Родители и учители в четири провинции се подготвят учениците да се върнат в класните стая в понеделник, въпреки че вълната от COVID-19, подхранвана от Омикрон продължава да се разпространява. Учениците в Онтарио и Квебек, най-големите провинции на Канада, ще възобновят присъственото обучение, след като техните правителства отложиха завръщането им заради рекордния брой случаи през празниците. Докато експертите по обществено здравеопазване, родителите и служителите са съгласни, че ученето в училище е най-добро за децата, училищните настоятелства, семействата и синдикатите твърдят, че се готвят за увеличаване на отсъствията на персонал заради вируса - като някои изразяват загриженост, че не е направено достатъчно, за да се гарантира, че могат да продължат да работят безопасно. В писмо до членовете си през уикенда президентът на Федерацията на началните учители на Онтарио Карън Браун каза, че преподавателите от цялата провинция са изразили редица несъгласия относно връщането си в клас сред тази пета вълна на пандемията, водена от силно заразния вариант Омикрон. „Някои членове са ентусиазирани и се чувстват в безопасност, други са предпазливо оптимистични, а някои са разтревожени“, се казва в него. Манитоба и Нова Скотия също ще изпратят децата обратно в класните стаи в понеделник, като Нова Скотия е единствената провинция в Атлантическия регион, която прави това.

Президентът на Синдиката на учителите в Нова Скотия Пол Возни постави под съмнение дали училищата ще могат да останат отворени през седмицата, като посочи, че децата трябваше да бъдат изпратени вкъщи рано преди коледната ваканция поради липсата на персонал.
„Натискът, който оказва Омикрон, не е намалял, а се е влошил“, каза той.
Вместо да изпраща учениците обратно на училище в понеделник, Возни предположи, че провинцията е трябвало да предприеме по-предпазлив подход, както го направиха съседните региони, докато нивата на случаите на COVID-19 станат по-управляеми.
Един от проблемите, каза той, е намаляващият списък на наличните заместващи учители, което е дори по-голям проблем в селските райони, отколкото в столицата на провинцията Халифакс.
„Нямаме хора, които да поддържат присъственото обучение за продължителен период от време“, каза Возни. „Ние казахме това много ясно на образователния отдел.“
Училищните настоятелства в Онтарио също предупредиха родителите да очакват възможно завръщане към дистанционното обучение, тъй като се опитват да управляват както инфекцията, така и нивата на персонал в класните стаи.
За да запазят училищата отворени, Онтарио и Нова Скотия планират да предоставят на учениците бързи тестове. Този ход идва в момент, когато Отава се опитва да гарантира, че 140-те милиона теста, които обеща да изпрати на провинциите този месец, пристигат по график, тъй като работи с 14 различни доставчици и се бори с проблемите с доставките, а търсенето на тестовете нарасна.
Прогресивното консервативно правителство на Манитоба също планира да разчита на бързи тестове, за да задържи учениците в училище, и казва, че все още работи върху подобрения на вентилацията в много сгради.
Подобреното качество на въздуха и достъпът до по-добри маски бяха главните сред притесненията, които родителите, учителите и лекарите искаха правителствата да решат, преди децата да се върнат в клас.
В Квебек например - където в актуализираните насоки се казва, че училищата няма да се налага да се затварят в случай на епидемия, но могат да преминават онлайн, ако повече от 60 процента от учениците се изолират - някои родители осъдиха факта, че маските N95 се използват запазени за "специализирани училища", но не за всички.
Проследяването на контакти също остава проблем.
В Манитоба заразените в училищата няма да могат да разчитат на служители да уведомят близките си контакти. Д-р Брент Русин, главен служител по обществено здравеопазване на провинцията, каза на брифинг миналата седмица, че вирусът просто се разпространява твърде бързо.
Той също така заявява, че рискът децата да се разболеят тежко от варианта Омикрон е нисък.
Масовото завръщане към присъствено обучение идва, след като Health Canada съобщи, че по-малко от четири процента от децата в страната на възраст от пет до 11 години са били напълно ваксинирани срещу COVID-19 към петък, като близо 50 процента са получили поне една доза.
В същото време близо 90% от хората на 12 и повече години са напълно ваксинирани в Канада, докато провинциите се надпреварват да поставят бустерни дози в борбата срещу Омикрон.