Открийте ни и в

Войната в Украйна

НАТО напредва в укрепването на източния фланг: 900 войници от САЩ са вече в България

Алиансът ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на специалната операция на руските военни в Украйна

публикувано

на

НАТО обяви напредък в укрепването на източния си фланг, като четири нови многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България достигнаха първото си ниво на бойна готовност. Това съобщи информационната агенция DPA, позовавайки се на говорител на Северноатлантическия алианс.

Първоначално НАТО не уведоми за точния състав и брой на бойните групи, които ще бъдат създадени на източния фланг. Според последна информация по данни на DPA, в Словакия вече има 2100 войници от страни като Германия, Нидерландия, Чехия и САЩ. 800 войници от Хърватия са разположени в Унгария, 900 от САЩ – в България, а 3300 от Франция, Белгия, Италия и САЩ – в Румъния. Новите бойни групи са предназначени за по-нататъшно укрепване на способностите за възпиране и отбрана на фона на инвазията на Русия в Украйна.

НАТО подсилва източния фланг на фона на нови санкции

Агенцията подчертава, че досега НАТО е имала постоянни многонационални части само в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, както и в Полша. Такива бойни групи обикновено наброяват между 1000 и 1200 военнослужещи, но напоследък броят им значително се увеличи заради събитията в Украйна.

Според изявление, публикувано след извънредната среща на върха на НАТО в края на март, Алиансът ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на специалната операция на руските военни в Украйна. В документа се отбелязва, че в отговор на действията на Русия са задействани плановете за отбрана на НАТО, разгърнати са елементи от силите за отговор на НАТО, а 40 000 военнослужещи са разположени на източния фланг на НАТО. Освен това се създават още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Същевременно беше посочено, че стъпките на Алианса “остават превантивни, пропорционални и не целят ескалация на кризата”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА