издаване на разрешение от местната власт.

Несъгласие с името на клуба пък изразиха наследниците на бележития български поет Никола Вапцаров, който е определен като македонец от инициаторите за създаването на Македонски културен клуб в Благоевград.

“Вие сигурно знаете, че той е участвал в македонски културен кръжок, поетичен ли кръжок, не мога да кажа, не съм историк, но такъв кръжок и той се самоопределя като македонец”, казва Атанас Мазнев.

Порно за милиони: Кои са най-успешните звезди в бранша (СНИМКИ)

“Претенциите, които имат братята от Северна Македония не са основателни. Защото всички документи, които ги имаме и нашето самочувствие и чувство, което сме ние роднините – аз като племенник, сестра ми като племенница, баща ми като негов брат, винаги са твърдели, че са българи, защото са родени от майка българка и баща българин.

А във въпросника на Вапцаров си пише ясно, че произход българин. Националност българин”, казва Никола Вапцаров, племенник на поета.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

Ужаси: Котки изядоха стопанката си в Русия

Въпреки официалната покана, той няма да присъства на откриването на клуба в Благоевград тази неделя. Очаква се обаче това да направи лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено