Открийте ни и в

България

Наследството на „Борисов 3“: Какво отчете служебният кабинет?

Стефан Янев: Корупция, маскирана в законосъобразна форма

публикувано

на

Картината в България е корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Така определи служебният премиер Стефан Янев ситуацията в страната и наследеното от кабинета „Борисов 3“ точно месец след като застана начело на правителството. „Това е предизборен ход“, отвърна пък бившият премиер и даде ясно да се разбере, че не приема критиките.

Какво отчетоха служебните министри?

 Планът за възстановяване – преработен из основи

Уверение за това, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще пристигнат в България, даде вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов.

Планът за възстановяване все още не е предаден в Брюксел, но в него са включени още нови проекти.

Пеканов бе категоричен, че поне половината от включените предложения на правителството на ГЕРБ са преработени. Безвъзмездните средства, за които България кандидатства, са 12 млрд. лв. от ЕК. Срокът за внасяне на плановете за възстановяване и устойчивост изтече в края на април.

Милиони за ремонт на празни язовири

Икономическият министър Кирил Петков отчете сериозни злоупотреби с милиони за ремонт на язовири без вода. Отделени са 631 млн. лв. за ремонта на над 400 малки язовира, от тях са ремонтирани 10.

Относно отчета на ресорното си министерство, Петков припомни, че още с встъпването си в длъжност е установил, че Българската банка за развитие е финансирала с 946 млн. лв. само 8 фирми, а след проверката е изникнало и разкритието, че от държавната банка са отишли 1,8 млрд. лв. при 20 фирми.

Той изтъкна, че за да се „прекрати тази практика, е променен уставът на банката“ и така ББР вече не може да отпуска еднократни заеми в по-голям размер от 5 млн. лв.

Компании като Amazon и Google пристигат в България

На инициативата „Три морета“ ще бъдат поканени големи компании като Amazon и Google, за да „можем да се надяваме на реални сделки в България“.

Безконтролно харчене на държавните пари

Финансовият министър Асен Василев отчете липса на контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки. Според него „проблемите са навсякъде“, а пари са харчени безконтролно от страна на държавата. Той установи повишена събираемост на данъци от страна на НАП.

Василев призова прокуратурата да се самосезира относно бившия финансов министър Кирил Ананиев за това, че е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчноосигурителна тайна. Преди седмици Ананиев предостави данни за фирмата на шефа на НАП Румен Спецов по време на брифинг на ГЕРБ, сред тях и номера на досието в НАП на Спецов.

Василев подчерта, че миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, а другата половина са минали без. Той подчерта, че има „дупка в обществените поръчки“.

Лозунги на ГЕРБ, открити в МВР

„Накъдето се обърнем, е блато“, заяви силовият министър Бойко Рашков. От щателна проверка на новия министър се установява, че в една от службите на МВР са открити лозунги на ГЕРБ – „Работа, работа, работа“.

Рашков спомена и за констатирани случаи на купуване на вот, на гласове, „но за това уродливо явление МВР няма вина“.

Здравната система пред сериозни реформи

За нуждата от това говори ресорният министър Стойчо Кацаров. Според него няма нужда от „още пари“, а от добра организация.

Кацаров създаде и „Дирекция за правата на пациента“.

Той коментира и Проекта за възстановяване и развитие на болниците, като подчерта, че го е заварил в „насипно състояние с два пъти удължаван срок и с неясни критерии“.

Милиони за „Ипон“, ММА и медиен директор

В спорта също има няколко интересни факти относно вземането на пари от „Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта“, която работи от 5 години. Раздадени са непрозрачно около 5 млн. лв., а най-много средства по програмата за неправителствени организации пък са взети от спортен клуб „Ипон“, федерацията по ММА и финансовия директор на в. „24 часа“ Петър Коларов.

Говорителят на правителството Антон Кутев съобщи, че тези пари са предназначени за превенция на хазарта и на наркотични зависимости.

Фирмите пък, които са печелили и взимали пари, са представяли еднакви проекти, „напечатани с един и същи принтер, намиращ се в Министерството на спорта“.

Реставрациите на паметници на културата с ъглошлайф

Културният министър Велислав Минеков бе учуден за това колко много жалби са му подадени само за седмица. „Нещата в Министерството наистина прегряват, целият съм в жалби“, каза той.

Реставрация на паметника „Васил Левски“ не е имало. Според Минеков става дума за реставрация, възложена на Столична община, което всъщност е ремонт. Културният министър подчерта, че не е имало нито проект, нито съгласуване, а са повикани зидари, тенекеджии и общи работници.

„Османците не посегнаха на Художествената галерия, но един министър, за да усвои пари, сложи гипсокартон и плочки“, каза Минеков.

По подобен начин е „реставриран“ и Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било извършено, както се почиства палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф, подчерта той.

За да се демонтира паметникът на „Цар Освободител“, са отрязани първо краката на коня с ъглошлайф.

Договори по цени на подизпълнителите

Държавното дружество „Автомагистрали“ сключвало договори с подизпълнители на цени, които компаниите сами определяли, обяви регионалният министър Виолета Комитова.

Виолета Комитова

Тя бе категорична, че договорите са за инженеринг, а една и съща фирма проектира и строи даден обект. Според нея в бъдеще поръчките трябва да се разделят между повече малки и средни фирми, вместо между няколко големи.

Задължения за 100 млн. лв. има БЕХ

Енергийният министър Андрей Живков пък посочи, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ „Марица Изток 2“, на мини „Марица Изток“ и „Топлофикация“ – София. Тези задължения стрували 100 млн. лв. годишно. Според него тези средства могат да се използват за по-добри цели, но за съжаление „липсата на политика в министерството го е довело до това състояние“.

„Липсват всякакви вид мерки за най-тежките проблеми, каквито са въгледобивът и неговата перспектива в контекста на бъдещето“, каза Живков.

Само за месец работа служебното правителство, на което основно задължение бе да организира честни и прозрачни избори, направи и много кадрови промени. Как ще протече работата му до изборите, предстои да разберем.


Лидерът на ГЕРБ: Държат се като предизборен щаб на Радев

Държат се като предизборен щаб на президента Радев и открито заемат страна в течащата кампания. Всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ“.

Така бившият премиер и лидер на ГЕРБ коментира действията на служебното правителство пред Мисията за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Научаваме от медиите, че на места областни управители и МВР директори заплашвали с уволнение редови служители, които не оказват натиск върху гражданите да не гласуват за ГЕРБ“, контраатакува бившият премиер.

Няколко дни по-рано, на брифинг на ГЕРБ, той също отправи критики към правителството, като определи работата му като „предизборна“.

Според лидера на ГЕРБ акциите на новата власт са насочени срещу самия него – от скандала с подслушваните политици, през борбата с COVID кризата и мерките за бизнеса – до предизборната кампания.

Борисов отправи и апел – „оставете политическите партии да си се борим, а служебното правителство се държи точно както в преследването в колоезденето, всички тръгват да бият фаворита“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено