Открийте ни и в

Хай-тек

Нашествие от земляни към Марс

Три мисии потеглят да търсят живот на Червената планета

публикувано

на

Марс
Снимки: NASA

Три космически мисии потеглят да търсят живот на Марс през следващите седмици. В разстояние на дни една след друга сонди на САЩ, Китай и Обединените арабски емирства ще предприемат 7-месечното пътешествие, за да отговорят на въпроса, който занимава учените от десетилетия – има ли живот на Марс и дали някога е съществувал.

„Мисиите през последните години показаха, че Марс не е мъртвият извънземен свят, за който го смятахме. Това се оказа планета, обсипана със стари езерни корита, изсъхнали речни канали и утаечен материал“, казва Рей Арвидсън от университета „Вашингтон“ в Сейнт Луис, цитиран от „Дневник“. „Преди милиарди години Марс е бил топъл и влажен. Сега ще разберем дали тези условия са довели до еволюцията на живот на Марс точно както на Земята и дали този живот продължава под повърхността.“

Мисията на САЩ, която ще започне в началото на август, ще включва спускането на нов роувър, наречен Perseverance, в кратера Джезеро/Йезеро, близо до древната делта на река. Роувърът

ще изследва скалите на кратера

и ще събира образци от почвата. Пробите ще бъдат прибрани няколко години по-късно от друга машина – Fetch, все още непостроения роувър на Европейската космическа агенция.

Пробите след това ще бъдат изстреляни към Земята, където се очаква да пристигнат около 2031 г. Събраният близо 500 г материал се очаква да разкрие признаци на живот в миналото на планетата.

Perseverance също така ще тества първия хеликоптер на Марс и ще направи опит за извличане на кислород от въглеродния диоксид в марсианската атмосфера – като тест за методите, които биха помогнали на бъдещите човешки изследователи на планетата.

Също толкова амбициозна, китайската мисия Tianwen-1 по същество е космически кораб „три в едно“, състоящ се от спътник, който ще обикаля около Марс, система за кацане и роувър, който ще търси вода и лед на повърхността. Китай наскоро придоби значителен опит в изпращането на кораби и роботи на Луната и сега предприема следващата логична стъпка с експедиция до Марс.

Точните подробности за мисията обаче са оскъдни. Датата на излитане и мястото за кацане на Марс все още не са разкрити от китайците. „Нашият екип работи в центъра за полети в Уенчан в момента и всичко върви гладко“, е всичко, което Уанг Чи, генерален директор на Националния космически научен център (NSSC) в Пекин, разкри пред списание Nature миналата седмица.

„Амал/Надежда“ на ОАЕ

 Мисията на Обединените арабски емирства „Надежда“ е първата, която потегли към Марс. Изстрелването бе предвидено за сряда (15 юли) на японската ракета H-2A, която ще излети от космическия център „Танегашима“ и ще бъде първата междупланетна мисия, извършена от арабска държава. Заради лошите метеорологични условия полетът бе отменен, но бе изпълнен в началото на тази седмица.

Сондата „Амал“ потегли към Марс преди дни

Корабът ще влезе в орбита около Марс в началото на 2021 г., което ще съвпадне с 50-годишнината от създаването на ОАЕ, и ще изучава подробно атмосферата на планетата.

Сондата е снабдена с инфрачервен спектрометър за изучаване на марсианските облаци и прашни бури и ултравиолетови детектори за анализ на газовете в горната атмосфера на планетата. След това тези данни ще бъдат комбинирани и използвани за създаване на първата глобална метеорологична карта на планетата.

 „Всички сме марсианци!“

Изстрелването на три мисии до Марс по почти едно и също време е забележително, но всичко зависи от небесната механика, обяснява астробиологът от Open University Сюзън Швенцер пред в. „Гардиън“.

„На всеки 26 месеца орбитите на Земята и Марс се подреждат по начин, който прави сравнително лесно изпращането на ракета там. Тези прозорци продължават по няколко седмици и един такъв прозорец се отваря това лято“, каза тя.

Предишни мисии – като Spirit, Opportunity и Curiosity – показаха, че Марс трябва някога да е бил по-топъл, но е бил обречен като люлка на сложен живот заради размерите си. Диаметърът на планетата е наполовина по-малък от този на Земята, което означава, че има много по-малко ядро в сравнение с това в центъра на нашата планета. Марсианското ядро е било разтопено, охладено и втвърдено преди милиарди години, а без него Марс вече не би могъл да генерира магнитно поле, което да защитава живота от радиацията от Слънцето, както прави магнитното поле на Земята. В резултат на това марсианската атмосфера и повърхностните й води са

били изгубени в Космоса

„Марс е сравнително малък и затова би изстинал по-бързо от Земята“, казва Швенцер. „Моретата, езерата и реките са се образували там, преди да са се появили на Земята, и така животът може да се е зародил на Марс, преди да се случи тук.“

Кацането на роувъра Sojourner на Марс – юли 1997 г.

Намирането на живот на Марс има значение, което надхвърля границите на Слънчевата система.

„Все още не знаем как са възникнали първите репликиращи се метаболизиращи структури, които бихме нарекли „живи“, обяснява Кралският астроном на Великобритания Мартин Рийс. „Този процес може да е нещо уникално, което се е случило само веднъж в нашата Галактика – тук, на Земята. От друга страна, това може да бъде нещо често срещано и животът да е широко разпространен из Космоса.“

Има един ключов проблем, предупреждава Рийс. „Трябва да сме сигурни, че произходът на живота на Марс и на Земята са били напълно независими един от друг и това създава проблем – парчета скали от Марс, носещи живот, може да са достигнали Земята по време на зараждането на Слънчевата система. Този примитивен марсиански живот може да е заселил нашата планета. По този начин всички форми на живот на Земята, включително хората, всъщност биха възникнали на Марс. Накратко, всички сме марсианци!“

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Хай-тек

Собственикът на ТикТок продава дейността си в САЩ

Според източниците „сделката е на бюрото“ на Тръмп.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Китайската компания БайтДенс (ByteDance) възнамерява да се откаже изцяло от дела си в американския бизнес на социалната мрежа ТикТок (TikTok), за да предотврати блокиране на приложението на територията на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви снощи, че е решил да забрани популярната платформа за споделяне на видеоклипове.

Според американските власти собствеността на китайската компания в ТикТок застрашава националната сигурност заради личните данни, с които мрежата разполага.

Отстъпката на БайтДенс ще покаже дали заплахата на Тръмп е преговорна тактика или той наистина възнамерява да предприеме мерки срещу приложението, което има 80 милиона активни потребители дневно в САЩ.

По-рано БайтДенс се опита да запази миноритарен дял в американския бизнес на ТикТок, но Белият дом отказа това предложение. Според новата оферта БайтДенс ще се оттегли изцяло, а подразделението й в САЩ ще бъде поето от Майкрософт (Microsoft ), посочват източниците.

Сайтът „Аксиос“, позовавайки се на източници, съобщи, че Тръмп приучва потенциалната сделка.

Според източниците „сделката е на бюрото“ на държавния глава. Ако тя се осъществи, Майкрософт ще контролира цялата дейност на платформата в САЩ.

„Аксиос“ пояснява, че американските президенти по принцип нямат правомощия да разрешават или забраняват подобни споразумения. Сегашната ситуация обаче е различна, тъй като междуведомствената Комисия по чуждестранни инвестиции проучва придобиването от 2017 г. от БейтДенс на социалната мрежа Мюзикъл (Musical.ly), която впоследствие беше обединена с ТикТок. Засега не е ясно на какви юридически основания президентът може да блокира сделката между Майкрософт и БайтДенс.

Някои инвеститори в ТикТок, чиято централа е в САЩ, могат да получат възможността да придобият миноритарен дял, допълват източниците. Около 70 процента от външните инвеститори на БайтДенс са от САЩ, уточнява Ройтерс.
Според новото предложение Майкрософт ще отговаря за защитата на данните на всички американски потребители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Sierra Nevada ще прави US орбитална станция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отделът за иновации в отбраната (DIU) на Министерството на отбраната на САЩ подписа договор с американската компания Sierra Nevada за разработване на необитаема орбитална станция, която в първата си фаза може да се използва като космическа станция за зареждане или склад. Според Breaking Defense орбиталната станция ще се изгражда около сервизния и товарен модул Shooting Star, който Sierra Nevada разработва за доставка на товари до Международната космическа станция.

Американските военни отдавна се интересуват от разработването на различни технически средства, които биха осигурили сравнително бърза и евтина доставка на спътници в орбита, както и за изследвания в стратосферата и космическото пространство. Например, за провеждане на изследвания в областта на микрогравитацията и хиперзвуковото движение в интерес на ВВС на САЩ бе създаден хиперзвуковата ракета носител X-60A, пише „Сега“. През май 2020 г. космическият кораб X-37B беше изведен в орбита за шести път.

Поръчката за развитието на космическата станция беше връчена на Sierra Nevada след обявен в средата на миналата година търг. Състезанието включваше разработването на концепция за орбитална станция, която може да се използва за експерименти, за съхранение на стоки, обучение, тестване „както и за други функции“.

На първия етап орбиталната станция ще бъде поставена в нискоземна орбита, но по-късно тя може да бъде преместена дори и в лунна орбита.

Shooting Star е модул за обработка на товари, прикрепен към космическия самолет Dream Chaser, който по договор с НАСА трябва да извърши шест полета до МКС в периода от 2021 до 2024 година. Модулът Shooting Star е структура с височина около 4,9 метра, с която могат да бъдат превозени до 4,5 тона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Хакването на човешкия мозък на крачка от реалността

Скоро ще можем да усещаме звуците от музиката директно в мозъка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хакването на човешкия мозък изглежда съвсем скоро ще бъде реалност. То ще е възможно благодарение на стартъпа Neuralink, собственост на иноватора Илон Мъск. Продуктите, дело на компанията, ще бъдат демонстрирани само след няколко седмици – на 28 август.

Преди дни компютърният учен Остин Хауърд попита в Twitter Мъск дали един ден ще можем да слушаме музика чрез разработвания имплант – с други думи, да усещаме звуците директно в мозъка си, без нуждата от слушалки. Мъск отговори с простичкия отговор „Да“, пише HiComm.

Реално не се знае какво точно разработват в Neuralink. Цялата налична информация е базирана на презентация от 2019 година, в която компанията демонстрира устройство, което

се свързва с мозъка чрез дупки

пробити в черепа с помощта на точни лазери.

Според Мъск в началото приложението на устройството ще е насочено към възстановяването на невронните връзки при хора, страдащи от дегенеративни болести, като например паркинсон.

Но той не спира дотук, като в разговор с друг потребител споделя, че устройството ще може да стимулира производството на окситоцин, серотонин и други химикали в човешкия организъм.

Какво бъдеще очаква човечеството според Илон Мъск, ще разберем съвсем скоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено