Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Насрочен е конгрес за трети мандат на Си Дзинпин

Премахването на мандатността оставя отворена възможността пред Си Дзинпин да стане лидер до живот

публикувано

на

Насрочен е конгрес за трети мандат на Си Дзинпин

Китайската комунистическа партия заяви в неделя, че е избрала всички делегати, които ще присъстват на ключова конгрес, започващ на 16 октомври.

„Всяка партийна организация в цялата страна свика събрание на партийни представители и избра 2296 делегати за 20-ия партиен конгрес“, съобщи държавната телевизия.

Конгресът ще започне на 16 октомври

и се очаква президентът Си Дзинпин да си осигури безпрецедентен трети мандат. Конгресът, който се провежда два пъти на десетилетие, ще извърши и персонални промени във висшите партийни органи.

Тръмп: Ако бях президент, ядрени подводници щяха да се движат напред-назад покрай Русия

Той ще избере около 200 члена на Централния комитет на партията, които на свой ред ще гласуват за 25-членно Политбюро и неговия всемогъщ Постоянен комитет – най-висшият ръководен орган на Китай, който в момента се състои от седем души.

Делегатите трябва да се придържат към политическата идеология на Си в допълнение към конституцията на партията, подчерта държавната телевизия.

През 2018 г. при Си

китайската партия премахна ограничението от два президентски мандата. То първоначално бе установено от бившия лидер реформатор Дън Сяопин през 80-те години на миналия век, за да предотврати друга диктатура, подобна на Мао.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

Премахването на мандатността оставя отворена възможността пред Си Дзинпин да стане лидер до живот.

Сърбия няма да признае референдумите в Украйна

Конгресът ще се проведе в момент, когато Си е изправен пред значителни политически препятствия, включително болна икономика, влошаващи се отношения със САЩ и стриктна политика на нулев COVID-19, която ускори затварянето на Китай.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено