Открийте ни и в

СВЯТ

НАТО предупреждава, че ще започне да отговаря на ударите в интернет

По-рано днес ЕС призовава Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия, но не посочи Пекин като пряк виновник за удара по сървъра на “Майкрософт”.

публикувано

на

НАТО изрази днес готовност да използва всичките си възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет. В изявлението на алианса се изразява подкрепа за извода на САЩ, Канада и Великобритания, че проникването в сървър на “Майкрософт”, довело до значителни щети, е дело на Китай.

“С все по-голяма загриженост наблюдаваме, че киберзаплахите за сигурността на алианса са сложни, разрушителни и зачестяват”, се посочва в изявлението.

Отбелязва се, че ударите са насочени към важна инфраструктура и срещу демократичните институции на съюзниците, както и че се възползват от слабости в устройства и софтуер.

Джордж Буш: Изтеглянето на войски на САЩ и НАТО от Афганистан е грешка

Осъждаме такива злонамерени действия, които целят да подкопаят и навредят на евроатлантическата сигурност, и да нарушат всекидневието на нашите граждани. НАТО е място за политически съвещания и за обмисляне на възможни съвместни отговори.

НАТО има решимост да използва всичките си способности, по всяко време, за възпиране, защита и противодействие на всякакви кибер заплахи, в съответствие с международното право, се посочва в изявлението.

Пактът отбелязва, че необходимите действия ще бъдат насочени срещу държавни и недържавни извършители, включително финансирани от държава.

Румен Радев: България очаква преки ползи от бъдещите съвместни проекти на НАТО

“Призоваваме всички страни, в това число Китай, да спазват своите международни задължения и да действат отговорно, включително в киберпространството. Потвърждаваме своята готовност да поддържаме конструктивен диалог с Китай, въз основа на нашите интереси, в области като кибер заплахите и общите предизвикателства”, се допълва в изявлението.

По-рано днес ЕС призовава Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, извършвани от негова територия, но не посочи Пекин като пряк виновник за удара по сървъра на “Майкрософт”. Говорител на Европейската комисия уточни, че засега не се подготвят санкции срещу Китай по този повод, както и че подобна мярка се нуждае от пълна подкрепа от държавите в ЕС, за да бъде приложена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено