Открийте ни и в

САЩ

“Национално бедствие”: Железничарите в САЩ заплашват с всеобща стачка

През юли президентът на САЩ Джо Байдън наложи с указ 60-дневна временна забрана за стачки, която изтича през септември

публикувано

на

Железничарите в САЩ заплашват с всеобща стачка

Министърът на труда Мартин Уолш ще се срещне с лидерите на железопътните профсъюзи на 14 септември в опит да се избегне национална стачка, окачествена от Търговската камара на САЩ като “национално бедствие” поради разрушителния ефект, който би имала върху икономиката. Съобщението за срещата направи CNN, позовавайки се на свои източници.

Срещата ще е във Вашингтон в сряда сутринта и тя ще се състои, ако страните не постигнат споразумение до края на вторник (местно време).

Профсъюзите, представляващи общо над 100 000 работници в железопътната индустрия на САЩ, настояват за по-добри условия на труд в най-големите транспортни компании, като заплашват да стачкуват в цялата страна от 16 септември.

Dow записа най-големия си спад от началото на годината

През юли президентът на САЩ Джо Байдън наложи с указ 60-дневна временна забрана за стачки, която изтича през септември. Ако железопътните работници спрат работа, това ще бъде първата стачка в американската индустрия от 30 години насам.

Някои услуги вече са спрели

По данни на Американската асоциация на производителите, преработвателите и износителите на зърно и фуражи железопътните превози на зърно в САЩ може да спрат още на 14 септември, като вече са спрени превозите на някои стоки, включително на торове и химикали.

Безаналогово: Новото виенското колело в Москва се повреди веднага

Във вторник производителите на торове съобщиха, че железопътните превозвачи са спрели да приемат някои видове торове, включително амоняк. Освен това започнаха частични анулирания на пътнически превози.

Докато администрацията на президента на САЩ работи по план за поддържане на икономиката в случай на спиране на железопътния транспорт, Търговската камара на САЩ нарече предстоящата стачка “национално бедствие”, което ще замрази стоковите потоци, ще изпразни рафтовете на магазините, ще намали работните места и ще повиши цените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено